Erik Menendez, total nemulțumit de serialul Netflix despre crimele lui și ale fratelui Lyle

24 09. 2024, 14:30

Erik Menendez și fratele său Lyle, care au fost condamnați pe viață pentru uciderea părinților lor în 1989, au criticat public serialul Netflix al lui Ryan Murphy – Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, o dramatizare a evenimentelor din jurul infamului caz care a captat atenția națională pentru mai mult timp după comiterea crimelor.

Erik și-a exprimat nemulțumirea printr-o declarație împărtășită de soția sa pe social media la scurt timp după premiera serialului, declarând că în opinia sa, serialul a perpetuat „neadevăruri și portretizări defăimătoare ale personajelor”, adică ale lui și ale fratelui său Lyle, acuzând producătorii serialului că au creat o caricatură a lui Lyle pe baza a ceea ce el a descris ca fiind „minciuni oribile și flagrante”, insinuând că regizorul Ryan Murphy nu putea fi atât de naiv sau inexact cu privire la viața lor fără să aibă intenții rele și eforturi deliberate de a denatura povestea lor.

Care este, pe scurt, povestea cazului Menendez? Frații Lyle și Erik Menendez, născuți în anii 1970, au crescut într-o familie înstărită din Beverly Hills, California. Tatăl lor, Jose Menendez (în filmul difuzat de Netflix, portretizat de actorul Javier Bardem) era un om de afaceri de succes, iar mama lor, Mary „Kitty” Menendez, provenea dintr-o familie influentă. Deși familia părea perfectă din exterior, frații au raportat abuzuri fizice, sexuale și emoționale severe din partea tatălui lor, violență domestică și manipulare psihologică, experiențe traumatizante care ar fi dus, conform declarațiilor uterioare ale lui Lyle și Erik, la uciderea propriilor părinți, asta după ce, începuseră să planifice o modalitate de a scăpa de abuzurile pe care le sufereau.

Astfel, la 20 august 1989, frații Menendez, folosind o pușcă cu lunetă, și-au ucis ambii părinți în timp ce aceștia se aflau în living și după ce au luat cina împreună. După crime, frații au încercat să creeze o poveste falsă pentru a masca faptele lor, pretinzând că în momentul în care s-au întors acasă, și-au găsit părinții morți. La scurt timp, deși exista o investigație serioasă privind întâmplările din casa Menendez, Lyle și Erik au început să cheltuie banii moșteniți de la părinți într-un mod extravagant, atrăgând atenția autorităților care ulterior au mutat bănuielile asupra lor considerându-i suspecți.

Procesul lui Erik și al lui Lyle Menendez a început în 1993 și a fost unul dintre cele mai mediatizate cazuri din istoria Statelor Unite. Deși amândoi s-au apărat susținând că acțiunile lor erau rezultatul abuzurilor suferite în copilărie, crimele comițându-le într-o legitimă apărare (așa cum au declarant), juriul nu a fost convins de mărturiile lor, prin urmare ambii frați au fost condamnați pentru omucidere de gradul întâi în 1996. Sentința inițială a fost anulată datorită unor probleme legale legate de procesul anterior, dar în cele din urmă, Lyle și Erik Menendez au primit sentințe consecutive la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Revenind la serialul pe care Netflix îl prezintă în premieră, „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story”, într-un mesaj pe care soția lui Erik Menendez (acum în vârstă de 53 de ani), Tammi Menendez, l-a distribuit pe X (fostul Twitter) în numele soțului ei aflat în pușcărie, se menționează următoarele:

„Am crezut că am depășit minciunile și portretizările defăimătoare ale personajului Lyle, creând o caricatură a lui Lyle înrădăcinată în minciunile oribile și flagrante care au făcut ravagii în serial. Dar nu pot decât să cred acestea că au fost făcute în mod intenționat. O spun cu inima strânsă, cred că Ryan Murphy nu este atât de naiv și inexact cu privire la faptele din viețile noastre, astfel încât să facă acest lucru fără rea intenție”.

Serialul biografic regizat de Ryan Myurphy și Ian Brennan îi aduce pe ecran pe Nicholas Alexander Chavez și Cooper Koch în rolurile lui Lyle și, respectiv, Erik Menendez, în timp ce Javier Bardem și Chloë Sevigny portretizează părinții fraților, José Menendez și Mary Louise „Kitty” Menendez.

„Este trist pentru mine să știu că portretizarea necinstită de către Netflix a tragediilor din jurul cazului noastru au dus adevărurile dureroase mult înapoi în timp, într-o epocă în care acuzarea a construit o narațiune pe un sistem de credințe conform căruia bărbații nu au fost abuzați sexual și că bărbații au trăit trauma violului în mod diferit față de femei. Aceste minciuni îngrozitoare au fost expuse de nenumărați în ultimele două decenii, iar acum Murphy își modelează narațiunea asta oribilă creând niște creionări de caracter josnice și îngrozitoare ale lui Lyle și ale mele și prin calomnii de neacceptat”. .

Erik Menendez a mai adăugat că „violența nu este niciodată un răspuns sau o soluție și este întotdeauna tragică, ca atare sper să nu se uite niciodată că violența împotriva unui copil creează o sută de scene ale crimei oribile, tăcute și întunecate în spatele strălucirii și farmecului și rareori expuse până când tragedia îi pătrunde pe toți cei implicați.”

Până la momentul publicării acestui articol, realizatorii serialului nu au avut nicio reacție publică vizavi de criticile la adresa serialului.

Sursa:

https://www.nbcboston.com/entertainment/entertainment-news/erik-menendez-reacts-to-ryan-murphys-menendez-brothers-series/3495833/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Povestea fraților criminali Lyle and Erik Menendez

Frații Wright, primii oameni care au zburat cu avionul. Au inventat, construit și pilotat cu success primul avion din lume

Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman

Frații Lumière și Revoluția Cinematografică