Home » Cultură » Sarah Brightman, una dintre cele mai cunoscute soprane din lume. „Sunt un expert în arta posibilului”

Sarah Brightman, una dintre cele mai cunoscute soprane din lume. „Sunt un expert în arta posibilului”

Publicat: 31.08.2024

Sarah Brightman (născută la 14 august 1960), una dintre cele mai cunoscute soprane din lume, dar și actriță și dansatoare britanică, a câștigat o popularitate semnificativă în România prin colaborarea cu renumitul tenor italian Andrea Bocelli, duetul interpretând în 1996 piesa Time to Say Goodbye (Con te partirò), care a ajuns pe primul loc în topurile din întreaga Europă și care a devenit cel mai bine vândut single din toate timpurile în Germania (peste trei milioane de exemplare).

Ulterior, cântecul a devenit un succes internațional, vânzându-se în 12 milioane de exemplare în întreaga lume și adunând peste 200 de premii cu discuri de aur și de platină în 38 de țări.

În 2010, Sarah Brightman a fost desemnată de Billboard drept al cincilea cel mai influent și cel mai bine vândut artist clasic al deceniului 2000 în SUA. Cariera lui Brightman a luat avânt după ce l-a întâlnit pe compozitorul Andrew Lloyd Webber și a jucat în mai multe producții West End și Broadway, printre cele mai notabile roluri ale sale numărându-se Christine Daaé în Fantoma de la Operă.

În 1987, a lansat albumul Phantom, vândut în peste 40 de milioane de exemplare în întreaga lume. Cunoscută pentru spiritul ei aventurier, în 2007, Sarah Brightman a anunțat că vrea să se aventureze într-o călătorie spre Stația Spațială Internațională ca turist spațial. Ar fi devenit astfel prima cântăreață profesionistă care a călătorit în spațiu, însă aceasta s-a răzgândit la scurt timp.

Sarah Brightman este cel mai mare dintre cei șase copii ai omului de afaceri Geoffrey Brightman și ai Paulei Brightman, profesoară de pian. A crescut în Little Gaddesden, lângă Berkhamsted, Hertfordshire, Anglia, pașii spre muzică fiindu-i îndreptați încă de la vârsta de trei ani, când a început să ia lecții de dans și de pian, la scurt timp după aceea participând la festivaluri și concursuri locale. La vârsta de unsprezece ani, Sarah Brightman a dat o audiție de succes la Tring Park School for the Performing Arts, o școală specializată în artele spectacolului.

În 1973, la 13 ani, Brightman și-a făcut debutul în teatru în musicalul I and Albert, la Teatrul Piccadilly din Londra, interpretând-o pe una dintre fiicele reginei Victoria. Ulterior, în 1976, s-a alăturat trupei Hot Gossip a lui Arlene Phillips, devenind parte a grupului în mod oficial în 1977. Hot Gossip a cunoscut succesul cu un hit disco în 1978, I Lost My Heart to a Starship Trooper, care s-a vândut în jumătate de milion de exemplare și a ajuns pe locul șase în topurile britanice. Trecând la o carieră solo, Brightman a lansat mai multe single-uri disco sub propria sa casă de discuri, Whisper Records, precum Not Having That! și un cover al piesei My Boyfriend’s Back. În 1979, a apărut pe coloana sonoră a filmului The World Is Full of Married Men, cântând melodia Madam Hyde.

În 1981, Sarah Brightman și-a făcut debutul în West End-ul londonez în musicalul Cats, compus de Andrew Lloyd Webber, una dintre cele mai importante figuri din teatrul muzical, cei doi dezvoltând o relație profesională care, în cele din urmă, a înflorit într-una personală, ducând la căsătoria lor în 1984.

Unul dintre cele mai notabile roluri ale lui Brightman, așa cum deja am menționat, a fost cel al lui Christine Daaé în musicalul Fantoma de la Operă al aceluiași Andrew Lloyd Webber, rol care a propulsat-o pe Sarah spre faima internațională și i-a consolidat statutul de artistă importantă a teatrului muzical. Înregistrarea originală a distribuției producției londoneze a operei a fost lansată pe CD în 1987 și s-a vândut în peste 40 de milioane de exemplare în întreaga lume, devenind cel mai bine vândut album de distribuție din toate timpurile.

Succesul lui Brightman în teatrul muzical a determinat-o să exploreze muzica clasică. În 1993, și-a lansat albumul de debut clasic La Luna, care conține arii de operă și piese din musicaluri, acestuia urmându-i de-a lungul timpului mai multe albume printre care Timeless (2004), Symphony: Live at Royal Albert Hall (2008) și A Winter Symphony (2016). Discografia lui Brightman include peste douăzeci de albume de studio, vânzând peste 30 de milioane de discuri în întreaga lume.

Absolventă a cursurilor Tring Park School Performing Arts, Elmhurst Ballet School și Arts Educational School, înainte de a studia la Royal College of Music, Sarah Brightman s-a remarcat de asemenea și ca actriță, debutul ei în film având loc în anul 1973, odată cu rolul Reginei Victoria în producția I and Albert de la Piccadilly Theatre. Din acel moment, Sarah Brightman a jucat musicaluri, opere, filme și producții de televiziune, timp de zece ani, performând în paralel ca actriță și cântărteață, printre spectacolele de succes în care a apărut numărându-se Cats, Masquerade, Nightingale Aspects of Love. Pentru performanțele avute, Sarah Brightman a fost nominalizată la mai multe premii, inclusiv la premiul Grammy pentru cel mai bun artist clasic nou, în 1988. A primit peste 180 de discuri de aur și de platină pentru vânzările abumelor ei în peste 40 de țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Australia, Japonia, Marea Britanie, China, Mexic, Canada și Germania. În 1998 a primit Premiul Leul de Aur pentru Cea mai bună interpretare live, în Germania, tot în acel an a intrat în Guinness Book fiind artistul cu Cel mai bine vândut single din toate timpurile în Germania (Time to Say Goodbye). A primit Premiul Unesco Hand-in-Hand, în 2003, a fost recompensată cu Media Control Award, pentru Cel mai mare hit al tuturor timpurilor (Time To Say Goodbye), din 2010 a devenit ambasadoarea globală a mărcii Panasonic, în 2012 a fost numită Ambasador UNESCO pentru pace și a primit Cheia de aur a orașelor Chicago și Istanbul, în 2016 a primit distincția de Cavaler în Ordine al Merito della Repubblica Italiana, în 2018 a fost numită Doctor Honoris Causa în Arte (Hon DArt) în cadrul Universității din Hertfordshire, ca semn de recunoaștere a contribuției sale deosebite aduse muzicii și teatrului, iar în 2020 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

După ce s-a retras din activitatea de actriță și a divorțat de Lloyd Webber, Brightman și-a reluat cariera muzicală cu fostul producător al trupei Enigma, Frank Peterson, de data aceasta ca artistă de muzică clasică crossover. A fost creditată ca fiind creatoarea și rămâne printre cei mai proeminenți interpreți ai acestui gen, cu vânzări la nivel mondial de peste 25 de milioane de albume și două milioane de DVD-uri, impunându-se ca cea mai bine vândută soprană din lume.

Sarah Brightman este prima artistă care a fost invitată de două ori să interpreteze cântecul tematic al Jocurilor Olimpice, prima dată în cadrul Jocurilor Olimpice de la Barcelona din 1992, unde a cântat Amigos Para Siempre, alături de tenorul spaniol José Carreras, interpretarea făcându-se în fața unei audiențe globale estimate la un miliard de oameni, iar a doua oară în 2008, la Beijing, cântând alături de artista chineză Liu Huan, performanța având loc în fața a aproximativ patru miliarde de oameni din întreaga lume.

Surse:

https://facts.net/celebrity/25-intriguing-facts-about-sarah-brightman/

https://sarahbrightman.com/awards/

Vă mai recomandăm să citiți și:

John Glenn, cel mai bătrân om care a ajuns în spațiu. „Nu sunt modest când spun că am fost un pilot bun”

Alan Shepard, primul american în spațiu și singurul om care a jucat golf pe Lună

Noi cercetări arată că femeile sunt mai bine adaptate pentru viața în spațiul cosmic

Fenomen observat din spațiu! Râurile din Alaska au devenit portocalii

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O echipă de cercetători a găsit mai multe găuri negre decât s-ar fi așteptat în Universul timpuriu
O echipă de cercetători a găsit mai multe găuri negre decât s-ar fi așteptat în Universul timpuriu
Stratul de gheață din Antarctica atinge un record negativ pentru al doilea an la rând
Stratul de gheață din Antarctica atinge un record negativ pentru al doilea an la rând
„Cea mai zdrobitoare condamnare a lui Marghiloman”. Documentul distrus de Regele Ferdinand
„Cea mai zdrobitoare condamnare a lui Marghiloman”. Documentul distrus de Regele Ferdinand
Oamenii de știință au demontat una dintre cele mai consacrate statistici despre biodiversitate
Oamenii de știință au demontat una dintre cele mai consacrate statistici despre biodiversitate
Aproape 200 de activiști au murit la manifestații pentru apărarea mediului în 2023
Aproape 200 de activiști au murit la manifestații pentru apărarea mediului în 2023
Cele mai mari jeturi văzute vreodată erupând dintr-o gaură neagră! Se întind pe 23 de milioane de ani-lumină
Cele mai mari jeturi văzute vreodată erupând dintr-o gaură neagră! Se întind pe 23 de milioane de ani-lumină
Presa de stat din Rusia, interzisă pe Facebook, Instagram, WhatsApp și Threads
Presa de stat din Rusia, interzisă pe Facebook, Instagram, WhatsApp și Threads
Microsoft a dezvăluit un nou program de răscumpărare de acţiuni în valoare de 60 de miliarde de dolari
Microsoft a dezvăluit un nou program de răscumpărare de acţiuni în valoare de 60 de miliarde de dolari
Record de centenari! Țara care are peste 95.000 de oameni cu vârsta de 100 de ani sau mai mult
Record de centenari! Țara care are peste 95.000 de oameni cu vârsta de 100 de ani sau mai mult
Podul istoric al României, testat cu preţul vieţii de creatorul său
Podul istoric al României, testat cu preţul vieţii de creatorul său
Câți dintre români cred că sunt direct responsabili pentru strângerea deșeurilor din plastic?
Câți dintre români cred că sunt direct responsabili pentru strângerea deșeurilor din plastic?
Cercetătorii avertizează: Zeci de milioane de oameni vor muri din cauza bolilor bacteriene rezistente la antibiotice
Cercetătorii avertizează: Zeci de milioane de oameni vor muri din cauza bolilor bacteriene rezistente la antibiotice
Microplasticele au fost găsite în țesutul nazal uman, la baza creierului
Microplasticele au fost găsite în țesutul nazal uman, la baza creierului
Coreea de Nord continuă provocările! Mai multe rachete au fost lansate
Coreea de Nord continuă provocările! Mai multe rachete au fost lansate
Oamenii de știință au creat organisme în „a treia stare”, dincolo de viață și moarte
Oamenii de știință au creat organisme în „a treia stare”, dincolo de viață și moarte
Oamenii de știință, îngrijorați de inundațiile din Europa
Oamenii de știință, îngrijorați de inundațiile din Europa
Comoară de pe vremea vikingilor, găsită pe un versant din Norvegia după mai bine de 1.000 de ani
Comoară de pe vremea vikingilor, găsită pe un versant din Norvegia după mai bine de 1.000 de ani
Spionii de la Hollywood! Cary Grant, cel mai mare informator dintre vedete
Spionii de la Hollywood! Cary Grant, cel mai mare informator dintre vedete