Sultan ibn Salman Al Saud, primul arab, primul musulman și primul membru al unei familii regale în spațiu

23 09. 2024, 14:30
Sultan ibn Salman (dreapta). Sursa foto: Domeniul Public/NASA

Sultan ibn Salman Al Saud, născut la 27 iunie 1956, este un membru al familiei regale saudite, fiul regelui Salman bin Abdulaziz Al Saud, actualul rege al Arabiei Saudite. Sultan ibn Salman este cunoscut pentru că a fost primul astronaut arab și musulman care a călătorit în spațiu. Și de asemenea, primul membru al unei familii regale care a reușit această performanță.

Sultan ibn Salman a dobândit recunoaștere internațională atunci când a zburat în cadrul misiunii STS-51-G a navetei spațiale Discovery, în iunie 1985, o călătorie istorică, participarea sa la această misiune marcând o etapă importantă nu numai pentru Arabia Saudită, ci și pentru lumea arabă și musulmană în general.

Sultan s-a născut la 27 iunie 1956, la Riad, fiind al doilea fiu al prințului Salman, pe atunci guvernator al provinciei Riad și în prezent rege al Arabiei Saudite. Mama sa a fost Sultana bint Turki Al Sudairi, fiica unchiului regelui Salman, Turki bin Ahmed Al Sudairi, care a fost unul dintre foștii guvernatori ai provinciilor al-Jouf, Jizan și Asir și a participat la campania de unificare sub conducerea vărului său, fondatorul regatului Abdulaziz ibn Saud. Prințul Sultan este frate cu drepturi depline cu Fahd, Ahmed, Abdulaziz, Faisal și Hassa.

Sultan are o diplomă de licență în comunicare în masă la Universitatea din Denver și un master în științe sociale și politice la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs a Universității Syracuse (New York), obținută în 1999.

Și-a început cariera în 1982 în calitate de cercetător în cadrul departamentului de comunicare internațională al Ministerului Informațiilor din Arabia Saudită, post pe care l-a deținut până în 1984, în acel an devenind director adjunct al comitetului mediatic saudit pentru sportivii saudiți care au participat la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles. Tot în 1984, odată cu înființarea departamentului de publicitate TV în cadrul Ministerului Informațiilor, Sultan ibn Salman a fost numit director interimar al acestuia.

În 1985, Sultan a fost selectat de NASA în calitate de reprezentant al Organizației Arabe de Comunicații prin Satelit (ARABSAT), pentru misiunea STS-51G a navetei spațiale, la 17 iunie 1985 zburând cu naveta spațială Discovery, alături de un echipaj internațional format din șapte membri. Misiunea a durat șapte zile, iar cât timp s-a aflat în spațiu, scrie britannica.com, Sultan ibn Salman a efectuat o serie de experimente concepute de oamenii de știință saudiți, inclusiv un experiment cu gaz ionizat stabilit de un alt membru al familiei regale saudite pentru teza sa de doctorat și un experiment privind comportamentul uleiului și al apei atunci când sunt amestecate în condiții de gravitație zero. Sultan, care a vorbit telefonic cu unchiul său, regele Fahd, cât a fost în spațiu, a prezentat în limba arabă un tur ghidat al interiorului navetei spațiale, fiind difuzat pe canalele de televiziune din Orientul Mijlociu. Nava spațială a revenit pe Pământ la 24 iunie 1985.

S-a retras din forțele aeriene în 1996 cu gradul de colonel.

Începând cu luna decembrie a anului 2018, Sultan ocupă funcția de președinte al Consiliului de administrație al Comisiei spațiale saudite, cu rang de ministru. De asemenea, a deținut funcții precum cea de secretar general al Comisiei Supreme pentru Turism din Arabia Saudită înainte de a face tranziția pentru a conduce Comisia Spațială Saudită. La 3 mai 2021, Sultan bin Salman a fost numit consilier special al regelui, cu rang de ministru, și președinte al consiliului de administrație al Fundației Regele Salman, o organizație non-profit nou înființată.

Sultan ibn Salman Al Saud este căsătorit cu Prințesa Haifa, fiica prințului Saud bin Faisal, fostul ministru al afacerilor externe al Arabiei Saudite și fiul regelui Faisal, cuplul având trei copii.

La momentul zborului său în spațiu, Sultan avea peste 1.000 de ore de zbor cumulate; din februarie 2020, el are peste 8.000 de ore de zbor ca pilot militar și civil.

A primit numeroase premii și distincții pentru realizările sale spațiale inclusiv un Cetificat de Apreciere din partea NASA (1985), Medalia NASA pentru zboruri spațiale (1985), Officier de la Légion d’Honneur (1985), Rezoluție a Camerei Reprezentanților din Massachusetts, prin care îl felicită pe primul astronaut saudit în spațiu (1985), Ordinul de primă clasă al Republicii, Republica Tunisiană (1985), Medalia Al Bahrain de primă clasă, Bahrain (1985), Cheia comitatului Los Angeles, California (1986), Cheia orașului Dallas, Texas, (1986), Doctor Honoris Causa, Universitatea Regele Fahd de Petrol și Minerale (1987), Medalia de aur a științei și artei, Sudan (1987), Medalia Independenței de primă clasă, Emiratele Arabe Unite (1987), Medalia Artelor Naționale, Liban (1987), Medalia Sultanului Qaboos, Sultanatul Oman (1987), Medalia pentru participare la Războiul din Golf, Statul Kuweit (1993), Certificat de recunoaștere, Institutul de Studii Spațiale, Princeton, SUA și multe altele.

Universitatea Harvard l-a numit pe Sultan bin Salman drept reprezentant principal al regiunii Arabiei și al Orientului Mijlociu în cadrul programului Tourism Leaders în 2014.

În ianuarie 2015, tatăl lui Sultan, Salman ibn ʿAbd al-ʿAziz, a devenit rege al Arabiei Saudite în urma decesului fratelui său, ʿAbd Allāh.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/Sultan-ibn-Salman-Al-Saud

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mark Shuttleworth, primul african în spațiu

De ce totul în spațiu este mereu în mișcare?

Astronomii au răspunsul: De ce a apărut un semn uriaș de întrebare în spațiul cosmic?

Mae Jemison, prima femeie afro-americană care a ajuns în spațiu