Rock Hudson, viața publică și privată celui mai mare idol gay de la Hollywood

17 09. 2024, 14:00
Rock Hudson (centru) în filmul „The Golden Blade” (1953). Sursa foto: Profimedia

Unul dintre cei mai atrăgători actori pe care i-a avut vreodată Hollywood, Rock Hudson, Regele de la Hollywood, Frumosul de la Hollywood, Făt-Frumos, așa cum a fost supranumit de unii și de alții, a trăit 59 de ani, nu chiar până la bătrânețe, dar a avut o viață de poveste. Faimă, bani, pasiuni, iubire.

A fost arhetipul perfect pentru masculinitatea americană din acea vreme. Hudson fusese căsătorit, dar adevărata sexualitate a sa a fost un secret în cadrul industriei timp de mai multe decenii. În 1985, când a murit de SIDA, a șocat pur și simplu publicul, după cum spunea biograful său, Mark Griffin. Existase SIDA și înainte de Hudson, dar abia după decesul lui a apărut acel sentiment de conștientizare a bolii, demarându-se campanii de strângere de fonduri și popularizându-se realitățile homosexualității din acea vreme.

„Dacă o figură de macho precum Hudson putea fi homosexual – după ce le-a curtat convingător pe ecran pe Doris Day, Jane Wyman și Elizabeth Taylor și s-a luat la trântă cu John Wayne în filmul The Undefeated – atunci oricine putea fi homosexual”, scrie The Guardian.

Rock Hudson și-a făcut debutul în cinematrografie în anii 1950, continuând timp de aproape patru decenii să joace în peste 60 de filme. Mulți l-au cunoscut sau îl cunosc ca fiind „actorul acela care a murit de SIDA”, Hudson fiind, de fapt, prima mare celebritate americană care a murit din cauza acestei boli, la 2 octombrie 1985.

Indicii ale orientărilor sale sexuale ar fi putut fi observate de când a jucat în melodrama lui Douglas Sirk, în 1955, „All That Heaven Allows”, în care apar mesaje despre pericolele sociale ale nonconformismului, scrie the guardian.com, sau, de asemenea, când a apărut alături de Doris Day în comedia romantic „Pillow Talk” din 1959.

Înainte să fie diagnosticat cu SIDA, Rock Hudson avea o imagine impecabilă la Hollywood. De la actor de comedie romantic de primă mână, la un adevărat gentleman al Americii. „Era un star de cinema desăvârșit și un idol al matineului”, spunea despre el biograful Mark Griffin. „Un Adonis de 1,80 m, de o frumusețe devastatoare, cu o strălucire în ochi, un aer de învingător și acel ceva indefinibil care face din el un star”. Masculin, amuzant, carismatic. „Și nu a fost niciodată vulgar cu femeile. Flirta cu ele, dar nu le pipăia”, povestea actrița și criticul de film Ileana Douglas.

„A fost un actor mult mai bun decât și-au dat seama oamenii. Unele dintre acele filme ale lui Douglas Sirk, cu dialogurile lor exacerbate, sunt foarte greu de realizat. Dar Hudson era atât de împământenit; avea acea abilitate de a lăsa să se citească pe fața lui ce i se intâmplă”. (Stephan Kijak, regizor de film american, care în 2023 a lansat un documentar dedicat actorului – Rock Hudson: All That Heaven Allowed).

„Tatăl biologic al lui Hudson și-a părăsit familia, apoi băiatul a fost abuzat de tatăl vitreg. Povestea lui Hudson se întâmpla în epoca McCarthy, când se încerca scoaterea homosexualilor din armată. Dar Rock era protejat. Era o sursă uriașă de bani pentru studio. Era alb, bogat și faimos” (Stephan Kijak)

„Gladiatorul sexual”, cum mai era denumit Rock Hudson, a încercat ani de zile să mențină impecabila imagine de peronalitate publică, promovând chiar o căsătorie falsă pe care a avut-o cu secretara agentului său – Phyllis Gates – mariajul durând trei ani. În ciuda controverselor din jurul său, actorul era respectat și foarte îndrăgit de toți cei cu care se interesectase fie în viața personală, fie profesională.

Rock Hudson, pe numele adevărat Roy Harold Scherer Jr., s-a născut la 17 noiembrie 1925 în Winnetka, Illinois. A fost singurul copil al lui Roy Harold Scherer Sr., mecanic auto, și al lui Katherine Wood, operator telephonic. Părinții au divorțat când Hudson era mic, fiind crescut de mama sa și de cel de-al doilea soț al acesteia, Wallace Fitzgerald.

Hudson a urmat cursurile liceului New Trier High School din Winnetka, unde și-a dezvoltat interesul pentru actorie. După absolvire, a urmat pentru scurt timp cursurile Graceland College din Lamoni, Iowa, dar a renunțat la ele pentru a avea o carieră la Hollywood.

În 1947, Hudson a semnat un contract cu Universal Pictures, din acel moment devenit oficial actor. Inițial, a jucat roluri mici, necreditate, în filme și seriale de televiziune, popularitatea sa venind odată cu peliculele „Magnificent Obsession” (1954) și „Giant” (1956).

Hudson, cunoscut pentru frumusețea și farmecul său, a devenit în scurt timp unul dintre cei mai căutați actori principali de la Hollywood. A jucat în numeroase comedii și drame romantice, interpretând adesea eroul chipeș american. Printre filmele sale notabile se numără „Pillow Talk” (1959), „Lover Come Back” (1961) și „Send Me No Flowers” (1964), toate cu Doris Day în rolurile principale.

De-a lungul carierei sale, Hudson și-a menținut o imagine publică atent lucrată a bărbatului heterosexual, deși în privat își trăia viața implicându-se în relații cu bărbații. În 1985, Hudson a anunțat public că a fost diagnosticat cu SIDA.

„Nu sunt fericit că sunt bolnav. Nu sunt fericit că am SIDA. Dar dacă asta îi ajută pe alții, pot măcar să știu că propria mea nenorocire a avut o valoare pozitivă”.

Rock Hudson s-a stins din viață la 2 octombrie 1985, la vârsta de 59 de ani, din cauza complicațiilor provocate de SIDA. Moartea sa a avut un impact semnificativ asupra conștientizării și percepției publice a bolii și a dus la creșterea eforturilor în domeniul cercetării, al tratamentului și al educației publice cu privire la SIDA, Hudson fiind numit chiar de către medical său drept „cel mai influent pacient cu SIDA din istorie, și asta pentru că a schimbat modul în care era percepută boala”.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2023/oct/06/rock-hudson-secret-sex-life-all-that-heaven-allowed

https://www.cbsnews.com/news/rock-hudson-the-public-and-private-lives-of-a-gay-hollywood-idol/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Emil Jannings, primul actor care a luat un Oscar. Șters din istoria Hollywood-ului pentru că a fost simpatizant al lui Hitler

Virna Lisi, probabil cea mai frumoasă actriță din lume. A preferat să fie vedetă în Italia, țara natală, decât la Hollywood

Danny Masterson, de la Hollywood la închisoare

Jean Negulesco, singurul regizor român nominalizat la Oscar. Vedetă la Hollywood, dar necunoscut în România