Test de cultură generală. Despre care fructe se spune că aduc ghinion?

19 09. 2024, 11:00

Sunt printre cele mai versatile fructe din lume, iar tocmai de aceea sunt preferate de mulți oameni. Dar știți despre care fructe se spune că aduc ghinion?

Mulți oameni cred și astăzi că este ghinion să aduci banane la bordul unui vas. Există mai multe teorii cu privire la originea acestei superstiții.

O explicație ar fi că, în timp, bananele încep să secrete un gaz incolor numit etilenă (responsabil de coacerea fructelor), fapt ce poate accelera putrezirea altor fructe aflate în apropiere și astfel pasagerii nu ar mai avea ce să mănânce, potrivit Britannica.

Bananele produc, de fapt, niveluri moderate de etilenă

Așadar, bananele produc etilenă (C2H4), care acționează ca un hormon al plantelor. Plantele au gene numite ETR1 și CTR1 care reglează o mulțime de alte gene implicate în creștere, îmbătrânire și moarte celulare. Atunci când gazul etilenă este prezent, ETR1 și CTR1 sunt dezactivate, fapt ce permite altor gene să se activeze, explică BBC ScienceFocus.

Unele plante cu fructe folosesc acest mecanism pentru a controla secvența de schimbări celulare din procesul de coacere. Bananele produc, de fapt, niveluri moderate de etilenă, dar unele fructe precum merele, perele și pepenii sunt extrem de sensibile la acest hormon care are un efect puternic asupra coacerii.

Putem oare să prevenim acest proces? Oamenii de știință au descoperit că pulverizarea bananelor cu acid citric și aminoacid le va menține ferme și galbene, iar gustul nu va fi deloc afectat. Principiul este similar cu cel prin care este folosit sucul de lămâie pentru a menține prospețimea fructelor, pentru că enzima responsabilă de coacere nu rezistă în condiții acide.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fructul pe care nu trebuie să-l consumi dacă ești sub tratament medicamentos

Test de cultură generală. Care fruct digeră insecte?

Test de cultură generală. Avocado este fruct sau legumă?

Test de cultură generală. De ce sunt roșiile roșii?