Tragediile din viața actriței Maggie Smith

01 10. 2024, 14:00

Dame Maggie Smith a fost una dintre cele mai mari actrițe din istoria filmului și a teatrului. A început să joace de foarte tânără, participând la Oxford Playhouse School și fiind distribuită ulterior în diverse producții teatrale, printre primele roluri numărându-se cele din mai multe piese shakespeariene care au pus bazele ilustrei sale cariere.

Viața pe ecrane a lui Maggie Smith a luat avânt în anii 1960, cu interpretări semnificative în filme precum Othello (1965), The Prime of Miss Jean Brodie (1969), peliculă care i-a adus un Oscar pentru cea mai bună actriță, Travels with My Aunt (1972), pentru care a primit o nominalizare la Oscar, California Suite (1978) (producție care i-a adus al doilea Oscar), A Room with a View (1985), fiind din nou nominalizată la Oscar (pentru cea mai bună actriță în rol secundar), Gosford Park (2001). Succesul lui Maggie Smith s-a transmis de la marele la micul ecran, devenind celebră mai ales pentru prestațiile din Downton Abbey (2010-2015), în rolul Violet Crawley, contesa Dowager de Grantham. Așadar, roluri importante, succes la public și la criticii de film, două Oscaruri, premii BAFTA, Emmy,Tony, titluri onorifice (în 1990, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de „Dame” pentru serviciile aduse teatrului).

Toate aceste filme, și încă multe altele care au urmat, au consolidat statutul lui Maggie Smith ca unul dintre cei mai înzestrați actori din toate timpurile. Totuși, rolul ei ca „profesoara Minerva McGonagall” în seria de filme realizate după scrierile autoarei J.K. Rowling, Harry Potter, a transformat-o într-una dintre cele mai iubite actrițe de la Hollywood, iar scenele în care l-a protejat pe Harry Potter (Daniel Radcliffe) de „Mâncătorii de moarte” și duelul intens al ei împotriva „profesorului Severus Snape” (Alan Rickman) sunt considerate încă printre cele mai memorabile momente din istoria cinematografiei.

Viața legendarei Maggie Smith a fost o succesiune de întâmplări, de la cele mai furmoase, la cele mai triste și tragice.

În 1988, când Smith tocmai începuse să joace în piesa „Lettice and Lovage”, nominalizată la premiile Tony, a fost diagnosticată cu boala Grave, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă din motive necunoscute, conform Cleveland Clinic, citată de today.com. „Este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului, o afecțiune în care glanda tiroidă produce în exces hormonul tiroidian. Simptomele includ iritabilitate, tremurături, oboseală, palpitații ale inimii, decolorarea pielii și schimbarea formei ochilor – un simptom pe care Smith l-a experimentat la vârsta de 54 de ani”. Cu toate acestea, tratamentele pe care le-a urmat și determinarea i-au permis atunci să își ducă la bun sfârșit contractul de un an (ratând o singură reprezentație), dar desfigurarea facială care a rezultat – proeminența globilor oculari și umflăturile din jurul ochilor, în special, nu se ameliorau.

În plus, acest diagnostic venise după un accident pe care actrița îl suferise în noiembrie 1988, când a căzut de pe bicicletă, rupându-și un braț și fracturându-și umărul. După ce s-a închis stagiunea, Smith a continuat timp de un an tratamentele, a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru a rezolva forma și umflarea din jurul ochilor și s-a ocupat inclusiv de reabilitarea brațului rănit, urmând sesiuni de înot.

Ceva mai târziu, în 2007, în timp ce filma „Harry Potter and The Half-Blood Prince”, a șasea parte a francizei, un nou șoc a lovit-o: vestea că are cancer la sân. Din nou tratamente. Inclusiv chimioterapie și radiații, și din nou voință și determinare din dragostea pentru actorie și dorința de a-și finaliza colaborările și proiectele.

Pe platoul de filmare, în rolul profesoarei Minerva McGonagall din „Harry Potter”, Maggie a purtat o perucă. „Nu mai aveam păr. Și nu am avut nicio problemă în a-mi pune peruca. Eram ca un ou fiert”. După doi ani, în sfârșit o veste bună: cancerul fusese vindecat. Însă în 2016, a avut alte probleme de sănătate, fiind nevoită să treacă printr-o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului, motiv pentru care a lipsit de la Premiile Globul de Aur, unde a fost nominalizată pentru rolul din „The Lady in the Van”. Tot în 2016, într-un interviu pe care îl acordase celor de la The Telegraph, a declarat că dezvoltase glaucom la ochi, fără însă a oferi mai multe detalii. „Mă scuzați că mă uit așa la voi. Asta pentru că sunt oarbă cu un ochi, nu că m-aș uita pe furiș”.

Dar problemele de sănătate nu au fost singurele bătălii duse pe parcursul vieții, pe lângă acestea, adăugându-se și provocările din viața personală.

Maggie Smith a fost căsătorită de două ori. Primul mariaj, cu actorul britanic Robert Stephens, a debutat în 1967, în următorii ani având și doi copii, Chris și Toby. Cuplul, însă, a început să se confrunte cu o serie de probleme din cauza instabilităților mintale ale lui Stephens, pentru ca în 1970 situația să escaladeze, odată cu tentativa de sinucidere a lui Robert. Din fericire, actorul nu și-a dus la bun sfârșit intenția, însă gestul lui a pus capăt căsniciei cu Maggie. Au divorțat în 1975.

„Într-un interviu acordat The Guardian în 2004, Maggie l-a acuzat pe Robert de infidelitate. Cuplul a divorțat în 1975, iar custodia fiilor lor a fost încredințată mamei iubitoare”. (bollywoodshaadis.com)

După divorțul de Stephens, în același an, Smith s-a căsătorit cu Beverley Cross, cei doi cunoscându-se, de fapt, încă din timpul facultății la Universitatea Oxford. Cu el, Maggie a trăit 23 de ani de fericire, chiar dacă Beverley nu și-a dorit copii cu Maggie. Presa a scris că Maggie și Beverly „și-au iubit atât de mult copiii din căsătoriile anterioare încât nu au simțit niciodată nevoia să aibă proprii lor copii biologici”. Însă mariajul reușit cu Beverley s-a încheiat în 1998, când acesta a decedat la vârsta de 66 de ani, din cauza unui anevrism, de atunci, Maggie trăind singură, fără dorința de a mai cunoaște un alt bărbat.

La 27 septembrie 2024, Maggie Smith s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani, lăsând o urmă importantă la Hollywood prin toate rolurile pe care le-a făcut. Actrița și-a dat ultima suflare la spitalul Chelsea and Westminster din Londra și potrivit informațiilor vehiculate, boala Graves ar fi fost principalul factor din spatele decesului actriței.

Să ne ridicăm în aer baghetele magice imaginare, în memoria celei ce a fost Dame Maggie Smith.

„Întreabă-te ce fel de viață îți dorești: ce ai vrea să faci zi de zi, cu cine și unde? Gândește-te la viața pe care o ai. Fă astăzi ceva, un lucru oricât de mic, pentru a reduce decalajul dintre cele două lumi”. (Maggie Smith)

Surse:

https://www.today.com/health/maggie-smith-health-rcna173011

https://www.bollywoodshaadis.com/articles/maggie-smith-harry-potter-died-graves-mcgonagall-husband-robert-stephens-beverley-cross-56581

Vă mai recomandăm să citiți și:

Maggie Smith, una dintre cele mai venerate actrițe de pe ambele maluri ale Atlanticului. „Spune ce gândești, chiar dacă îți tremură vocea”

Maggie Smith, una dintre cele mai bune actrițe britanice care a cucerit Hollywood. „Spune-ți părerea, chiar dacă îți tremură vocea”

Liam Neeson, uriașul blând. „În viața reală, lupii ar face orice pentru a evita contactul cu oamenii”

Romy Schneider, iubirea vieții lui Alain Delon. „Ea a fost viața mea, a fost a mea. Știu că mă așteaptă”