Home » Cultură » John Wayne, cel mai faimos actor cowboy. „Vorbește încet, vorbește lent și nu spune prea multe”

John Wayne, cel mai faimos actor cowboy. „Vorbește încet, vorbește lent și nu spune prea multe”

Publicat: 20.08.2024

John Wayne (26 mai 1907 – 11 iunie 1979), născut Marion Robert Morrison, a fost un actor și cineast american emblematic în special pentru cultura și cinematografia americană, pe plan internațional devenit extrem de popular datorită rolurilor sale din filmele cu „cowboy” și cele de război. Într-o carieră de 50 de ani, Wayne a jucat în peste 160 de lungmetraje, pe lângă numeroasele apariții la televiziune.

John Wayne a câștigat primul și singurul său premiu Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru interpretarea din filmul western True Grit, la cea de-a 42-a ediție a premiilor Oscar din 1970, o victorie pe care mulți au considerat-o ca fiind o recunoaștere sentimentală a carierei sale lungi și de succes la Hollywood.

Trei ani mai târziu, în 1973, Wayne a fost implicat într-un incident care a avut loc în timpul celei de-a 45-a ediții a Premiilor Academiei, atunci când Sacheen Littlefeather, fostă actriță și activistă americană pentru drepturile civile a nativilor americani, s-a prezentat în cadrul ceremoniei pentru a-l reprezenta pe Marlon Brando care primise un Oscar pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din Nașul, premiu pe care însă Brando l-a refuzat. Littlefeather a folosit ocazia pentru a aborda portretizarea nepotrivită de la Hollywood a nativilor americani, susținând în același timp că John Wayne a încercat să o grăbească și să o scoată aproape cu forța de pe scenă, acesta fiind reținut apoi de șase oameni de securitate în culise. Evenimentul din acea seară a fost marcat ca fiind una dintre cele mai controversate scene care au avut loc la ceremonia anuală de decernare a premiilor Oscar, ani mai târziu reprezentanții Academiei de Arte și Științe Cinematografice recunoscând gravitatea faptelor și cerându-și scuze oficial lui Littlefeather pentru abuzurile pe care le-a îndurat atunci.

„Lui (John Wayne) nu i-a plăcut ceea ce am spus pe podium”, a declarat Littlefeather într-un interviu. „Prin urmare, a ieșit în față, foarte furios, pentru a mă ataca fizic și a mă scoate de pe scenă. A fost nevoie de șase oameni de securitate pentru a-l potoli”.

La acea vreme, Wayne avea 66 de ani și se afirmase, deja de mult timp, ca un simbol al Hollywood-ului. Apăruse în multe și apreciate filme western, printre care The Big Trail din 1930 și McLintock (1963), iar Littlefeather era o tânără de 26 de ani, implicată doar în câteva roluri minore.

În 1979, atunci când s-a aflat la Hollywood că John Wayne este pe moarte din cauza cancerului, Barry Goldwater, fost senator american, a introdus rapid o lege pentru a-i acorda Medalia de Aur a Congresului, în sprijinul acestei moțiuni depunând mărturie actori precum Maureen O’Hara, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Kirk Douglas, James Stewart și Katharine Hepburn. Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate, iar medalia i-a fost înmânată familiei Wayne în anul următor.

John Wayne a apărut în cel puțin un film pentru fiecare an din perioada 1926-1976, scrie IMDb.com, un record de 51 de ani consecutivi.

John Wayne, care a murit la 11 iunie 1979, a fost înmormântat în secret, iar mormântul a rămas nemarcat până în 1999, pentru cazul în care protestatarii împotriva războiului din Vietnam l-ar fi profanat. La 20 de ani după moartea sa, Wayne a primit în sfârșit o piatră funerară din bronz. În ziua morții lui, și patru zile după aceea, în memoria lui John Wayne a ars flacăra torței olimpice de pe stadionul Coliseum din Los Angeles.

John Wayne a apărut în nouă filme care au fost selectate pentru National Film Registry de Biblioteca Congresului ca fiind semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic, printre acestea aflându-se The Big Trail (1930), Baby Face (1933), Stagecoach (1939), Red River (1948), The Quiet Man (1952) și The Searchers (1956).

Pe lângă film, John Wayne mai era profund implicat și în politică, opiniile sale fluctuând de-a lungul vieții. În primii ani ai alăturării la Hollywood, se descrisese ca fiind liberal și a votat pentru Franklin D. Roosevelt la alegerile prezidențiale din 1936, pentru ca în anii 1940 Wayne „să se mute complet la dreapta în spectrul politic. Chiar și atunci, însă, nu a fost întotdeauna în pas cu restul mișcării conservatoare”, fapt dezvăluit în special în 1978, când a avut loc o divergență deschisă cu Partidul Republican în legătură cu problema canalului Panama. În vreme ce reprezentanții partidului Conservator doreau ca America să păstreze controlul deplin, Wayne milita pentru dreptul panamezilor asupra canalului, în acest sens alăturându-se președintelui Jimmy Carter și democraților pentru a obține adoptarea în Senat a tratatului de restituire a canalului.

John Wayne s-a născut în Iowa, într-o familie modestă cu origini englezești, scoțiene și irlanzeze. Elev destul de bun și un mare pasionat de fotbal, John Wayne a obținut o slujbă de vară ca recuziter, astfel ajungând să-l cunoască și să se împrietenească cu regizorul John Ford, care l-a distribuit la început în roluri minore. În 1930, Wayne a debutat în Men Without Women în calitate de actor cu rol principal, și abia în 1939, după aparițiile în peste 70 de westernuri și filme de aventură cu buget redus, cariera lui Wayne a explotat odată cu distribuirea de către Ford în Stagecoach, filmul care l-a transformat în star. A apărut în aproape 250 de filme, în perioada 1942-1943 a jucat într-un serial radiofonic, The Three Sheets to the Wind, iar în 1944 a contribuit la fondarea Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals, o organizație politică conservatoare, devenind ulterior președintele acesteia.

De-a lungul anilor, Wayne s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate. În septembrie 1964, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a i se extirpa un plămân stâng canceros. În timpul filmărilor pentru Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță din 1977, vocea arhivată a lui John Wayne a fost folosită pentru personajul Garindan ezz Zavor. Ulterior, în martie 1978, a suferit o operație de înlocuire a unei valve cardiace, urmată de îndepărtarea stomacului în ianuarie 1979.

Wayne a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor pentru rolul său din Nisipurile din Iwo Jima (1949) și, în cele din urmă, a câștigat un premiu Oscar pentru interpretarea lui Rooster Cogburn din True Grit (1969), un personaj cu un singur ochi. Este poate cel mai bine amintit pentru rolurile sale din Unconquered (1947), Trilogia cavaleriei lui John Ford – Fort Apache (1948), She Wore a Yellow Ribbon (1949), Rio Grande (1950), The Sons of Katie Elder (1965) și Big Jake (1971).

Cele mai dese colaborări ale lui John Wayne au fost pentru filmele clasice semnate de regizorii John Ford și Howard Hawks, în anii postbelici și până la începutul anilor 1960, rolurile lui Wayne fiind, în general, portretizări ale bărbatului patriot deziluzionat din cauza ipocriziilor inerente din America. „În acest fel, filmele lui Ford-Wayne onorează și subminează în același timp mitologia Vechiului Vest” scrie britannica.com, „nicăieri mai mult decât în The Searchers (1956), un film considerat de unii ca fiind cel mai mare western realizat vreodată”.

Însă Wayne a mai apărut și în peliculele altor regizori, câteva dintre cele mai cunoscute filme fiind Sands of Iwo Jima (1949), rol care i-a adus o nominalizare la Oscar, Hondo (1953), probabil singurul western clasic filmat în 3-D, The Alamo (1960), The Longest Day (1962) și (1965), două dintre cele mai de succes filme despre cel De-al Doilea Război Mondial și McLintock! (1963), singura comedie de success a lui Wayne. Ultimul film al lui Wayne a fost The Shootist din 1976, portretizând un pistolar care moare de cancer, pelicula fiind considerată cel mai bun western al său de la Rio Bravo încoace. Trei ani mai târziu, John Wayne avea să moară (la 11 iunie 1979), la fel precum personajul din filmul său de adio, răpus de cancer.

John Wayne a fost căsătorit de trei ori. Prima soție a actorului a fost Josephine Alicia Saenz, de origine spaniolă americană, cea ce-a doua Esperanza Baur, și a treia, Pilar Pallete (ambele originale din America Latină). Wayne a avut patru copii cu Josephine – Michael Wayne (1934–2003), Mary Antonia „Toni” Wayne LaCava (1936–2000), Patrick Wayne (născut în 1939) și Melinda Wayne Munoz (1940–2022) și trei copii cu Pilar – Aissa Wayne (născută în 1956), John Ethan Wayne (născută în 1962) și Marisa Wayne (născută în 1966), câțiva dintre ei urmând exemplul celebrului lor tată și intrând în industria filmului și a televiziunii.

Surse:

https://www.today.com/popculture/awards/sacheen-littlefeather-john-waynes-1973s-oscars-rcna43840

https://www.britannica.com/biography/John-Ford-American-director

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alain Delon a trăit printre gangsteri și prostituate înainte să devină actor. „Vreau să fiu iubit așa cum mă iubesc eu pe mine”

Emil Jannings, primul actor care a luat un Oscar. Șters din istoria Hollywood-ului pentru că a fost simpatizant al lui Hitler

Luke Perry, cel mai iubit actor din Beverly Hills, 90210. „Nu sunt James Dean. Și nimeni altcineva nu este”

Giancarlo Giannini, al doilea actor italian, după Rudolph Valentino, care a primit o stea la Hollywood

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase