Alain Delon, partea mai puțin cuminte a actorului. „Am știut totul și am primit totul”

28 08. 2024, 14:00

Alain Delon, actorul și regizorul francez cu un impact enorm asupra industriei cinematografice încă din anii 1950, a avut o carieră marcată atât de aprecieri, cât și de controverse.

Născut la 8 noiembrie 1935 în Sceaux, Franța, (și decedat la 18 august 2024, la conacul său din Douchy-Montcorbon), Delon este una dintre cele mai mari figuri din cinematografia franceză, atât de cunoscut pentru șarmul, masculinitatea și eleganța pe care le-a impus pe ecran, prin filmele în care a jucat, în anii 1960 și 1970. Însă a fost Alain Delon Mister Perfect? Evident că noțiunea de perfecțiune este una abstractă și nu se poate aplica nimănui, nici măcar în cazul lui Delon care a fost idolatrizat decenii întregi atât de femei, cât și de bărbați.

A fost admirat de mulți pentru contribuțiile sale cinematografice, fiind adesea considerat unul dintre cei mai mari actori ai generației sale. Dar cu toate acestea, cum a fost definit omul Alain Delon? Ce controverse și scandaluri i-au umbrit viața?

Era descris de cele mai multe ori ca un gentleman datorită comportamentului și stilului sofisticat. Emana o aură anume, un farmec irezistibil, care în mod normal s-ar alinia cu noțiunile tradiționale despre ceea ce înseamnă pentru un bărbat a fi gentleman – maniere, eleganță în aparență și un aer de încredere. Delon și-a menținut imaginea asta de-a lungul carierei sale, rezonând cu publicul care a apreciat masculinitatea clasică. Totuși, a fi etichetat ca un gentleman implică, de asemenea, și anumite standarde etice și comportamentale față de ceilalți. Iar viața privată a lui Delon spune o poveste mai complicată.

Delon s-a confruntat cu acuzații de violență domestică de-a lungul vieții sale. Relațiile sale cu femeile au fost adesea tumultoase și a fost acuzat de comportament abuziv față de mai multe dintre partenerele sale, inclusiv de actrița Mireille Darc.

Într-un articol publicat de RFI în 2019, este aprofundat acest subiect. În acel an, de exemplu, în preajma celei de-a 72-a ediții a festivalului de film de la Cannes, scrie RFI, organizatorii au fost presați să retragă un premiu onorific destinat actorului francez Alain Delon, după apariția unei petiții online cu 18.000 de semnături în care Delon era acuzat de violență față de femei, fiind numit „misogin, rasist, homofob”, semnatarele petiției declarându-se, de asemenea, îngrozite de faptul că la Cannes avea să fie onorat cu toate că acesta recunoscuse în timp că a plesnit femei și a susținut că a fi homosexual este împotriva naturii.

„Delon, care a jucat în clasice precum The Leopard, The Swimming Pool și Le Samourai, a recunoscut în noiembrie că a lovit femei, într-un interviu oferit la o televiziune franceză, în care a vorbit despre acuzațiile de violență domestică (…). Dacă o palmă este macho, atunci eu sunt macho, a spus el, adăugând că femeile l-au lovit și că el nu a rupt niciodată în bătaie o femeie”. Însă unul dintre fiii săi, Alain-Fabien Delon, a declarant că Delon și-a bătut mama, rupându-i de două ori coastele și nasul.

În interviu, Delon a mai vorbit despre simpatia sa față de mișcările de extremă dreaptă din Franța și despre interesul lui de a opri imigrația în țara sa. De asemenea, a susținut public că toți cei care formează cupluri homosexuale nu ar trebui să aibă dreptul de a avea sau de a adopta copii.

Cu toate furtunile de păreri și acțiuni declanșate atunci, directorul festivalului Cannes, Thierry Fremaux, a venit în apărarea lui Delon, spunând că îi onorează cariera, și nu opiniile pe care festivalul nu le-a aprobat, comentând că „Alain Delon are voie să se gândească la ceea ce îi place. Este complicat să judecăm pe cineva prin lentilele de astăzi și, de asemenea, să judecăm lucrurile care au fost spuse și care s-au întâmplat cu ani în urmă. Nu-i acordăm Premiul Nobel pentru Pace”.

Alain Delon, bărbatul fatal, a fost implicat în mai multe relații amoroase, fiecare extra mediatizată la acea vreme. I-a fost analizată fiecare mișcare. Delon s-a iubit cu actrița austriacă Romy Schneider (pe care a considerat-o dragostea vieții lui, dar a părăsit-o trimițându-I un trandafir și un bilet pe care scrisese „Regret”), cu actrița Mireille Darc, s-a însurat cu actrița Nathalie Delon, a făcut copii cu modelul și actrița olandeză Rosalie van Breemen, ele fiind cele mai importante legături romantice ale lui. Însă Delon avea o reputație de bărbat infidel și fiecare dintre aceste femei a gustat din cupa cu nectar amar condimentat, mai mult sau mai puțin, cu infidelitățile omului iubit.

Alain Delon a avut multe aventuri romantice, despre unele s-a aflat și s-a vorbit, despre altele nu. Prin patul lui Delon ar fi trecut, printre altele, Jane Fonda, Catherine Deneuve și Anne Parillaud, la rândul lor relații marcate de momente intense și de scandaluri mediatizate.

Dar chestiunile romantice nu au fost singurele controverse din viața lui Alain Delon. La începutul anilor 2000, actorul s-a confruntat cu diverse probleme juridice, inclusiv acuzații de evaziune fiscală. Aceste acuzații au fost parte dintr-o serie de investigații mai ample asupra unor personalități publice din Franța suspectate că nu își declarau veniturile corect sau că foloseau diverse metode pentru a evita plata impozitelor, printre aceste nume aflându-se și cel al lui Delon, actorul fiind acuzat că ar fi ascuns o parte semnificativă din veniturile sale prin intermediul unor conturi offshore și prin utilizarea unor structuri financiare complexe.

Pe lângă toate astea, nici viața de familie a actorului nu a fost una liniștită, mai ales în ultima parte a vieții sale. A pierdut contactul cu unii dintre membrii familiei, aceștia, la rândul lor, luptându-se din cauza unor dezacorduri cu privire la problemele de moștenire.

În ianuarie 2024, actorul Alain Delon a depus o plângere penală împotriva fiului său, Anthony Delon, după ce tânărul declarase pentru revista franceză Paris Match că „tatălui său îi este greu să accepte starea sa fragilă de sănătate”, adăugând că au existat riscuri majore și că actorul în vârstă de 88 de ani pare să își fi trăit ultimul Crăciun. „Nu prea mai vorbește. Îl obosește sau îl enervează dacă îl rugăm să repete ce a spus, pentru că vocea lui nu mai este întotdeauna clară sau audibilă (…)”. La câteva ore de la publicarea articolului, Alain Delon a emis un răspuns robust prin avocatul său Christophe Ayela, actorul declarându-se extrem de șocat de izbucnirea mediatică orchestrată de fiul său Anthony, declarând „că nu poate suporta agresivitatea fiului său Anthony, care îi spune că este senil”.

În iulie 2019, după ce a suferit un accident vascular, starea de sănătate a lui Alain Delon s-a șubrezit vizibil, părăsind tot mai rar moșia lui din Douchy, în aceeași perioadă cei trei copii ai actorului depunând o plângere împotriva fostei sale asistente, Hiromi Rollin, acuzând-o de hărțuire și comportament amenințător la adresa tatălui lor, în urma incidentului Rollin fiind evacuată de pe proprietatea actorului.

În mijlocul tuturor acestor scandaluri, Alain Delon a murit la 18 august 2024, la 88 de ani, fiind înconjurat totuși de toți cei trei copii ai lui, însă după o perioadă de câțiva ani de viață trăită în tristețe, depresie, boală și însingurare.

„Am fost marginalizat toată viața. Eram singurul care nu putea face parte din nici o uniune, din comitetul vreunui actor etc. Am fost mereu pe cont propriu. Și la începutul carierei mele nu m-au plăcut din cauza asta. Însă lucrul acesta nu m-a împiedicat să-mi fac cariera”. (Alain Delon)

Surse:

https://www.rfi.fr/en/france/20190514-call-cannes-retract-award-french-actor-alain-delon-accused-violence-against-women

https://www.theguardian.com/film/2024/jan/04/french-actor-alain-delon-to-file-legal-complaint-against-son

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marile iubiri ale lui Alain Delon. „Eram foarte, foarte frumos. Femeile au fost toate obsedate de mine”

Romy Schneider, iubirea vieții lui Alain Delon. „Ea a fost viața mea, a fost a mea. Știu că mă așteaptă”

Alain Delon a trăit printre gangsteri și prostituate înainte să devină actor. „Vreau să fiu iubit așa cum mă iubesc eu pe mine”

Alain Delon, un simbol al cinematografiei franceze, a murit. Actorul avea 88 de ani