Home » Cultură » Pierce Brosnan, primul James Bond cu smartphone. „Când cei din jur nu cred în tine, tu trebuie să fii acela care crede în tine”

Pierce Brosnan, primul James Bond cu smartphone. „Când cei din jur nu cred în tine, tu trebuie să fii acela care crede în tine”

Publicat: 24.08.2024

James Bond, cunoscut și sub numele de cod „007”, personajul fictiv creat de autorul britanic Ian Fleming, ofițer operativ superior al Secției Double-O, o unitate de operațiuni din cadrul Serviciului Secret de Informații, a fost transformat într-unul dintre cele mai populare și recunoscute personaje din cinematografie. Descris adesea ca spionul fără pereche, un afemeiat notoriu sau un simbol masculin, James Bond este, întâi de toate, eroul misiunilor periculoase și cu mize mari, care implică adesea spionaj, contraterorism și contracararea amenințărilor internaționale la adresa securității naționale.

Originile lui James Bond

Ian Fleming, un fost ofițer de informații navale, a creat personajul James Bond în seria sa de romane de spionaj. Primul roman cu James Bond, „Casino Royale”, a fost publicat în 1953, Fleming inspirându-se din propriile sale experiențe în domeniul serviciilor de informații pe care le-a combinat cu elemente de aventură, intrigă și farmec pentru a crea personajul emblematic al lui James Bond.

Caracteristicile lui James Bond

James Bond este cunoscut pentru atitudinea sa elegantă, stilul impecabil, pentru ageritatea și abilitățile sale excepționale în luptă, tir și spionaj, fiind portretizat ca un agent carismatic, cu umor fin, care excelează în situații de mare presiune, de asemenea gurmand, cunoscător al băuturilor, al mașinilor și gadgeturilor fine, toate acestea contribuind la imaginea sa de agent secret sofisticat.

De-a lungul seriei James Bond, rafinatul și neînfricatul Bond se implică în numeroase misiuni care au loc în întreaga lume pentru a lupta împotriva diferitelor organizații criminale, a unor răufăcători megalomani și a unor agenți inamici, misiunile sale ducându-l adesea în locații exotice. De la dejucarea unor comploturi nucleare la depistarea unor conspirații internaționale, aventurile lui James Bond sunt pline de suspans și acțiune.

De la crearea sa de către Ian Fleming, James Bond a devenit una dintre cele mai longevive figuri din cultura populară, un adevărat simbol, personajul fiind prezentat în numeroase romane, filme, emisiuni de televiziune, jocuri video și alte adaptări media. James Bond a fost personificat pe ecran de șapte actori, aceștia fiind, în ordinea cronologică, Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig.

Actorul irlandez Pierce Brosnan a deținut acest rol din 1995 și până în 2004, apărând în Golden Eye (1995), Tomorrow Never Dies (1997), The World Is Not Enough (1999) și Die Another Day (2002), în plus față de aparițiile sale în filme, Brosnan oferindu-și, de asemenea, chipul pentru șase jocuri video James Bond.

Odată cu distribuirea lui Pierce Brosnan în rolul lui Bond, personajul a avut parte de câteva premiere, inclusiv apariția unui pașaport, în Die Another Day, conform căruia Bond avea atunci 49 de ani (în pașaport se vede data nașterii lui – 10 noiembrie 1953). De asemenea, „Bond-ul” lui Brosnan este primul care apare, așa cum se poate vedea în Die Another Day, cu barbă completă, a fost primul care a avut ca gadget letal un telefon mobil, care a făcut surf, dar ultimul care a fumat (trabuc, în Die Another Day).

Interpretarea lui Brosnan în rolul lui Bond din Tomorrow Never Dies i-a adus Premiul Saturn pentru cel mai bun actor, devenind astfel primul actor Bond a cărui interpretare a agentului 007 a fost votată ca fiind câștigătoare la o categorie de actorie în cadrul unui anumit premiu cinematografic major.

Mai mult, personajul lui Pierce Brosnan nu a fost văzut niciodată călătorind în Statele Unite ale Americii, deși a intercaționat cu americani.

Cum a ajuns Brosnan la Bond?

Drumul lui Pierce Brosnan spre a deveni James Bond a început cu o întâlnire întâmplătoare pe platoul de filmare al peliculei „For Your Eyes Only”, un film în regia lui John Glen, acolo unde, datorită primei lui soții, Cassandra Harris, l-a întâlnit pentru prima dată pe producătorul peliculelor James Bond, Albert R. Broccoli. Cassandra făcea parte din distribuția „For Your Eyes Only”, iar Broccoli, impresionat de prezența actorului, i-ar fi spus acesteia: „dacă știe să joace… este omul meu”. Și cum Brosnan chiar știa să joce, a devenit omul lui Broccoli pentru următorul său James Bond.

În 1982, Brosnan câștigase deja notorietate semnificativă în SUA datorită interpretării personajului principal din serialul polițist romantic „Remington Steele”, difuzat de NBC, încă de pe atunci fanii și criticii de film speculând că el ar putea fi noul James Bond. În 1986, NBC luase decizia de a anula serialul de televiziune, momentul coincizând cu oferta pe care Pierce Brosnan a primit-o pentru a-l juca pe James Bond, agentul secret 007. Însă actorul s-a confruntat cu o situație interesantă, având în vedere faptul că popularizarea lui în calitate de noul Bond a reînviat și interesul pentru „Remington Steele” așa încât, sub influențele contractuale, Brosnan a trebuit să refuze oferta în acel moment, prin urmare, personajul a fost jucat de actorul Timothy Dalton, acesta apărând în două filme Bond: The Living Daylights, din 1987, și Licence to Kill din 1989.

Pierce Brosnan în rolul celui de-al cincilea James Bond

Abia în 1994 a fost aruncată în media informația conform căreia Pierce Brosnan va deveni, oficial, cel de-al al cincilea actor care îl va interpreta pe James Bond.

Brosnan a jucat în patru filme cu James Bond, primul, Golden Eye (1995), cu încasări de peste 350 de milioane de dolari, devenind cel mai de succes film Bond de până atunci, Tomorrow Never Dies (1997), The World Is Not Enough (1999) și Die Another Day (2002), cel de-al patrulea și ultimul său rol în James Bond.

Întrebat, la un moment dat, dacă va apărea din nou în franciza de succes, Pierce Brosnan a spus „Bond este o altă viață. În spatele meu”.

Pierce Brosnan s-a născut la 16 mai 1953, în Navan, County Meath, Irlanda, părinții săi fiind Thomas Usher Brosnan, dulgher, și May Smith.

Brosnan a urmat la Elliot School din Londra și mai târziu a mers la St. Mary’s College din Dublin. Cariera de actor și-a început-o când încă era la școală, apărând în diferite producții la Abbey Theatre din Dublin. După studii, a decis să se mute în Anglia, pentru a urma o carieră de actor profesionist. Și-a făcut debutul în film în The Long Good Friday (1980), la scurt timp după, câștigând recunoașterea publicului pentru rolul său din serialul american de televiziune Remington Steele, care s-a difuzat între 1982 și 1987. Brosnan mai poate fi văzut în producții precum The Matador (2005), No Escape (2015), The Thomas Crown Affair (1999), The World’s End (2013), Evelyn (2002), The Foreigner (2017), Remember Me (2010), Mrs. Doubtfire (1993), A Long Way Down (2014), The World’s End (2013) și Mamma Mia! (2008).

Pierce Brosnan a fost căsătorit cu actrița Cassandra Harris, din 1980 și până în 1991, când aceasta a murit în urma unui cancer ovarian. Din 2001 și până în prezent, Borsnan se află într-un mariaj fericit cu jurnalista, scriitoarea, producătoarea și actrița americană Keely Shaye Smith. Brosnan are cinci copii, doi proveniți din prima căsătorie, și trei din mariajul cu Smith.

„Prețuiesc foarte mult familia. Prețuiesc sentimentul de a fi tată. Nu am crescut cu o figură paternă sau într-o familie unită. (…)A trebuit să mă descurc aproape singur, bazându-mă pe propriile mele simțuri și intuiție. Așa, am învățat să prețuiesc și să iubesc familia. Keely este cea mai uimitoare mamă și femeie. Am văzut-o evoluând și dezvolându-se lângă mine de peste 27 de ani, am văzut cum viața noastră împreună înflorește și crește. Și încă mai sunt multe vise de îndeplinit”. (Pierce Brosnan, într-un interviu din 2021).

Surse:

https://jamesbond.fandom.com/wiki/James_Bond_(Pierce_Brosnan)

https://people.com/parents/all-about-pierce-brosnan-kids/

https://www.imdb.com/name/nm0000112/bio/

Vă recomandăm să citiți și:

Paul Mescal este pregătit de luptă în Gladiator 2. „O să mă deprime dacă voi deveni mai faimos după Gladiator 2”

William Baldwin: „Actoria este cariera mea, iar activismul, pasiunea”

Steven Tyler, demonul țipetelor. „Dacă merită să faci ceva, merită să faci mai mult din acel ceva”

Ella Fitzgerald, Prima doamnă a cântecului și regina jazzului. Lady Ella: „Singurul lucru mai bun decât cântatul este mai mult cântat”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Legenda rock Jon Bon Jovi a salvat o femeie aflată pe marginea unui pod
Legenda rock Jon Bon Jovi a salvat o femeie aflată pe marginea unui pod
Un turist însoțit de copil a sfidat inspectorii silvici ca să-și facă poze cu ursul pe Transfăgărășan
Un turist însoțit de copil a sfidat inspectorii silvici ca să-și facă poze cu ursul pe Transfăgărășan
Nepoata lui Mussolini critică partidul premierului Giorgia Meloni, spune că este prea de dreapta
Nepoata lui Mussolini critică partidul premierului Giorgia Meloni, spune că este prea de dreapta
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice în Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice în Marea Japoniei
Succes pentru Polaris Dawn, prima ieșire comercială în spațiul cosmic
Succes pentru Polaris Dawn, prima ieșire comercială în spațiul cosmic
Activitatea vulcanică de pe Lună, mai recentă decât se credea
Activitatea vulcanică de pe Lună, mai recentă decât se credea
Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?
Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?
O nouă specie de dinozaur din Cretacic, descoperită în Spania
O nouă specie de dinozaur din Cretacic, descoperită în Spania
Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute
Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute
Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă!
Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă!
Prima casă pe Lună va fi lansată de o misiune japoneză în decembrie 2024
Prima casă pe Lună va fi lansată de o misiune japoneză în decembrie 2024
Test de cultură generală. Unde este pepenele considerat legumă?
Test de cultură generală. Unde este pepenele considerat legumă?
WASP-76b, planeta infernală cu „vânturi de fier” și temperaturi de 2.000 de grade Celsius
WASP-76b, planeta infernală cu „vânturi de fier” și temperaturi de 2.000 de grade Celsius
Inflaţia din Statele Unite a scăzut, astfel că Rezerva Federală se pregăteşte să taie dobânzile
Inflaţia din Statele Unite a scăzut, astfel că Rezerva Federală se pregăteşte să taie dobânzile
Dunărea este atât de secată încât ies la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial
Dunărea este atât de secată încât ies la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial
Ce au spus Kamala Harris și Donald Trump atunci când microfoanele erau oprite?
Ce au spus Kamala Harris și Donald Trump atunci când microfoanele erau oprite?
O celebră companie americană, veche de 155 de ani, își schimbă numele
O celebră companie americană, veche de 155 de ani, își schimbă numele
Germania impune controale la toate granițele. Ce trebuie să știe românii?
Germania impune controale la toate granițele. Ce trebuie să știe românii?