Home » Cultură » George Lazenby, cel mai tânăr și cel mai puțin popular James Bond

George Lazenby, cel mai tânăr și cel mai puțin popular James Bond

George Lazenby, cel mai tânăr și cel mai puțin popular James Bond
Joanna Lumley și George Lazenby în filmul „On Her Majesty's Secret Service” din seria James Bond. Credit foto: Wikimedia/CC BY-SA 4.0
Publicat: 20.08.2024

George Robert Lazenby a fost cel de-al treilea James Bond, cel mai tânăr James Bond, singurul actor Bond care nu a jucat într-un joc video James Bond, primul Bond care a apărut în film schiind (era schior profesionist) și primul care a fost portretizat plângând.

George Lazenby a urmat inițial o carieră de model (era cel mai bine plătit model masculin din Europa la acea vreme), după ce s-a mutat la Londra în 1963, debutul său în cinematografie având loc odată cu distribuirea în seria agentului 007 a Eon Productions, preluând rolul de la David Niven pentru „On Her Majesty’s Secret Service” în 1969.

S-a scris că, inițial, actorul australian primise un contract pentru șapte filme de la producătorii francizei, Albert R. Broccoli și Harry Saltzman, dar cu toate acestea, a decis să părăsească rolul după doar un singur film, deoarece credea că imaginea tradițională a lui Bond ca un gentleman placid și sofisticat nu va mai avea ecou în rândul publicului la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, pe măsură ce mișcarea de contracultură hippie câștiga popularitate. Anii 1960 au marcat o schimbare semnificativă a valorilor sociale, odată cu creșterea culturii tinerilor și a sentimentelor anti-establishment.

Mișcarea hippie, care a început în Statele Unite, dar s-a răspândit rapid în Europa, a susținut pacea, dragostea și individualitatea. Această schimbare culturală i-a determinat pe mulți să pună la îndoială relevanța unei figuri precum James Bond, care întruchipa masculinitatea tradițională și avea preocupări precum…spionajul. Decizia lui Lazenby de a părăsi franciza Bond a venit ca o surpriză pentru mulți la acea vreme. Mai mult, chiar și el ar fi regretat mai târziu propria hotărâre, spunând că a fost prost sfătuit. Avea potențial, îi impresionase pe producători în timpul castingului, iar aspectul său plăcut și statura atletică îl făceau o alegere ideală pentru rol.

George Robert Lazenby s-a născut la 5 septembrie 1939 în Goulburn, New South Wales, Australia. S-a mutat la Londra în 1964, după ce a servit în armata australiană, lucrând ca model profesionist de succes înainte de a deveni actor și, de asemenea, ca mecanic auto și vânzător de mașini. În 1968, Lazenby a fost distribuit în rolul lui James Bond, chiar dacă nu avea experiență în film în afara aparițiilor în reclame și un rol într-o parodie a lui Bond realizată în 1965 în Italia. Lazenby a fost remarcat pentru rolul care l-a făcut celebru datorită unei scene de luptă din cadrul unui test pe ecran, la decizia de a primi ștafeta Bond de la David Niven contribuind, de asemenea, inclusiv aspectul său, prestanța din timpul interviurilor și abilitățile de luptă (George Lazenby practicase artele marțiale sub îndrumarea bunului său prieten Bruce Lee). O întâlnire întâmplătoare cu producătorul seriei Bond, Albert R. Broccoli, într-un salon de coafură în 1966, la Londra, i-a oferit lui Lazenby prima șansă de a obține rolul, Broccoli condiserându-l un posibil candidat, odată ce i-a intuit „calitățile de Bond”. Iar Lazenby a speculat la maxim momentul. Demersurile pe care le-a făcut pentru a obține rolul au inclus cheltuirea ultimelor sale lire sterline pentru a achiziționa un costum făcut de croitorul lui Sean Connery, dar și achiziționarea unui ceas Rolex cu aspect foarte Bondish.

În cariera lui post-Bond, Lazenby a jucat în filme de televiziune, reclame, diverse roluri recurente în seriale TV realizate în Italia, Australia și la Hollywood, în seria de filme Emmanuelle și, folosindu-și expertiza în arte marțiale, în mai multe filme de acțiune din Hong Kong, parodii ale filmelor Bond, apariții TV, a oferit voce pentru mai multe filme și seriale de animație. Cariera lui Lazenby s-a încheiat în anii 1970, din acel punct intrând în afaceri imobiliare. În 2017, a apărut în filmul docudrama „Becoming Bond”. A fost căsătorit de două ori. Prima dată cu Christina Gannett, din 1971 și până în 1995, aceștia având un copil, Zachary, care însă a murit de cancer la creier la vârsta de doar 20 de ani (în 1994), ulterior devenindu-i soție, din 2002 și până în 2011, Pam Shriver (fostă jucătoare profesionistă de tenis americană) având împreună trei copii: George Jr. și gemenii Kate și Sam.

George Lazenby deține distincția de a fi cel mai tânăr actor care a interpretat pe ecran personajul James Bond. Avea 30 de ani când On Her Majesty’s Secret Service a fost lansat în 1969.

În 2019, Lazenby a primit Premiul pentru întreaga carieră din partea Festivalului Internațional de Film CineFest Miskolc din Ungaria, în semn de recunoaștere a contribuțiilor sale la industria cinematografică.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0493872/bio/?ref_=nmtrv_ql_1

https://jamesbond.fandom.com/wiki/James_Bond_(George_Lazenby)

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sean Connery, primul James Bond și primul scoțian premiat cu Oscar. „Nimic nu se compară cu provocarea de a scoate ce e mai bun din om

Roger Moore, cel mai longeviv James Bond. „Moore l-a jucat pe Bond ca și cum s-ar fi jucat pe el însuși”

Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?

Cum este să lucrezi pentru MI6? „Mai interesant decât în filmele cu James Bond”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase