Home » Cultură » Virna Lisi, probabil cea mai frumoasă actriță din lume. A preferat să fie vedetă în Italia, țara natală, decât la Hollywood

Virna Lisi, probabil cea mai frumoasă actriță din lume. A preferat să fie vedetă în Italia, țara natală, decât la Hollywood

Publicat: 29.07.2024

Actrița italiană Virna Lisi poate fi numită una dintre cele mai frumoase din toate timpurile, fapt confirmat inclusiv de Brigitte Bardot, scrie IMDb.com, atunci când a fost întrebată pe cine consideră a fi cea mai atrăgătoare femeie din lume. O blondă superbă (deși brunetă la origini) cu ochii albaștri, care a reușit să se impună în anii 60 inclusiv la Hollywood, dar care nu a poposit prea mult pe meleagurile americane, în ciuda faptului că a fost distribuită în filme de succes altături de vedete ale timpului ei, printre care Jack Lemmon, Tony Curtis și Frank Sinatra. Era prea frumoasă ca să nu îi fie exploatată această latură, însă Virna se vedea mai mult decât atât, prin urmare își dorea inclusiv roluri serioase, nu doar stereotipice care, spunea ea, îi limitau jocul actoricesc. Voia roluri provocatoare din punctul de vedere al potențialului personajelor pe care le interpreta, iar terenul propice pentru dezideratele sale a considerat că se află tot în Italia.

Virna Lisi s-a născut la 8 noiembrie 1936, în Ancona, Italia, în lumea artistică intrând la 17 ani, odată cu rolul secundar din drama muzicală .„..e Napoli canta! (1953) (Napoli cântă!)”. Chiar dacă regizorii și producătorii au distribuit-o inițial în filme datorită frumuseții ei ieșite din comun, cu timpul Virna Lisi a căpătat experiență și s-a impus ca o adevărată actriță, capabilă să-și ia meseria în serios. A jucat în filme cum ar fi Lettera napoletana (1954) și La corda d’acciaio (1954) înainte de a obține primul ei rol principal în Piccola santa (1954), alături de Rosario Borelli. Alte filme de la sfârșitul anilor ’50/începutul anilor ’60, care au contribuit la consolidarea imaginii sale, au fost Luna nova (1955), Le diciottenni (1955), La rossa (1955), The Doll That Took the Town (1957), Lost Souls (1959) alături de Jacques Sernas, Don’t Tempt the Devil (1963) (Nu-l ispiti pe diavol), Sua Eccellenza si fermò a mangiare (1961) (Excelența sa a rămas la cină), Duelul titanilor (1961) și o apariție suavă în filmul francez Eva (1962), cu intriganta Jeanne Moreau în rolul principal.

Virna Lisi, care a lucrat cu regizori renumiți precum Mario Monicelli, Luigi Comencini și Franco Zeffirelli, și-a câștigat faima internațională destul de rapid, jucând în filme pentru marele ecran dar produse și pentru televiziune și apărând în peste 100 de filme de-a lungul carierei, de la comedii, la drame și filme istorice.

Unul dintre cele mai notabile roluri ale lui Lisi a fost cel din filmul La Reine Margot (1994), în care a interpretat-o pe Catherine de’ Medici, prestația din această peliculă aducându-i un premiu César pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Catherine de’ Medici a fost regină consort a Franței în timpul secolului al XVI-lea, fiind soția regelui Henric al II-lea al Franței. Era cunoscută pentru influența sa politică puternică și pentru implicarea în intrigile curții regale.

Rolul său din La Reine Margot a ajutat-o enorm pe Virna, deoarece a scos în evidență complexitatea personajului jucat, prezentând-o ca pe o femeie puternică și manipulatoare, care își folosește abilitățile politice pentru a-și menține controlul asupra evenimentelor și oamenilor din jurul ei.

Sfârșitul anilor 60 au găsit-o la Hollywood, unde a fost distribuită alături de Jack Lemmon, în How to Murder Your Wife (1965), Frank Sinatra, în Assault on a Queen (1966) și Tony Curtis, în Not with My Wife, You Don’t! (1966), aceleași roluri glamour care pe ea începuseră să o plictisească. Mai târziu, revenită în Europa, a jucat, fără vreun succes fulminant, în filme ca Anyone Can Play (1967), The Girl Who Couldn’t Say No (1968), The Christmas Tree (1969), The Statue (1971), Bluebeard (1972) și White Fang (1973) și continuarea sa Challenge to White Fang (1974), un nou avânt al carierei cunoscându-l odată ajunsă la vârsta mijlocie, atunci când, în sfârșit, nu mai era percepută doar pentru sexualitatea ei, ci și pentru maturitatea interpetărilor.

Pe măsură ce statura filmelor în care a apărut s-a îmbunătățit, a început să câștige tot felul de premii, inclusiv un Palme d’Or (1994), César (1995) și premiul italian Silver Ribbon (1995) – pentru amintitul rol secundar din Queen Margot, bucurându-se, de asemenea, de multe alte premii europene pentru prestațiile din Beyond Good and Evil (1977), The Cricket (1980), Time for Loving (1983), Buon Natale… Buon anno (1989) și Va’ dove ti porta il cuore (1996) (Urmează-ți inima). În 1996 i-a fost decernat un premiu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță din Va’ dove ti porta il cuore, iar în 2004, un altul, pentru întreaga sa carieră.

Anii 2000 au fost mai reprezentativi pentru ea din punctul de vedere al implicărilor în proiecte de televiziune. A jucat rolul principal în Anna’s World (2004) și Donne sbagliate (2007), ultima ei apariție fiind aceea din premiatul Latin Lover (2015), un film în regia Cristinei Comencini, peliculă ce prezintă povestea a cinci fiice ale unui actor celebru, toate rezultate din mame cu naționalități diferite, care se reunesc după 10 ani de la moartea tatălui lor pentru a-i comemora cariera.

Virna Lisi, care a murit la 14 decembrie 2014, la vârsta de 78 de ani în urma unui cancer pulmonar, a fost căsătorită din 1960  și până la moartea acestuia cu arhitectul Franco Pesci (1934 – 2013), cuplul având un copil, Corrado (n. 1962).

În 1989, o trupa rock braziliană s-a intitulat după numele frumoasei actrițe italiene – Virna Lisi. De asemenea, există și un soi de trandafir care îi poartă numele, iar în 1999 a primit o Stea pe celebrul Bulevard Hollywood Walk of Fame.

În domeniul cinematografiei italiene, Virna Lisi a fost considerată o comoară națională. Contribuțiile aduse industriei și interpretările sale de neuitat consolidându-i statutul de una dintre cele mai mari personalități din istoria filmului italian.

https://www.imdb.com/name/nm0514059/awards/?ref_=nmbio_ql_2

https://www.imdb.com/title/tt3735602/

https://www.nytimes.com/2014/12/19/arts/virna-lisi-actress-who-rose-in-60s-dies-at-78.html

Vă recomandăm să citiți și:

Kenny Rogers, de la folk și rock la country. „Trebuie să existe chimie într-un duet, dar dacă treci dincolo de punctul de prietenie și atracție, vei pierde ceva”

Descoperirea sifilisului: Cum a schimbat Hideyo Noguchi diagnosticul medical

George Orson Welles, unul dintre cei mai mari și mai influenți regizori. A făcut cel mai bun film al tuturor timpurilor

Arthur Waley, cel mai cunoscut și respectat traducător în engleză al limbii clasice chineze și japoneze

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase