Home » Cultură » Ritmul inimii lui Rod Stewart

Ritmul inimii lui Rod Stewart

Publicat: 11.08.2024

Unii l-au numit cameleon muzical, trecând fără efort de la un gen la altul și de la o epocă la alta. Are o voce răgușită și distinctivă, o prezență scenică electrizantă, muzica lui rezonând cu oameni de toate vârstele și mediile.

Longevitatea carierei lui Rod Stewart este o dovadă clară a statutului pe care îl are în domeniul său, a talentului și a versatilității ca artist, reinventându-se în mod constant, dar rămânând în același timp fidel stilului său unic.

Rod Stewart s-a remarcat dintotdeauna și prin ținutele vestimentare, fiind cunoscut pentru că a adoptat un stil mai extravagant, atât pe scenă, cât și în afara ei. A fost văzut purtând modele îndrăznețe, în culori vibrante, accesorii deosebite și țesături luxoase precum satinul.

Nu cred că oamenii se așteaptă ca Bruce Springsteen să apară într-o jachetă de satin roz, spunea el, dar la Rod Stewart, da, se pot aștepta la așa ceva. Și îmi place să o fac. Nu o port doar pentru că așa cred eu că trebuie. Sunt o persoană foarte extravagantă. (Rod Stewart)

Rod Stewart s-a născut în 1945. Ceea ce înseamnă că are 79 de ani. Dar vârsta nu-i ocupă tot timpul pentru că, la ora scrierii articolului, Rod Stewart se află în plin turneu prin 15 țări ale lumii. Energie, vitalitate, popularitate, pasiune pentru muzică, toate acestea au contribuit cu siguranță la stabilirea statutului său de vedetă, de star internațional, ajutându-l, în același timp, să facă și o avere impresionantă (are aproximativ 300 de milioane de dolari).

„Elvis a fost regele. Fără îndoială. Oameni ca mine, Mick Jagger și toți ceilalți nu au făcut decât să-i calce pe urme.” (Rod Stewart)

Cu 32 de albume de studio, peste 250 de milioane de albume vândute în toată lumea, 10 albume care au ajuns pe primul loc și 31 de single-uri în top 10 în Marea Britanie, dintre care șase au fost pe primul loc, 16 single-uri în top 10 în SUA, patru dintre acestea ajungând pe primul loc în Billboard Hot 100, Rod Stewart a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1994 pentru cariera lui solo și în 2012 ca membru al trupei The Faces. De asemenea, la 14 noiembrie 2006 a fost inclus în UK Music Hall of Fame pentru contribuția remarcabilă la muzica britanică, iar la 11 octombrie 2005 i s-a acordat o stea pe Hollywood Walk of Fame. Laureat al premiilor Grammy și Brit, Rod Stewart a fost votat pe locul 33 în lista celor mai mari 100 de cântăreți din toate timpurile de către Q Magazine, iar în 2008 revista Billboard l-a clasat pe locul 17 în topul celor mai de succes artiști.

Rod Stewart s-a născut la 10 ianuarie 1945, în Londra, devenit un star internațional în urma succesului comercial extraordinar al albumului său de referință „Every Picture Tells a Story” (1971).

Cu toate că este cel mai cunoscut ca artist solo, totuși Rod Steward a debutat în muzică în anii 1960 în calitate de membru al mai multor trupe de diferite genuri, de la folk la rhythm and blues. A făcut parte inițial din Steampacket și Shotgun Express, două formații londoneze obscure, apoi s-a asociat cu influentul chitarist Jeff Beck și viitorul Rolling Stone Ron Wood în Jeff Beck Group, colaborarea cu acesta încheindu-se în 1969, când a decis că vrea să se alăture celor de la Faces, o formație de blues rock și una dintre cele mai populare trupe live din Marea Britanie de la începutul anilor 1970. Deși Stewart a rămas antamat de Faces până în 1975, în paralel și-a dezvoltat și o carieră solo, astfel că în 1969 și-a lansat primul album, „An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down” (lansat și sub numele de „The Rod Stewart Album”), care a avut succes din punct de vedere al calității muzicii, dar care nu s-a vândut prea bine.

În 1970 a lansat un nou album, „Gasoline Alley”, mult mai bine vândut. În 1971, Rod Stewart a dat lovitura cu „Every Picture Tells a Story”, un single clasat pe primul loc în Marea Britanie și în Statele Unite, iar după ce a repetat figura cu piesa „Maggie May”, Stewart a fost numit de revista Rolling Stone „starul rock al anului”.

Și astfel au curs mai apoi hituri după hituri, și albume de succes, după albume de succes: „Never a Dull Moment” (1972), single-ul „You Wear It Well”, „Tonight’s the Night (Gonna Be Alright)” și versiunea lui a piesei „The First Cut Is the Deepest” a lui Cat Stevens, „Do Ya Think I’m Sexy” din 1978 a ajuns pe primul loc în topurile din mai multe țări.

„Începând din 2002”, scrie britannica.com, „Rod Stewart a lansat mai multe hituri pop tradiționale, precum și interpretări pe album ale unor clasici rock și soul, cu recenzii mixte, dar care au prins la public. Pentru Stardust….: The Great American Songbook Volume III (2004), Stewart a primit primul său premiu Grammy”. Au urmat albumele „Another Country” (2015), „Blood Red Roses” (2018) și hitul din 2019 „You’re in My Heart: Rod Stewart with the Royal Philharmonic Orchestra”.

Treci prin viață întrebându-te despre ce este vorba, dar până la urmă totul se rezumă la familie (Rod Steward)

Rod Stewart este tatăl a opt copii proveniți din relațiile pe care le-a avut cu cinci femei, dintre care trei i-au fost soții. În 2011, la vârsta de 66 de ani, i s-a născut cel mai tânăr moștenitor, la aproape jumătate de secol distanță față de primul copil. Din 2017, Sir Rod Stewart este căsătorit cu Penny Lancaster (n.1971), fost model și personalitate media britanică.

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani a reginei Elisabeta a II-a, în iunie 2016 Rod Stewart a fost distins cu titlul de cavaler, fiind înnobilat pentru contribuția sa la muzica britanică și angajamentul în scopuri caritabile.

Câteva dintre cele mai cunoscute hituri ale lui Rod Stewart sunt „Sailing” (1972), „Maggie May” (1971), „Da Ya Think I’m Sexy?” (1978), „Have I told you lately” (1993) și „You’re in My Heart (The Final Acclaim)” (1977).

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Rod-Stewart

https://www.imdb.com/name/nm0005465/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Edgard Varèse, părintele muzicii electronice. „Toată lumea se naște cu sclipiri de geniu, dar majoritatea oamenilor le păstrează doar câteva minute”

Muzica poate influența cum și cât mâncăm, arată un studiu

Adele anunță „o mare pauză de la muzică”. Ce planuri are artista?

Test de cultură generală. Care instrument muzical este mai vechi decât roata?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase