Test de cultură generală. Care este diferența dintre ortodoxism și catolicism?

12 08. 2024, 11:00

Creștinismul este cea mai mare religie din lume, cu aproximativ 2,382 miliarde de adepți la nivel global. Cu toate acestea, Biserica nu este un corp unificat și există mai multe confesiuni creștine cu practici, credințe și doctrine diverse. Care este diferența dintre ortodoxism și catolicism?

Una dintre cele mai notabile diviziuni este între Bisericile Catolică și Ortodoxă, adesea numite și Bisericile de Apus și de Răsărit. Creștinii catolici și cei ortodocși au rămas denominațiuni distincte de la Marea Schismă din 1054.

Care este diferența dintre ortodoxism și catolicism? Astăzi, creștinii catolici și ortodocși pot fi diferențiați prin opiniile lor diferite asupra teologiei, esteticii, practicilor religioase și a doctrinelor. Principalele diferențe constau în credințele despre Purgatoriu, Fecioara Maria și Imaculata Concepție, precum și despre supremația papală.

Care este diferența dintre ortodoxism și catolicism? Purgatoriul

Un punct de diferență dintre teologia ortodoxă și cea catolică este credința în purgatoriu. Catolicii cred că purgatoriul este un loc sau o stare în care sufletele păcătoase, dar pocăite, sunt curățate și purificate înainte de a intra în rai; purificarea suplimentară poate fi acordată prin rugăciunile și ofrandele celor vii.

În timpul unei întâlniri între clerici catolici și ortodocși bizantini în secolul al XV-lea, episcopul catolic Iulian a descris purgatoriul colegilor săi ortodocși astfel: „Sufletele celor care, după botez, au păcătuit, dar s-au pocăit sincer și și-au mărturisit păcatele, deși nu au putut îndeplini epitimia impusă de părintele lor spiritual sau nu au putut aduce suficiente roade ale pocăinței pentru a-și ispăși păcatele, aceste suflete sunt purificate prin focul purgatoriului, unele mai repede, altele mai încet, în funcție de păcatele lor; și apoi, după purificarea lor, pleacă spre țara fericirii veșnice. Rugăciunile preotului, liturghiile și faptele de caritate contribuie mult la purificarea lor”.

Creștinii ortodocși nu cred în purgatoriu. Există rai și iad, ca și în credința catolică, dar nu există un loc intermediar dedicat purificării sufletelor păcătoase, explică Greek Reporter.

Ce cred catolicii și ortodocșii despre Fecioara Maria?

Deși atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici o respectă pe Maria, mama lui Isus, credințele lor despre Fecioara Maria diferă în câteva privințe.

Doctrina catolică învață că Maria a fost concepută fără păcatul originar și a rămas fără de păcat toată viața ei. Această doctrină este cunoscută sub numele de Concepția Imaculată și a fost declarată dogmă oficială a Bisericii Catolice de către Papa Pius IX în 1854.

În contrast, Biserica Ortodoxă respinge această dogmă și afirmă că doar Hristos s-a născut fără de păcat. Deși Theotokos (Mama Domnului) este cel mai venerat sfânt în canonul ortodox, creștinii ortodocși cred că ea a fost concepută și născută în stare de păcat, deoarece este o ființă umană.

Cele două denominațiuni diferă și în credințele lor despre natura morții Mariei.

Care este diferența dintre ortodoxism și catolicism? Rolul Papei

Rolul Papei este o altă diferență teologică semnificativă dintre Bisericile Ortodoxă de Răsărit și Romano-Catolică. În timp ce Biserica Catolică îl recunoaște pe Papă ca Vicar al lui Hristos și conducător al Bisericii, Biserica Ortodoxă respinge puterea Papei și subliniază natura conciliară a Bisericii, în care toți episcopii sunt egali în autoritate.

Conform doctrinei catolice, Papa este succesorul Sfântului Petru și are autoritate supremă asupra Bisericii universale, inclusiv puterea de a defini doctrina și de a face declarații infailibile în chestiuni de credință și morală. În contrast, Biserica Ortodoxă îl vede pe Papă ca pe un episcop cu un rol de onoare, dar nu de jurisdicție. În schimb, Biserica Ortodoxă este organizată în jurul unei rețele de biserici autocefale (autoguvernate), fiecare cu propriii episcopi și consilii, dar unite în credință și doctrină.

Dintr-o perspectivă ortodoxă, înțelegerea autorității Papei de către Biserica Catolică este o abatere de la modelul tradițional de conciliaritate al Bisericii, în care deciziile sunt luate de consilii de episcopi, mai degrabă decât de o singură figură autoritară. Teologii ortodocși susțin că autoritatea Papei, așa cum este definită de Biserica Catolică, subminează colegialitatea episcopilor și unitatea Bisericii. În plus, teologii ortodocși văd pretenția Papei la jurisdicție universală ca pe un obstacol în calea reunirii dintre cele două Biserici.

Teologii catolici, pe de altă parte, argumentează că autoritatea Papei este fundamentată în cea a lui Petru, așa cum a fost recunoscut de către Biserica timpurie. Ei susțin că rolul Papei ca figură unificatoare și autoritate supremă în chestiuni de credință și morală este necesar pentru menținerea unității Bisericii.

Vă recomandăm să citiți și:

Astăzi se împlinesc 241 de ani de când omenirea a dezvoltat prima tehnologie de zbor din lume

Se împlinesc 67 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român

Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina

Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?