Oscar Isaac, noul Frankenstein al lui Guillermo del Toro

25 09. 2024, 14:30

Óscar Isaac Hernández Estrada, actor american născut în Guatemala, este destul de bine cunoscut pentru versatilitatea sa (un cuvânt des folosit, dar care se potrivește contextului, mai ales în ceea ce le privește pe vedetele de film), fiind creditat cu spargerea stereotipurilor despre personajele latino la Hollywood.

Isaac a fost Llewyn Davis în Inside Llewyn Davis (din 2013), o dramă muzicală a fraților Coen, în care interpretează rolul unui cântăreț din Greenwich Village în anii 1960. În 2014 s-a remarcat în rolul lui Abel Morales din A Most Violent Year, Isaac portretizând un ambițios om de afaceri care încearcă să își protejeze familia și business-ul în mijlocul criminalității galopante din New York în anii 1980.

Un an mai târziu, a fost Poe Dameron în Star Wars: The Force Awakens (2015), pilot abil al Rezistenței, dar și Nathan Bateman în Ex Machina, un thriller științifico-fantastic, Isaac personificând un CEO recluziv din domeniul tehnologiei care creează o inteligență artificială avansată. Tot în 2015, a fost Nick Wasicsko în Show Me a Hero, o miniserie HBO, el jucând în rolul unui tânăr politician care navighează într-un proiect imobiliar controversat în Yonkers, prestația aducându-i un premiu Globul de Aur pentru cel mai bun actor. În 2021, Oscar Isaac a jucat în Dune, asumându-și rolul Ducelui Leto Atreides, un lider nobil care navighează prin intrigi politice pe planeta deșertică Arrakis. În 2017, l-a interpretat pe prințul Hamlet în… Hamlet, o producția The Public Theater și iată că în curând va fi văzut în rolul omului de știință ambițios și controversat Victor Frankenstein în viitoarea adaptare a lui Guillermo del Toro a romanului clasic Frankenstein al lui Mary Shelley.

Filmul nu va fi o reluare directă a poveștii originale, ci mai degrabă o reimaginare care explorează teme mai profunde, inclusiv aspectele emoționale și psihologice ale dinamicii creator-creație. Del Toro și-a exprimat dorința de a aprofunda relația tată-fiu dintre Victor Frankenstein și creatura sa, ceea ce adaugă un strat suplimentar la portretul lui Victor de către Isaac.

Oscar Isaac s-a născut la 9 martie 1979, în Guatemala City, Guatemala, într-o familie de origini guatemaleză și cubaneză. Numele său complet este Óscar Isaac Hernández Estrada, însă a ales să folosească Oscar Isaac ca nume de scenă pentru a evita tipizarea. A absolvit prestigioasa Juilliard School din New York City cu o diplomă de licență în arte plastice, perfecționându-și acolo inclusiv abilitățile actoricești. Pe lângă actorie, Oscar Isaac este și un muzician desăvârșit, cântând la chitară și voce într-o trup The Blinking Underdogs.

În vreme ce primul rol major în film a fost interpretarea lui Iosif în drama biblică The Nativity Story (2006), rolul care l-a ajutat să se lanseze la Hollywood a venit odată cu filmul Fraților Coen – Inside Llewyn Davis – (2013). Însă faima internațională și-a câștigat-o după ce l-a interpretat pe Poe Dameron în continuarea trilogiei Star Wars (2015-2019).

Numit de Vanity Fair unul dintre cei mai buni actori ai generației sale în 2017, Oscar Isaac a primit un Glob de Aur pentru cel mai bun actor pentru rolul său din miniseria Show Me a Hero (2015) și a fost nominalizat pentru diverse alte premii de-a lungul carierei sale.

Mai recent, și-a făcut debutul regizoral cu filmul The Card Counter, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2021.

Legat de viitorul Frankenstein, deși nu există încă o dată oficială de lansare, se anticipează că va avea premiera pe Netflix undeva la sfârșitul anului 2025.

De-a lungul timpului, Frankenstein a inspirat numeroase adaptări cinematografice ale romanului scris de Mary Shelley în 1818. În 1931, James Whale a regizat primul Frankenstein, film considerat clasicul absolut al genului horror, cu Boris Karloff în rolul monstrului lui Frankenstein și Colin Clive în cel al creatorului său. În 1935, tot James Whale a regizat Bride of Frankenstein, adesea considerat mai bun decât originalul. În 1939, a apărut Son of Frankenstein, prima continuare care nu a fost realizată de James Whale, dar care duce mai departe povestea familiei Frankenstein. Basil Rathbone joacă rolul Baronului Wolf von Frankenstein, fiul creatorului original. Au urmat The Ghost of Frankenstein (1942), cu Lon Chaney Jr. în rolul monstrului, House of Frankenstein (1944) – un film care combină personaje distincte din universurile horror ale Universal Pictures, inclusiv Dracula și omul-lup, House of Dracula (1945) – continuarea directă a House of Frankenstein, unde monstrul lui Frankenstein apare din nou alături de alte creaturi legendare, Frankenstein Meets the Wolf Man (1943), un alt crossover între celebrele personaje ale Universal Pictures, Frankenstein (1970) – O reinterpretare modernă a poveștii originale cu Boris Karloff jucând rolul unui om de știință care reînvie o creatură folosind tehnologia nucleară, Mary Shelley’s Frankenstein (1994) – regizat de Kenneth Branagh care a și jucat în film (a fost însuși Frankenstein), alături de Robert De Niro și Helena Bonham Carter și, în cele din urmă, Victor Frankenstein (2015) – al lui Bernard Rose, cu Xavier Samuel, Carrie-Anne Moss și Danny Huston în rolurile principale.

Revenind la Oscar Isaac, acesta este căsătorit din 2017 cu Elvira Lind, regizoare daneză de film stabilită la New York.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm1209966/

https://www.imdb.com/title/tt1312221/

https://www.gamesradar.com/entertainment/horror-movies/frankenstein-set-photos-show-oscar-isaac-in-costume-for-guillermo-del-toros-new-netflix-horror-adaptation/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Guillermo del Toro, regizorul exorcizat de bunica sa. „Trebuie să crezi în magie ca să o vezi”

De ce mii de voluntari s-au oferit să transcrie notițele savantului care a inspirat „Frankenstein”?

Castelul Frankenstein, locul de naștere al unui alchimist excentric și posibila inspirație pentru un roman celebru

Laboratorul unui alchimist renascentist a dezvăluit o surpriză