Home » Cultură » Kenny Rogers, de la folk și rock la country. „Trebuie să existe chimie într-un duet, dar dacă treci dincolo de punctul de prietenie și atracție, vei pierde ceva”

Kenny Rogers, de la folk și rock la country. „Trebuie să existe chimie într-un duet, dar dacă treci dincolo de punctul de prietenie și atracție, vei pierde ceva”

Publicat: 28.07.2024

Kenny Rogers (1938 – 2020) a fost un cântăreț, compozitor, actor, producător muzical și antreprenor american însă, înainte de toate, a fost cunoscut drept unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii country, cariera sa întinzându-se pe o perioadă de șase decenii.

În 1978, Kenny Rogers a lansat hitul „The Gambler”, care avea să devină unul dintre cântecele sale emblematice. Piesa urmărește o conversație între narator și un amator al jocurilor de noroc, acesta din urmă făcând o comparație, în propria viziune, între viață și jocurile de noroc, sfătuind că este bine să știi „cum să ții – cărțile de joc – în mână, cum să le ascunzi, când să pleci și când să o iei la fugă”.

Deși Kenny Rogers nu a fost niciodată un gambler profesionist, a reușit să contureze foarte bine în cântecul său personalitatea unui astfel de jucător, piesa devenind atât de populară încât a inspirat un serial de televiziune cu Rogers în rolul principal, Brady Hawkes, un gamer profesionist. „The Gambler”, în regia lui Dick Lowry, a avut premiera la CBS în aprilie 1980.

Născut în Houston, Texas, la 21 august 1938, Kenneth Ray Rogers, câștigător al premiului Grammy, a fost al patrulea din cei opt copii crescuți într-o familie de origine irlandezo indigenă cu venituri mici – tatăl era tâmplar de meserie, iar mama, asistentă medicală.

Muzica a fost o pasiune timpurie a lui Kenny Rogers. În adolescență a făcut parte dintr-o formație numită „The Scholars”, iar la 19 ani a înregistrat primul său cântec solo, „That Crazy Feeling”, pe care l-a scos la o casă de discuri din Houston aflată la început de drum. Acela a fost momentul din care Kenny Rogers a început să activeze la nivel profesionist în muzică, avansând într-un ritm rapid și sigur către celebritate.

În 1966 s-a alăturat formației de muzică folk „New Christy Minstrels”,  pentru ca un an mai târziu, împreună cu alți câțiva membri ai acestei trupe, să înființeze grupul „The First Edition”, o trupă rock cu stil eclectic al cărei repertoriu includea rock and roll, R&B, folk, dar și country.

Doi ani mai târziu formația a lansat prima piesă de succes „Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)” (1968), urmată de „Ruby, Don’t Take Your Love to Town” (1969), care a ajuns pe locul 6 în topurile americane, transformând formația într-o senzație a vremii. În 1969, grupul și-a schimbat numele în „Kenny Rogers and the First Edition”, odată cu acest pas The First Edition ajungând să aibă succes la nivel mondial.

În 1976 „Kenny Rogers and the First Edition” s-a desființat, Kenny Rogers începând să performeze singur, printre hiturile care l-au adus în lumina cea mai strălucitoare a reflectoarelor numărându-se „Lucille”, „Don’t Fall in Love With a Dreamer” (în duet cu Kim Carnes), „Through the Years”, „We’ve Got Tonight” (în duet cu Sheena Easton) și piesele de top „Islands in the Stream” (cu Dolly Parton) și „Lady”. Până la finalul anilor 1970, Kenny Roger, care apăruse pe scenă în dueturi memorabile alături de artiste precum Dolly Parton, Dottie West, Kim Carnes și Sheena Easton, ajunsese să vândă discuri în valoare de peste 100 de milioane de dolari

Anii ’80 au reprezentat o perioadă a declinului său muzical, Kenny Rogers orientându-se, fără a avea un succes prea mare, către actorie (jucând în „The Gambler”, „Coward of the County”, „Wild Horses”, „Six Pack”, biografiile TV „Big Dreams & Broken Hearts:The Dottie West Story” și „Get to the Heart: The Barbara Mandrell Story”. De asemenea, a mai fost distribuit în „Christmas in America”(1990), peliculă în care a apărut alături de fiul său Kenneth, în westernul „Rio Diablo” (1993), după care a avut roluri episodice în seriale ca „Dr. Quinn, Medicine Woman”, „Touched by an Angel” și „How I Met Your Mother”.

Dacă în calitate de actor nu a reușit să facă valuri prea mari, Kenny Rogers a devenit de-a lungul anilor un star și un invitat permanent al emisiunilor speciale de televiziune și al evenimentelor de sezon și, de asemenea, un antreprenor prosper, deschizând o franciză de fast-food cu pui la rotisor (Kenny Rogers Roasters).

În 1999, Kenny a produs albumul „She Rides Wild Horses”, care a ajuns pe locul 6 în topurile country, cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani, și a inclus single-ul nr.1 „Buy Me a Rose”.

Kenny Rogers a fost căsătorit de cinci ori și avut cinci copii. Soțiile cântărețului au fost  – în ordinea „intrării pe teren” – Janice Gordon, cu care s-a căsătorit în 1958, când Rogers avea doar 20 de ani, cuplul devenind părinții lui Kenneth Ray Rogers Jr. În 1960, cei doi au divorțat, în același an Kenny Rogers căsătorindu-se cu Jean Rogers care i-a dăruit lui Kenny o fiică  – Carole Rogers. Căsătoria lor s-a încheiat în 1963. În 1964, a intrat în scenă cea de-a treia soție a lui, Margo Anderson, cu care a avut un copil  – Christopher Cody Rogers. Acest mariaj a durat până în 1976. În 1977 s-a căsătorit cu actrița Marianne Gordon care a devenit mamă vitregă pentru cei trei copii ai lui Kenny, proveniți din căsătoriile anterioare, și care l-a făcut pe cântăreț tată pentru a patra oară odată cu aducerea pe lume a lui Justin Charles Rogers. După 16 ani de căsnicie, cei doi au divorțat în 1993. Cea de-a cinea și ultima soție a lui Kenny Rogers a fost Wanda Miller. S-au căsătorit la 1 iunie 1997 și au rămas fericiți până la decesul lui Kenny, la 20 martie 2020. Wanda Miller și Kenny Rogers au avut împreună gemenii Jordan Edward Rogers și Justin Charles Rogers.

Kenny a făcut un ultim turneu de concerte, „The Gambler’s Last Deal”, în 2015, care s-a desfășurat în toată lumea, inclusiv în Australia, Scoția, Irlanda, Anglia, Olanda și Elveția, precum și în SUA. Bolnav de cancer la vezica urinară și de hepatită C, Rogers s-a retras din activitate în 2018, murind la 20 martie 2020, la vârsta de 81 de ani, în locuința sa din Sandy Springs, Georgia.

De-a lungul carierei, Kenny Rogers a primit numeroase premii pentru contribuția adusă muzicii. A câștigat trei premii Grammy, inclusiv un premiu pentru întreaga carieră în 2013, în același an fiind inclus și Country Music Hall of Fame.

Kenny Rogers a vândut peste 165 de milioane de discuri în întreaga lume în timpul vieții sale, ceea ce îl face unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din toate timpurile, la moartea sa, în 2020, acesta având o avere estimată la 250 de milioane de dolari.

Kenny Roger a fost foarte cunoscut și pentru colaborarea și prietenia de lungă durată pe care a avut-o cu regina muzicii country  – solista Dolly Parton, de multe ori această apropiere între ei stârnind bârfe și suspiciuni care indicau faptul că ar fi fost implicați și într-o relație romantică. Amândoi au respins, în mod repetat, aceste acuzații, spunând că legătura lor nu a depășit barierele unei relații platonice și profesionale bazate pe respect și admirație reciprocă.

Cea mai notabilă colaborare a lor a fost melodia de succes „Islands in the Stream”, lansată în 1983, care a devenit unul dintre cele mai mari succese înregistrate împreună.

https://www.imdb.com/name/nm0737006/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Kenny-Rogers-American-singer-songwriter

Vă recomandăm să citiți și:

Paul Mescal este pregătit de luptă în Gladiator 2. „O să mă deprime dacă voi deveni mai faimos după Gladiator 2”

William Baldwin: „Actoria este cariera mea, iar activismul, pasiunea”

Steven Tyler, demonul țipetelor. „Dacă merită să faci ceva, merită să faci mai mult din acel ceva”

Ella Fitzgerald, Prima doamnă a cântecului și regina jazzului. Lady Ella: „Singurul lucru mai bun decât cântatul este mai mult cântat”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase