Home » Cultură » Roger Corman, Regele Filmelor de categoria B

Roger Corman, Regele Filmelor de categoria B

Roger Corman, Regele Filmelor de categoria B
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.09.2024

Roger Corman (1926 – 2024) a fost un regizor, producător și actor american de film, cunoscut ca un deschizător de drumuri în lumea filmului independent. Corman a lucrat mai ales la filme cu buget redus, unele dintre proiectele sale cinematografice având o reputație critică bine stabilită, cum ar fi seria de filme derivate din poveștile lui Edgar Allan Poe. Timp de aproape o jumătate de secol, Corman a preluat piața filmelor de serie B, care dispăruse în mare parte în urma apariției televiziunii, și a menținut-o în viață aproape de unul singur (împreună cu Sam Arkoff de la American Intl. Pictures, care a finanțat majoritatea primelor eforturi de regie/producție ale lui Corman). Până la vârsta de 90 de ani, Corman producea filme de serie B pentru 5 milioane de dolari sau mai puțin, pentru televiziune și video.

Roger Corman deține distincția de a fi cel mai tânăr cineast care a beneficiat de o retrospectivă la instituții prestigioase precum Cinemateca Franceză, British Film Institute și Muzeul de Artă Modernă, o recunoaștere a contribuțiilor lui semnificative la cinematografie și a influenței durabile în industria de film.

Născut la 5 aprilie 1926 în Detroit, Michigan, într-o familie de imigranți evrei ruși, Roger Corman a dezvoltat destul de devreme o pasiune pentru cinematografie. A urmat cursurile Universității Stanford, unde a studiat ingineria, dar în curând și-a descoperit adevărata vocație în producția de filme. La începutul anilor 1950, Corman și-a început cariera la Hollywood, lucrând ca asistent de scenarii pentru 20th Century Fox.

Considerat un pionier al cinematografiei independente și apreciat pentru capacitatea sa de a produce rapid și eficient filme cu buget redus, Corman a regizat de-a lungul carieri sale peste 50 de filme și a produs alte sute, munca lui cuprinzând diverse genuri, inclusiv horror, science-fiction și filme experimentale. Unele dintre cele mai notabile lucrări sunt „The Little Shop of Horrors”, „The Masque of the Red Death” și „The Wild Angels”.

În 2009, Roger Corman a primit un Oscar pentru contribuțiile remarcabile la cinematografie. Academia Americană de Film l-a recunoscut pentru rolul în cultivarea talentelor în cadrul industriei și pentru capacitatea inegalabilă de a genera filme și cineaști. Influența lui Corman poate fi observată în carierele a numeroși regizori și actori de succes care l-au avut pe Corman drept mentor, de la Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, James Cameron și până la actori precum Jack Nicholson, Charles Bronson, Robert De Niro, Sylvester Stallone, Talia Shire, Diane Ladd și Sandra Bullock. De asemenea, este cunoscut pentru că s-a ocupat de distribuția în SUA a numeroase filme ale unor regizori străini renumiți precum Federico Fellini, Ingmar Bergman, François Truffaut și Akira Kurosawa. James Cameron, de exemplu, și-a început cariera în cinematografie ca decorator și designer de producție la multe dintre filmele cu buget redus ale lui Corman, dar mai târziu avea să regizeze câteva dintre cele mai scumpe filme ale vremii, printre care Terminator 2: Ziua Judecății (1991), True Lies (1994), Titanic (1997) și Avatar (2009).

Filmul lui Roger Corman „The Little Shop of Horrors” din 1960 a stabilit recordul pentru cel mai scurt program de filmare pentru un lungmetraj. Și anume, două zile, o realizare excepțională în istoria cinematografiei.

Corman și-a început cariera ca mesager la 20th Century Fox, la scurt timp decizând să renunțe la acest loc de muncă, după ce nu a primit niciun credit pentru ideile privind un film cu Gregory Peck. A studiat apoi literatura engleză la Universitatea din Oxford (timp de un semestru) și a locuit la Paris înainte de a se întoarce în Los Angeles pentru a se restabili în industria cinematografică. A acceptat diverse slujbe, printre care cea de scenograf de televiziune la KLAC-TV și asistent al agentului Dick Hyland.

Corman a jucat ocazional în filme realizate de regizori care și-au început cariera cu el, inclusiv The Godfather Part II (1974), The Silence of the Lambs (1991), Philadelphia (1993), Apollo 13 (1995) și The Manchurian Candidate (2004). Un documentar despre viața și cariera lui Corman, „Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel”, a avut premiera la festivalurile de film de la Sundance și Cannes în 2011.

Între 1955 și 1960, Corman a produs sau regizat peste 30 de filme, toate cu un buget mai mic de 100.000 de dolari și produse în două săptămâni sau mai puțin. Au fost filme western („Five Guns West”, „The Gunslinger”); horror și science-fiction („The Day the World Ended”, „The Undead” în 1956 și 1957); precum și filme pentru adolescenți precum „Carnival Rock” și „Rock All Night”.

Anii ’60 au însemnat pentru Roger Corman provocări și promovări în cariera sa de cinefil. Când American International, scrie IMDb.com, i-a oferit o sumă de bani pentru a crea încă unul dintre filmele lor alb-negru cu buget redus, Corman a propus, cu succes, ca banii să fie folosiți pentru a filma o peliculă în culori și CinemaScope. Astfel a rezultat producția filmului House of Usher (1960), un film cu succes de box-office și evaluari neașteptat de bune din partea criticilor de film. Pelicula a fost urmat de ceea ce a devenit cunoscut ca „seria Poe” a lui Corman.

A urmat, doi ani mai târziu, „The Intruder”, o privire serioasă asupra integrării rasiale în sudul țării, cu un foarte tânăr William Shatner în rolul principal, peliculă apreciată de critici și premiată la Festivalul de Film de la Veneția. Cu toate acestea, filmul a devenit primul – și, pentru mulți ani, singurul – eșec comercial al lui Corman.

Spre finalul anilor 1960, când AIP (American International Pictures) a abuzat de editări în ceea ce privește filmele sale, fără știrea ori consimțământul lui, Roger Corman a părăsit compania, odată cu acest pas concentrându-se pe producție și distribuție prin intermediul propriei sale firme nou înființate, New World Pictures. Pe lângă filmele de exploatare cu buget redus, New World a distribuit, de asemenea, filme de artă distinse din întreaga lume, devenind, așa cum am menționat mai sus, distribuitorul american al filmelor lui Ingmar Bergman, Akira Kurosawa, Federico Fellini, François Truffaut și alții. „După ce a vândut New World în anii 1980, Corman și-a continuat activitatea prin diverse companii în anii care au urmat – Concorde Pictures, New Horizons, Millenium Pictures, New Concorde. În 1990, după publicarea biografiei sale How I Made A Hundred Movies in Hollywood And Never Lost A Dime (Cum am făcut o sută de filme la Hollywood și nu am pierdut nici un ban) – una dintre cele mai bune cărți din toate timpurile despre cinematografie – a revenit la regie, dar numai pentru un singur film, Frankenstein Unbound (1990)”. (IMDb.com)

Cu sute de filme la activ, Roger Corman este unul dintre cei mai prolifici producători din istoria cinematografiei și unul dintre cei mai de succes – în cele aproape șase decenii de activitate, doar o duzină dintre filmele sale nu au reușit să aducă profit.

Începând cu 2017, în cariera sa de actor, a jucat în trei filme care au fost nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film: The Godfather Part II (1974), The Silence of the Lambs (1991) și Apollo 13 (1995). Cu excepția celui din urmă, celelalte două filme sunt câștigătoare la această categorie. A jucat în trei filme care au fost selectate de Biblioteca Congresului pentru a fi incluse în Registrul Național de Film ca fiind semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic: The Godfather Part II (1974), The Silence of the Lambs (1991) și Apollo 13 (1995). De asemenea, a regizat un film care se află în registru: House of Usher (1960).

A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, la 12 iunie 1991.

Roger Corman a murit la vârsta de 98 de ani, la 9 mai 2024, imediat după anunțul trecerii sale în neființă fiind comemorat de nenumărate vedete hollywoodiene, printre care și Quentin Tarantino și Jonathan Demme, acesta din urmă lăudându-i cariera și spunând că Roger Corman a oferit „o valoare extraordinară la un preț foarte accesibil”.

Roger Corman a fost căsătorit, din 1970 și până la finalul vieții sale, cu producătoarea Julie Halloran, cuplul devenind părinții a patru copii.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000339/bio/?ref_=nmtrv_ql_1

https://variety.com/2024/film/news/roger-corman-dead-producer-independent-b-movie-1235999591/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine este Pablo Larrain, regizorul filmului „Maria”. Fiu de miniștri și strănepot a doi președinți chilieni

Viața bate filmul. Choi Eun-hee și Shin Sang-ok, artiștii sud-coreeni răpiți pentru a face filme care să pună Coreea de Nord pe harta cinematografică

George Orson Welles, unul dintre cei mai mari și mai influenți regizori. A făcut cel mai bun film al tuturor timpurilor

Denis Villeneuve, regizorul celui mai bine cotat film de pe IMDb. Creatorul peliculelor „Dune” și „Dune: Part Two”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase