Home » Cultură » Hayao Miyazaki, primul și singurul regizor japonez de filme anime care a câștigat un Oscar. „Trebuie să vedeți cu ochii neumbriți de ură. Vedeți binele din ceea ce este rău și răul din ceea ce este bun.”

Hayao Miyazaki, primul și singurul regizor japonez de filme anime care a câștigat un Oscar. „Trebuie să vedeți cu ochii neumbriți de ură. Vedeți binele din ceea ce este rău și răul din ceea ce este bun.”

Publicat: 30.07.2024

Hayao Miyazaki este un foarte renumit regizor de film, animator și artist manga japonez. Născut la 5 ianuarie 1941 în Bunkyō, Tokyo, Japonia, Miyazaki a adus contribuții semnificative în lumea animației și este considerat unul dintre cei mai mari regizori de filme de animație din toate timpurile.

Tatăl lui Miyazaki a fost directorul Miyazaki Airplane, o companie producătoare de piese pentru avioanele de luptă Zero, de aici și dragostea lui Miyazaki pentru zbor, evidentă în aproape toată munca sa.

Când spunem că Hayao Miyazaki este un artist de manga, ne referim la faptul că el este implicat în crearea de benzi desenate japoneze, cunoscute sub numele de manga, înainte de a deveni regizor de film, Miyazaki lucrând și fiind foarte prolific în acest domeniu.

Manga este un stil specific de benzi desenate dezvoltat în Japonia la sfârșitul secolului al XIX-lea, termenul fiind folosit în Japonia pentru a se referi atât la benzi desenate, cât și la desene animate. Unele dintre cele mai cunoscute lucrări manga ale lui Hayao Miyazaki includ „Nausicaä of the Valley of the Wind” (care a fost și adaptat ulterior într-un film), „Lupin III” și „Conan, the Boy in Future”.

Interesul lui Miyazaki pentru animație a început din copilărie, când a vizionat filme precum „Povestea șarpelui alb” și „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, filme de animație care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea pasiunii și talentului lui Hayao Miyazaki, influențându-l în stilul și temele abordate în producțiile sale ulterioare.

Hayao Miyazaki a studiat științe politice și economie la Universitatea Gakushuin, acolo unde s-a alăturat Clubului de cercetare a literaturii pentru copii, în acea perioadă începând, de altfel, și implicarea sa în crearea de manga și animație.

În 1963, Miyazaki a obținut primul său loc de muncă la Toei Animation, unul dintre cele mai importante studiouri de animație din Japonia la acea vreme. A lucrat ca asistent de regizor, perfecționându-și treptat abilitățile și acumulând experiență. În timpul petrecut la Toei Animation, Miyazaki a fost inclus în diverse proiecte, printre care „Călătoriile lui Gulliver dincolo de Lună” (1965) și „Marea aventură a lui Horus, Prințul Soarelui” (1968), care au marcat debutul său regizoral.

În 1971, Miyazaki a părăsit Toei Animation și s-a alăturat studioului de animație A Pro, unde a colaborat cu Isao Takahata, o altă figură influentă din industria animației, cei doi colaborând împreună și creând mai multe seriale de televiziune revoluționare, cele mai cunoscute fiind „Heidi, fata din Alpi” (1974) și „Future Boy Conan” (1978).

În 1984, Miyazaki a cofondat Studio Ghibli împreună cu Isao Takahatata și producătorul Toshio Suzuki, studioul devenind renumit pentru filmele sale de animație deosebite și pline de imaginație dintre care „Nausicaä din Valea Vântului” (1984), bazat pe manga sa anterioară cu același nume, succesul acestuia permițându-i lui Miyazaki să obțină controlul creativ asupra proiectelor care au urmat.

Alte producții regizate și co-scrise de Miyazaki de-a lungul anilor sunt și „Castle in the Sky” (1986), „My Neighbor Totoro” (1988), „Kiki’s Delivery Service” (1989), „Porco Rosso” (1992), „Princess Mononoke” (1997), „Spirited Away” (2001), „Howl’s Moving Castle” (2004), „Ponyo” (2008) și „The Wind Rises” (2013).

Filmele lui Hayao Miyazaki sunt create folosind o combinație de animație desenată manual și tehnici digitale, acesta fiind cunoscut pentru abordarea meticuloasă și atenția la detalii în procesul de realizare a filmelor sale.

Hayao Miyazaki a primit numeroase premii, inclusiv două Oscaruri pentru cel mai bun film de animație, „Spirited Away” în 2003 și „The Boy and The Heron”, în 2004, devenind astfel primul cineast japonez care a câștigat la această categorie.

Succesul de la Oscaruri al filmului „The Boy and the Heron”, scrie The Guardian, „cea mai personală abordare a ororilor războiului de către Miyazaki – l-a făcut pe acesta să devină cel mai în vârstă regizor nominalizat vreodată pentru cel mai bun film de animație. A fost doar a doua animație desenată manual care a câștigat la această categorie; primul, desigur, fiind Spirited Away, care i-a adus lui Miyazaki primul său Oscar în 2003.”

Deși Miyazaki și-a anunțat oficial retragerea în 2013, după lansarea filmului „The Wind Rises”, a revenit ulterior la regie. De altfel, acesta fusese al treilea anunț similar al său. „Cred că se va pensiona când nu va mai putea ține un creion în mână”, spunea Susan Napier, profesor de studii japoneze la Universitatea Tufts din SUA și autoarea cărții „Miyazakiworld: a Life in Art”. „Acest om nu a fost făcut pentru pensie. Munca pe care o face este cel mai important lucru din viața lui.” „Miyazaki este o comoară națională, dar este și o comoară internațională. (…) Un autor autentic, iar opera sa este cu totul unică și originală, așa că, din păcate, este de neînlocuit.”

În 2023, Miyazaki a lansat Kimitachi wa dō ikiru ka (Băiatul și stârcul), câștigătorul unui premiu Globul de Aur și al unui premiu BAFTA pentru cel mai bun film de animație, în afara deja amintitului Oscar din 2004, pentru cel mai bun film de animație.

Câteva dintre cele mai populare personaje ale desenelor lui Hayao Miyazaki sunt Totoro, un spirit al pădurii din „My Neighbor Totoro”, Chihiro/Sen  din „Spirited Away, Prințesa Mononoke din „Princess Mononoke”, Howl din „Howl’s Moving Castle”, Kiki – „Kiki’s Delivery Service”, Porco Rosso – „Porco Rosso”, Sheeta și Pazu – „Castle in the Sky” și Ponyo – din filmul cu același nume.

Miyazaki este căsătorit cu Akimi Ota, fostă colegă de animație pe care a cunoscut-o la Toei Animation în urmă cu aproape 60 de ani, când lucrau pentru filmul „Călătoriile lui Gulliver dincolo de Lună”. Ota a ieșit din domeniu, odată cu venirea pe lume a celor doi fii ai lor,  Keisuke Miyazaki, gravor pe lemn și Goro Miyazaki, arhitect peisagist și director de animație.

https://www.theguardian.com/film/2024/mar/15/the-boy-and-the-heron-can-hayao-miyazaki-auteur-of-animation-ever-retire

https://www.britannica.com/biography/Miyazaki-Hayao

https://www.imdb.com/name/nm0594503/awards/?ref_=nmbio_ql_2

Vă recomandăm să citiți și:

Jane Campion, prima femeie regizoare care a primit Palme d’Or la Cannes

Luke Perry, cel mai iubit actor din Beverly Hills, 90210. „Nu sunt James Dean. Și nimeni altcineva nu este”

Shannen Doherty: „Nu am terminat cu viața. Nu am terminat cu iubirea. Nu am terminat cu lucrurile pe care mai am să le fac”

Când a apărut engleza americană?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase