Saeed Rashed, cel mai tânăr scriitor. La 4 ani a publicat prima carte

17 09. 2024, 14:30
Sursa foto: Shutterstock

La vârsta de 4 ani și 218 zile, micuțul Saeed Rashed AlMheiri din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, a fost înregistrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai tânără persoană din lume care a publicat o carte, evenimentul lansării având loc la 9 martie 2023, când a reușit să vândă, în aceeași zi, 1000 de exemplare ale cărții sale pentru copii „Elefantul Saeed și ursul”, o poveste frumoasă despre prietenia dintre două animale, despre empatie, bunătate și generozitate.

Recordul lui Saeed Rashed s-a alăturat unui alt record obținut în familie și asta pentru că sora lui mai mare, AlDhabi, care la 13 iulie 2014, când aceasta avea 8 ani și 239 de zile, a devenit cea mai tânără persoană din lume (de sex feminin) care a publicat o carte bilingvă, pentru ca la nici un an după aceea, să doboare recordul pentru cea mai tânără persoană care a publicat o serie de cărți bilingve, scrie guinnessworldrecords.com. AlDhabi a lansat și un proiect pentru cei mici – Cărți de la copii pentru copii – prin intermediul căruia și-a dorit să îi încurajeze pe copiii cu vârste între 4 și 10 ani să scrie în limbile arabă sau engleză și, de asemenea, să contribuie cu ilustrații pentru aceste cărți.

Fetița a fost cea care l-a inspirat pe Rashed să se apuce la rândul lui de scris. „Îmi iubesc foarte mult sora și îmi place să mă joc mereu cu ea. Avem atâtea activități împreună. Citim, scriem, desenăm… Am scris, deoarece am dorit să am și eu propria mea carte, în care este vorba despre elefantul Saeed care a mers la picnic și a văzut un urs polar. Elefantul credea că ursul îl va mânca, dar, în cele din urmă, elefantul a dat dovadă de bunătate și i-a spus ursului hai să facem un picnic împreună! Astfel au devenit prieteni și au fost buni unul cu celălalt. A fost dificil să desenez, iar ursul polar părea înfricoșător la început, dar este întotdeauna distractiv să desenezi”.

Rashed a povestit reprezentanților presei că cel mai mult i-a plăcut atunci când, la școală fiind, a citit în fața elevilor și părinților, fragmente din povestea scrisă de el, menționând că acesta este doar începutul călătoriei sale de scriitor, având în vedere că deja are în lucru o a doua carte.

„Mi-ar plăcea să mai am un alt record și cred că pot să o fac”.

În timp ce Saeed AlMheiri deține recordul pentru cel mai tânăr autor publicat, există și alți mici scriitori care au adus contribuții semnificative în lumea literară.

Chinezoaica Nancy Yi Fan avea 12 ani când, în 2005, a publicat, la Harper Collins, prima ei carte, „Swordbird” care s-a vândut în peste 50.000 de exemplare și a determinat-o să publice două continuări: „Sword Quest” și „Sword Mountain”.

După ce a publicat „Swordbird”, Nancy i-a trimis o scrisoare actorului Jackie Chan, rugându-l cum a știut ea mai frumos să o ajute în promovarea mesajului ei de pace și dreptate, ambele fiind simboluri reprezentative în artele marțiale chinezești. Iar Jackie Chan a ajutat-o.

Americanul Mattie Stephanek (care a murit la doar 13 ani, în 2004, din cauza unor complicații cauzate de un handicap fizic) este un alt nume trecut în lista celor mai tineri scriitori din lume, el publicându-și prima din cele șapte cărți la vârsta de 11 ani – „Journey Through Heartsongs”.

Englezoaica Libby Rees a publicat la vârsta de 9 ani cartea „Help Hope Happiness”, explorând și descriind în 60 de pagini o serie de emoții pe care le-a încercat după divorțul părinților ei.

Americanul Alec Gravin, autor a 5 cărți, și-a publicat prima carte la vârsta de 9 ani – „How to talk to girls”, după ce și-a văzut colegii de la școală eșuând în încercările lor de a flirta cu fetele. Inițial, scrierea lui Alec a fost un proiect pentru școală, dar succesul pe care l-a avut a transformat ideea lui într-o adevărată carte.

Michelle Nkamankeng din Africa de Sud, autoare a 8 cărți, s-a bucurat de prima apariție publicistică la vârsta de 7 ani – „Waiting for the Waves” – care a pus bazele unei povești epice în 8 părți despre descoperirea sinelui, familie și progress social. Performanța ei a transformat-o în cea mai tânără scriitoare sud africană și, în același timp, cea mai tânără vorbitoare motivațională din lume.

La șase ani, elvețianul Christopher Beale a publicat „This and Last Year’s Excursions”, un roman de 1500 de cuvinte, lansat prima dată la Londra.

„L-am scris în dormitorul meu, în fiecare zi, după prânz. Mama m-a rugat să scriu o poveste și am ajuns să scriu o carte întreagă”.

Thanuwana Serasinghe, din Africa de Est, a publicat la 4 ani o carte cu un subiect neașteptat pentru o asemenea vârstă – „Junk Food” – despre pericolele consumului de junk food în copilărie. Cartea a fost scrisă în trei zile, cu ajutorul educatorilor de la grădiniță.

Tot la vârsta de 4 ani a publicat și americanca Dorothy Straight (născută în 1958), una dintre cele mai faimoase dintre toți scriitorii tineri. Cartea, „How the world began” a fost scrisă la sugestia mamei sale, după ce aceasta și-a întrebat fetița, într-o seară, „cine crede că a făcut lumea”.

Dorothy Straight, odată cu publicarea acestei cărți, a devenit cea mai tânără autoare din lume.

Surse:

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/736072-youngest-person-to-publish-a-bilingual-book-series-female

https://www.thenationalnews.com/uae/2023/04/07/two-record-breaking-young-emirati-siblings-take-the-publishing-world-by-storm/

https://jp.reuters.com/video/watch/meet-the-worlds-youngest-published-autho-idOV177111052023RP1/

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2023/3/little-boy-writes-book-about-kindness-and-becomes-worlds-youngest-author-742661

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/boy-six-turned-stories-of-his-toys-adventures-into-novel-424732.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar

Jules Verne, scriitorul vizionar și cel mai mare dintre visători. Creatorul primelor romane SF

Aldo Valleroni, unul dintre cei mai prolifici compozitori și scriitori italieni

James Joyce, scriitorul a cărui scrisoare erotică s-a vândut cu peste 400.000 de dolari. „Noapte bună, micuța mea Nora, păsărică murdară”