Maggie Smith, una dintre cele mai venerate actrițe de pe ambele maluri ale Atlanticului. „Spune ce gândești, chiar dacă îți tremură vocea”

27 09. 2024, 18:54

Maggie Smith, una dintre cele mai importante actrițe britanice, a făcut în 2015 un rol aboslut remarcabil jucând-o pe Mary în The Lady in the Van, bătrâna irascibilă și autoritară care locuiește în dubița ei insalubră parcată pe aleea unui scriitor, domnul Bennett, „staționând” acolo timp de 15 ani, deși inițial a spus că nu va sta acolo decât câteva luni. Filmul, care are loc într-o suburbie bună a Londrei (Camden) este amuzant, emoționant, dar și trist în același timp. Arată atât partea bună a umanității, cât și cea întunecată.

Pelicula, regizată de Nicholas Hytner și bazată pe un scenariu scris de Alan Bennett, se concentrează pe viața lui Mary Shepherd, o femeie fără adăpost care a trăit în furgoneta ei timp de 15 ani în fața casei lui Bennett, în Camden Town, Londra. Este, așadar, o poveste inspirată din fapte reale, derivată din experiențele personale ale lui Bennett cu Shepherd, descrisă ca fiind o figură excentrică și complexă.

Mary Shepherd, cunoscută și sub numele de Margaret Fairchild, a avut o viață tumultoasă. A fost pianistă talentată înainte de război și a condus o ambulanță în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De-a lungul anilor, a dezvoltat probleme mintale și a fost respinsă de două ori în încercările ei de a deveni călugăriță. În ceea ce-l privește pe Bennett, acesta nu doar că i-a oferit adăpost lui Shepherd în curtea sa, dar în timp a devenit și un observator atent al vieții ei, această interacțiune inspirându-l să scrie despre experiențele personale cu Shepherd în diverse forme artistice: mai întâi un eseu publicat în 1989, apoi o piesă de teatru (în 1999), și ulterior un film.

Maggie Smith este una dintre cele 17 actrițe care au câștigat tripla „coroană” a actoriei (un Oscar, un Emmy și un Tony). În 1969, a primit Oscarul pentru interpetarea lui Jean Brodie, profesoară carismatică și controversată care influențează profund viețile elevelor sale, din The Prime of Miss Jean Brodie (1969), în 1985 a fost recompensată cu un Emmy pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar într-o mini-serie sau film de televiziune pentru rolul din The Lonely Passion of Judith Hearne, în care personifică o femeie singură care se luptă cu singurătatea și dezamăgirile vieții. De asemenea, în 1975, Maggie Smith a primit premiul Tony pentru rolul din piesa de teatru The Last of Mrs. Cheyney, o comedie care are în centru viața unei femei care navighează prin societatea londoneză.

Maggie Smith s-a născut Margaret Natalie Smith la 28 decembrie 1934, în Ilford, Essex, Anglia. Crescând într-o familie care aprecia artele, interesul ei pentru actorie s-a dezvoltat devreme. A participat la Oxford University Dramatic Society, unde și-a rafinat meseria și a dobândit o experiență valoroasă în spectacolele de teatru. Această fundație i-a fost de mare folos inclusiv în tranziția către film.

Smith și-a făcut debutul profesional la Oxford Playhouse în 1952, remarcându-se în diverse roluri de scenă care i-au pus în valoare talentul și versatilitatea. În 1956 a obținut primul său rol de film, în Child in the House, care a marcat începutul unei cariere prolifice. Cu toate acestea, interpretarea din The Prime of Miss Jean Brodie (1969), pentru care a primit un Oscar, i-a consolidat statutul de actriță de top în industrie.

După succesul înregistrat cu The Prime of Miss Jean Brodie, Smith a continuat să accepte roluri diferite, fiecare dintre ele evidențiindu-i și mai mult talentul și complexitatea artistică. În 1978, a câștigat un alt Oscar – de data aceasta pentru cea mai bună actriță în rol secundar – pentru rolul din California Suite, în regia lui Hebert Ross, cu actori de excepție ca Jane Fonda, Alan Alda, Michael Cain, Walter Matthau și Bill Cosby.

Maggie Smith s-a mai remarcat în A Room with a View (1985), Gosford Park (2001), în seria Harry Potter (2001-2011), unde a interpretat-o pe profesoara Minerva McGonagall, în drama Gosford Park (2001), comedia The Best Exotic Marigold Hotel (2011), Sister Act (1992), Travels with My Aunt (1972), o adaptare a romanului lui Graham Greene, Othello (1965) – adaptare cinematografică a piesei lui Shakespeare în care Maggie Smith joacă rolul Desdemonei, avându-l ca partener pe Laurence Olivier, Ladies in Lavender (2004), The Lonely Passion of Judith Hearne (1987), A Private Function (1984), The Last September (1999) și Hook (1991).

În plus față de activitatea sa cinematografică și în teatru, Maggie Smith a avut contribuții semnificative în lumea televiziunii. După ce a jucat în filme tv precum David Copperfield (1999) și My House in Umbria (2003), acesta din urmă aducându-i un premiu Emmy, Maggie Smith a acceptat un rol în serialul britanic Downton Abbey (2010-15), o dramă de epocă axată pe familia Crawley, o familie aristocratică, și servitorii lor. Pentru interpretarea rolului Violet, contesa decăzută de Grantham, Smith a câștigat trei premii Emmy (2011, 2012 și 2016). Ea a reluat rolul pentru două lungmetraje în 2019 și în 2022.

Maggie Smith este unul dintre primii oameni care au o stea pe Avenue of Stars – o versiune britanică a Hollywood Walk of Fame, în 1970 a fost decorată cu CBE (Comandor al Ordinului Imperiului Britanic), iar în 1990 cu Dame Commander of the Order of the British, pentru serviciile aduse teatrului.

Este una dintre puținele actrițe care a câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar după ce a câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță, fiind, de asemenea, deținătoarea cu cele mai multe premii BAFTA pentru cea mai bună actriță de film, câștigând opt în total. A primit titluri onorifice de Doctor în Litere (D.Litt) de la Universitățile St Andrews, Bath și Cambridge în 1971, 1986 și, respectiv, 1994. Este vicepreședinte al Chichester Cinema de la New Park. A primit premiul London Evening Standard Theatre Award 1981 pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea sa din Who’s Afraid of Virginia Woolf? și este singurul actor sau actriță britanic care a câștigat atât Oscarul pentru rol principal, cât și pentru rol secundar.

Dame Maggie Smith a fost căsătorită de două ori, prima dată cu actorul Robert Stephens, cuplul având împreună doi fii – Christopher Larkin și Toby Stephens. Mariajul lor a durat din 1967 și până în 1975. Cea de-a doua căsătorie a lui Maggie a fost cu dramaturgul Beverley Cross, din 1975 și până la moartea acestuia în martie 1998.

Maggie Smith, una dintre comorile naționale, așa cum a numit-o prim-ministrul britanic Keir Starmer, a murit la 89 de ani, la 27 septembrie 2004. Printre rolurile sale finale se numără The Miracle Club din 2023, care urmărește un grup de femei din Dublin care merg într-un pelerinaj în orașul francez Lourdes, cu Kathy Bates și Laura Linney.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt3722070/

https://www.theguardian.com/film/2015/nov/12/the-lady-in-the-van-review-maggie-smith-alan-bennett-nicholas-hytner

https://www.telegraph.co.uk/films/0/maggie-smith-real-lady-van-nobody-will-ever-understand-ended/

https://www.britannica.com/biography/Maggie-Smith

https://www.bbc.com/news/articles/cgk7375ngkxo

Vă mai recomandăm să citiți și:

Spionii de la Hollywood! Cary Grant, cel mai mare informator dintre vedete

Proscrișii de la Hollywood: „Sunteți sau ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?”

Alain Delon, scandaluri cu sex, droguri și crime. „Cei mai mulți dintre gangsterii pe care îi cunosc… au fost prietenii mei înainte de a deveni actor”

John Wayne, cel mai faimos actor cowboy. „Vorbește încet, vorbește lent și nu spune prea multe”