Liam Neeson, uriașul blând. „În viața reală, lupii ar face orice pentru a evita contactul cu oamenii”

28 09. 2024, 14:00

William John Neeson – Liam Neeson (7 iunie 1952, Ballymena, Irlanda de Nord) – unul dintre cei mai înalți actori de la Hollywood, nominalizat la Oscar, un premiu BAFTA, trei premii Globul de Aur și două premii Tony, a fost clasat în 2020 pe locul șapte pe lista The Irish Times a celor mai mari 50 de actori de film din Irlanda.

Peste 100 de roluri, o reputație prestigioasă și o singură căsnicie care s-a încheiat dureros cu moartea primei și singurei lui soții, actrița britanică Natasha Richardson, fiica actriței Vanessa Redgrave și a regizorului și producătorului Tony Richardson. Natasha Richardson și-a pierdut viața în 2009, la 45 de ani, după ce a căzut pe pârtie în timp ce schia pe Mont Tremblant din Quebec. Richardson și Liam Neeson au împreună doi fii, Michéal și Daniel, care la momentul decesului mamei, aveau 13 și, respectiv, 12 ani.

Liam Neeson a fost boxer în adolescență, ceea ce a dus la spargerea nasului la vârsta de 15 ani. După mai multe lupte în ring și câștigarea campionatului irlandez de tineret, o scurtă pierdere de cunoștință suferită într-unul dintre meciuri l-a determinat să renunțe definitiv la acest sport.

Până să devină actor, a intenționat să fie profesor, deziderat care însă nu s-a materializat. Într-un interviu acordat BBC, citat de IMDb.com, Neeson a declarat că ministrul protestant nord-irlandez Ian Paisley a fost persoana care i-a influențat decizia de a deveni actor.

„Neeson obișnuia să se furișeze în biserica din orașul său natal, Ballymena, și să îl privească pe Paisley predicând. Avea o prezență magnifică și era incredibil să îl vezi pe acest bărbat de peste doi metri bătând din Biblie. A fost actorie, dar a fost, de asemenea, o actorie grozavă și emoționantă”.

În 1995, Liam Neeson a fost ales de revista Empire unul dintre cele mai sexy 100 de staruri din istoria filmului, iar în 1997 a fost inclus în The Top 100 Movie Stars of All Time.

Neeson și-a început cariera de actor la vârsta de 33 de ani, când a văzut o reclamă a teatrului din Belfast, în căutare a unui bărbat înalt pentru un rol într-o piesă. Având în vedere că avea peste 1,80 m înălțime, s-a gândit că este mai mult decât potrivit. A aplicat și a obținut postul, care i-a adus debutul în teatru în rolul sindicalistului irlandez Big Jim Larkin.

Primnul său rol principal a fost în filmul Darkman (1990). În 1992 și-a făcut debutul pe Broadway într-o reluare a spectacolului Anna Christie de Eugene O’Neill, alături de Natasha Richardson. (Cuplul s-a căsătorit în 1994; Richardson a murit în 2009, după ce a suferit un traumatism cranian într-un accident de schi). Producția a atras atenția regizorului Steven Spielberg, care l-a distribuit pe Neeson în rolul eroului Holocaustului Oskar Schindler în Schindler’s List (1993). Rolul i-a adus lui Neeson o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.

Din 2015, a apărut în trei filme care au fost nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film: The Mission (1986), Schindler’s List (1993) și Gangs of New York (2002). Dintre acestea, Lista lui Schindler (1993) este singurul care a câștigat premiul.

A fost luat în considerare pentru rolul Contelui Dracula din clasicul cult The Monster Squad (1987), rol care însă i-a revenit lui Duncan Regehr.

Cele mai cunoscute interpretări ale lui sunt cele din filmele Lista lui Schindler (1993), drama istorică de excepție regizată de Steven Spielberg care îl prezintă pe Neeson în rolul lui Oskar Schindler, personajul principal, pentru care a primit o nominalizare la Oscar, Taken (2008), un thriller de acțiune în care Neeson îl interpretează pe Bryan Mills, un agent CIA pensionat care își folosește abilitățile pentru a-și salva fiica de răpitorii din Paris, filmul biografic Michael Collins (1996) al lui Neil Jordan, în care Neeson este un lider revoluționar irlandez care a jucat un rol esențial în lupta pentru independența Irlandei, Batman Begins (2005) realizat de Christopher Nolan, Neeson interpretându-l pe Ra’s al Ghul, principalul antagonist care încearcă să distrugă Gotham City, thriller-ul The Grey (2011), Rob Roy (1995), drama Gangs of New York (2002) regizată de Martin Scorsese, A Monster Calls (2016), Cronicile din Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005), Taken 2 (2012), Widows (2018), Kinsey (2004), Darkman (1990), Non-Stop (2014), Ordinary Love (2019). De asemenea, Liam Neeson a portretizat și personajul Qui-Gon Jinn, în franciza Războiul Stelelor, apărând pentru prima dată în filmul din 1999 „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace”. În film, Qui-Gon Jinn și ucenicul său Obi-Wan Kenobi sunt trimiși pe Naboo pentru a rezolva un conflict, însă în călătoria lor, Qui-Gon este rănit mortal în timpul unui duel. Totuși, în ciuda morții sale, Neeson a reluat rolul lui Qui-Gon prin dublarea vocii în diverse media Star Wars – Star Wars: Episode II – Attack of the Clones, Star Wars: The Clone Wars și Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker. În plus, a revenit ca o fantomă a Forței în seria Disney+ Obi-Wan Kenobi (2022) și a dat voce unei versiuni mai în vârstă a lui Qui-Gon în Tales of the Jedi (2022).

După moartea soției sale Nastaha Richardson, Liam Neeson a avut o relație cu scriitoarea Freya St. Johnston, însă după ce s-a despărțit de ea în 2012, presa nu a mai semnalat o altă legătură romantică a lui de lungă durată.

Unul dintre cele mai recente roluri ale sale este din In the Land of Saints and Sinners, un thriller irlandez de acțiune din 2023 regizat de Robert Lorenz, din distribuția căruia mai fac parte Kerry Condon, Jack Gleeson, Colm Meaney și Ciarán Hinds. În peliculă, Neeson este Finbar Murphy, un asasin plătit pensionat care a dus o viață liniștită după ce s-a întors din cel de-Al Doilea Război Mondial. Trecutul îl ajunge din urmă atunci când patru membri ai Armatei Republicane Irlandeze Provizorii (IRA) sosesc în oraș după un atentat cu mașină capcană în Belfast, soldat cu numeroase victime. Filmul, turnat în principal în comitatul Donegal, Irlanda (filmările suplimentare având loc în Dublin), a avut premiera la cea de-a 80-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, la 6 septembrie 2023, înainte de a fi lansat pentru streaming pe Netflix, la 26 aprilie 2024. De asemenea, în noiembrie 2024, va fi lansat în cinematografe Absolution, în regia norvegianului Hans Petter Moland, cu Liam Neeson în rolul principal, actorul portretizând un gangster îmbătrânit care încearcă să se reconecteze cu copiii săi și să repare greșelile pe care le-a făcut în trecut.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Liam-Neeson

https://www.imdb.com/name/nm0000553/trivia/?ref_=nm_ov_ql_3

https://www.imdb.com/title/tt15782690/?ref_=nm_flmg_job_1_cred_t_1

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oskar Schindler, omul care a salvat de la gazare 1.200 de evrei. „Noi, oamenii, nu avem dreptul de viaţă unii asupra altora”

Frankie Michaels, cel mai tânăr actor care a câștigat un premiu Tony

Alain Delon, partea mai puțin cuminte a actorului. „Am știut totul și am primit totul”

John Wayne, cel mai faimos actor cowboy. „Vorbește încet, vorbește lent și nu spune prea multe”