Home » Cultură » Sean Connery, primul James Bond și primul scoțian premiat cu Oscar. „Nimic nu se compară cu provocarea de a scoate ce e mai bun din om”

Sean Connery, primul James Bond și primul scoțian premiat cu Oscar. „Nimic nu se compară cu provocarea de a scoate ce e mai bun din om”

Publicat: 12.08.2024

Înalt, chipeș, cu o voce masculină puternică, actorul scoțian Sean Connery este cel mai bine cunoscut ca fiind primul actor care l-a interpretat pe James Bond în franciza cinematografică de mare succes cu același nume, jucând în șapte filme, între 1962 și 1983.

Cu o carieră de aproape 70 de ani, peste 60 de filme în care a jucat și un Oscar câștigat în 1988 pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru prestația sa din The Untouchables, al lui Brian de Palma, producție în care au mai fost distribuiți Kevin Costner, Andy Garcia, Robert de Niro și Billy Drago, Sir Sean Connary a făcut istorie devenind primul actor scoțian care a obținut această prestigioasă distincție a Academiei Americane de Film.

Înainte de a se lansa în cariera sa de succes în actorie, Sean Connery a servit în Marina Regală din 1946 și până în 1949. S-a alăturat marinei la o vârstă fragedă, după ce a fost lăsat la vatră din armata britanică din cauza unui ulcer duodenal. Perioada petrecută în marină i-a influențat semnificativ viața și rolurile ulterioare, contribuind la transformarea lui Connery într-un actor concentrat și dedicat, lucru evident în special în interpretarea lui James Bond, unde emana încredere și autoritate. Dar, mai important, în anii în care a fost în marină, staționând la bordul navei HMS Formidable, și-a făcut relații valoroase care mai târziu s-au dovedit a fi benefice în viața și cariera sa. Una dintre aceste legături a fost cea cu Billy Marsh, omul ce avea să devină viitorul agent al lui Connery.

După serviciul naval, Connery a prestat diverse slujbe, de la șofer de camion care livra lapte, la salvamar și practicant de culturism și modeling, înainte de a trece la actorie, începând cu roluri mici în producții de teatru și emisiuni de televiziune.

În 1962, Sean Connery a obținut rolul lui James Bond în „Dr. No”, prima adaptare cinematografică a romanelor de spionaj ale lui Ian Fleming, după ce a fost descoperit de producătorul Harry Saltzman, în fața căruia se perindaseră și dăduseră probe mulți alți potențiali candidați. Interesant este că, inițial, Ian Fleming nu l-a agreat prea mult pe Connery, fiind destul de sceptic în ceea ce privește potențialul său, considerând de asemenea că mediul muncitoresc al actorului era în contradicție cu cel al personajului din romane. Însă, odată cu succesul fenomenal al filmelor „Dr. No” și „From Russia with Love”, Fleming și-a schimbat părerea și a decis că Sean Connery era, până la urmă, cel mai potrivit pentru acest rol, mergând până acolo încât a modificat datele despre copilăria și educația personajului Bond – schimbându-i țara de origine în Scoția.

Sean Connery s-a născut la 25 august 1930 în Edinburgh, Scoția, crescând într-o familie din clasa muncitoare. După un stagiu de trei ani în Marina Regală și o serie de slujbe precum cele amintite mai sus, Connery s-a apucat de culturism și modelling, pozând nu doar pentru diverse cataloage de modă, dar și pentru studenții la artă (a pozat inclusiv nud). După ce a participat la concursul Mr. Universe din 1953, Sean Connery a primit primele lui roluri, deși de figurant, în diverse piese de teatru. În 1954, a reușit să-și dovedească talentul actoricesc astfel că după rolul său secundar din musicalul South Pacific de Rodgers și Hammerstein, a preluat rolul principal. Au urmat mai multe spectacole pe scenă și la televiziune, scrie britannica.com, inclusiv o prestație foarte apreciată în rolul boxerului Mountain Rivera în producția televizată BBC a lui Rod Serling Requiem for a Heavyweight în 1957.

Primele filme în care a jucat au fost Lilacs in the Spring (1954), On the Fiddle (1961), o comedie în care a primit primul său rol principal, Darby O’Gill and the Little People (1959) și The Longest Day (1962), în același an fiind distribuit în rolul care avea să devină unul simbol al carieri lui, și anume James Bond, agentul 007 al Serviciului Secret de Informații Britanic. Primele trei pelicule din această franciză nu doar că au transformat James Bond într-un fenomen mondial, dar au avut un impact major și asupra lui Connery, acesta devenind o celebritate la nivel internațional. (Connery a obținut rolul lui James Bond după ce producătorul Albert R. Broccoli a asistat la o proiecție a lui Sean în Darby O’Gill and the Little People din 1959, acesta fiind impresionat în special de o scenă în care Sean și un bătăuș din sat își împărțeau pumi).

În 1971, Connery a refuzat oportunitatea de a interpreta din nou personajul James Bond după apariția din acel an a filmului „Diamonds Are Forever”, declarând că acest rol îi limita opțiunile ca actor, astfel că decizia lui de a se distanța de imaginea de superspion i-a permis să își asume roluri în diferite alte filme cum ar fi thrillerul psihologic Marnie (1964) al lui Alfred Hitchcock, The Molly Maguires (1970), Zardoz (1974), Murder on the Orient Express (1974), The Man Who Would Be King (1975), The Wind and the Lion (1975), Robin and Marian (1976) și The First Great Train Robbery (1978; lansat și sub numele The Great Train Robbery). În 1981, a avut o apariție memorabilă în rolul regelui Agamemnon în filmul fanteziei lui Terry Gilliam „Time Bandits” (Călătorii în timp), dar iată că doi ani mai târziu a susprins pe toată lumea atunci când și-a reluat hainele de agent 007 în filmul sugestiv intitulat Never Say Never Again (1983). În 1989, a jucat alături de Harrison Ford în Indiana Jones and the Last Crusade, în regia lui Steven Spielberg, în 1986 a obiținut un premiu al Academiei Britanice de Film pentru interpretarea unui călugăr devenit detectiv, în adaptarea cinematografică a cărții lui Umberto Eco The Name of the Rose, în 1987 câștigând și premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul unui polițist veteran din Chicago aflat în urmărirea lui Al Capone în The Untouchables. Anii 1990 i-au adus roluri în producții ca Robin Hood: Prince of Thieves (1991), First Knight (1995), The Rock (1996), Dragonheart (1996) și Entrapment (1999).

După o carieră ilustră, Connery și-a anunțat retragerea din actorie în urma rolului său din adaptarea cinematografică din 2003 a filmului The League of Extraordinary Gentlemen, bazată pe seria de benzi desenate omonimă creată de Alan Moore și Kevin O’Neill. În ciuda retragerii de pe ecran, Connery a continuat să își împrumute vocea pentru diverse proiecte de-a lungul anilor de pensionare.

În 1999, Sean Connery a fost onorat cu premiul Kennedy Center Honor pentru întreaga carieră, iar în 2000 a fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a.

Sean Connery a murit la 31 octombrie 2020, la vârsta de 90 de ani, după ce în ultimele sale luni de viață suferise de demență. A murit liniștit, în somn, cu soția sa Micheline Roquebrune alături, în casa lor din Bahamas, unde locuiau din anii 1990.

Sean Connery a fost căsătorit de două ori, prima dată cu actrița și scriitoarea australiancă Diane Cilento, între 1962 și 1974, din 1975 devenindu-i soție, până la finalul zilelor lui, Micheline Roquebrune, o pictoriță franco-marocană. Sean Connery a avut un fiu împreună cu prima lui soție, Jason Connery (născut în 1963), actor la rândul său, cunoscut pentru rolul lui Robin Hood în serialul de televiziune britanic „Robin of Sherwood” din 1985.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000125/

https://www.britannica.com/biography/Sean-Connery

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?

Cum este să lucrezi pentru MI6? „Mai interesant decât în filmele cu James Bond”

Idris Elba, omul care le poate face pe toate. De ce nu a vrut actorul să devină noul James Bond?

Rachel Weisz, actriță de Oscar, fiică de inventator, soție de „James Bond”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase