Home » Cultură » David Lean, una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei britanice. „Filmele bune pot fi făcute doar de o echipă de maniaci dedicați”

David Lean, una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei britanice. „Filmele bune pot fi făcute doar de o echipă de maniaci dedicați”

Publicat: 20.07.2024

David Lean (25 martie 1908 – 16 aprilie 1991), regizor, producător, scenarist și editor, a fost considerat una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei britanice, dar și universale, printre filmele sale de top numărându-se The Bridge on the River Kwai (1957), Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965), A Passage to India (1984), Great Expectations (1946), Oliver Twist (1948) și drama romantică Brief Encounter (1945).

Inițial editor de film la începutul anilor 1930, Lean și-a făcut debutul regizoral cu pelicula din 1942, In Which We Serve, care a fost prima dintre cele patru colaborări cu Noël Coward. Începând cu Summertime în 1955, Lean a realizat filme coproduse internațional, finanțate de marile studiouri de la Hollywood.

În 1970, David Lean s-a confruntat cu un eșec critic cu filmul Ryan’s Daughter, care l-a determinat să ia o pauză de regie de paisprezece ani. În această perioadă, Lean a lucrat la mai multe proiecte cinematografice pe care însă nu le-a finalizat niciodată.

Cu toate acestea, în 1984 a revenit remarcabil cu filmul A Passage to India, o adaptare după romanul lui E. M. Forster, marcând un punct de cotitură semnificativ în cariera lui. În ciuda succesului său, A Passage to India a fost ultimul efort regizoral al lui Lean.

Producția a primit 11 nominalizări la Oscar (Lean însuși fiind nominalizat la trei premii Oscar – pentru regie, montaj și scenariu) ieșind câștigătoare de două ori – o dată pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar (Peggy Ashcroft care, la 77 de ani, a devenit cea mai în vârstă actriță de Oscar, și a doua oară pentru cea mai bună muzică (Maurice Jarre). De asemenea, pelicula i-a adus vedetei feminine a filmului, Judy Davis, prima ei nominalizare la Oscar. Criticul de film american Roger Ebert spunea despre A Passage to India că este una dintre cele mai mari adaptări cinematografice pe care le-a văzut vreodată.

Cunoscut de specialiști pentru afinitatea pe care o avea pentru pictorialism și tehnici inventive de editare vizuală, David Lean a fost lăudat de regizori prestigioși precum Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Martin Scorsese și Ridley Scott. În 2002, Lean a fost votat al 9-lea cel mai mare regizor de film din toate timpurile, în urma sondajulului British Film Institute Sight & Sound „Directors’ Top Directors”, a fost nominalizat de șapte ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, câștigând de două ori (pentru filmele The Bridge on the River Kwai și Lawrence of Arabia), are șapte filme în Top 100 British Films Institute, cu trei dintre ele clasându-se în primele cinci poziții, a primit premiul AFI Life Achievement Award în 1990, a fost votat al 34-lea cel mai mare regizor al tuturor timpurilor de către Entertainment Weekly, a fost onorat cu Premiul American Film Institute pentru realizări în viață (1990),  a fost distins cu CBE (Comandantul Ordinului Imperiului Britanic) în Coronation Honors List din 1953 și a fost numit cavaler în 1984, drept recunoaștere pentru contribuțiile și serviciile sale în domeniul artelor.

Într-un documentar BBC, regizorul Steven Spielberg a împărtășit o întâmplare despre interacțiunea sa cu renumitul David Lean. Prieteni fiind, Lean a fost abordat de Spielberg cerându-i să încerce să îi convingă pe producătorii de la Warner Brothers să finanțeze adaptarea lui Spielberg după romanul lui Joseph Conrad „Nostromo”. Lean, cunoscut pentru influența în industria filmului, și-a asumat sarcina, a vorbit cu cine trebuie și, după intervenția sa, Warner Brothers a fost de acord să ofere finanțare de 20 de milioane de dolari pentru filmul lui Spielberg. În vreme ce Lean se aștepta ca reușita să-l entuziasmeze pe Spielberg, reacția regizorului american a fost total pe dos, și asta pentru că așteptările vizavi de banii pe care urma să îi primească de la compania de film erau mai mari decât bugetul alocat de 20 de milioane de dolari. În această situație, Lean l-a sfătuit pe Spielberg să se prezinte personal la Warner Brothers și să solicite un buget mai mare, de 30 de milioane de dolari, însă eforturile acestuia au eșuat. Acest moment, scrie IMDb.com, citându-l pe Spielberg, a creat tensiuni între cei doi regizori, în cele din urmă punând capăt, în mod absurd, prieteniei dintre ei.

David Lean s-a născut la 25 martie 1908 în Croydon, Surrey, Anglia, crescând într-o familie strictă care, în mod ironic, în copilărie în interzicea să meargă la cinema.  În 1927 s-a angajat la Gaumont British Studios, curățând toalete, servind ceai angajaților și prestând mici servicii de curierat. Până în 1935, scrie IMDb.com, David Lean devenise redactor-șef la Gaumont British News, iar din 1939, a început să monteze lungmetraje, în special pentru Anthony Asquith, Paul Czinner și Michael Powell. Printre filmele la care a lucrat s-au numărat Pygmalion (1938), Major Barbara (1941) și One of Our Aircraft Is Missing (1942).

„Până la sfârșitul anilor 1930, reputația lui Lean ca editor era foarte bine stabilită. În 1942, Noël Coward i-a oferit lui Lean șansa de a regiza cu el filmul de război In Which We Serve (1942), iar la scurt timp după aceea, încurajat de Coward, Lean, directorul de imagine Ronald Neame și producătorul Anthony Havelock-Allan au lansat o companie de producție numită Cineguild, în cadrul căreia Lean a regizat pentru prima dată adaptări a trei piese ale lui Coward: cronica This Happy Breed (1944), povestea umoristică cu fantome Blithe Spirit (1945) și drama sentimentală Brief Encounter (1945). Și chiar dacă acesta din urmă a fost un eșec de box-office în Anglia, Brief Encounter a fost foarte bine apreciat la primul festival de film de la Cannes (1946) unde, pe lângă laude unanime, a primit și Marele Premiu”.

David Lean a fost cel mai bine plătit editor de film care lucra în cinematografia britanică până la sfârșitul anilor 1930. Era considerat cel mai bun și, prin urmare, cel mai căutat editor de film în acea perioadă. Pentru el, montajul reprezenta cel mai interesant pas în procesul de realizare a unei pelicule, prin urmare s-a ocupat singur de acest aspect atunci când a venit vorba de propriile producții.

David este dulce – simplu și onest – puternic și sălbatic. Și este cel mai bun regizor de film din lume.(…) Este un privilegiu să lucrezi cu cineva care știe cu adevărat ce face, care este atât de entuziast în munca sa, dincolo de imaginația cuiva, al cărui scop este să producă cel mai bun rezultat posibil, și nimic altceva nu contează, atâta timp cât contribuie la un rezultat perfect. Admirația mea pentru David este infinită. (Katharine Hepburn)

David Lean a fost căsătorit de șase ori, toate mariajele fiind de scurtă durată din cauza, spun unii, „ochilor săi rătăcitori”. Prima soție a lui Lean a fost una dintre verișoarele sale, Isabel Jean, cu care s-a căsătorit în 1930, și care i-a dăruit singurul lui fiu, Peter Lean.

David Lean, a cărui filmografie însumează nu mai puțin de 28 de Oscaruri, a murit la 16 aprilie 1991, la vârsta de 83 de ani, la Limehouse, în Marea Britanie.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/David-Lean

https://www.imdb.com/title/tt0087892/

https://www.imdb.com/name/nm0000180/?ref_=fn_al_nm_1

Vă mai recomandăm să citiți și:

Românii au prins din nou gustul filmelor la cinema. Cât au cheltuit pe bilete anul trecut?

Harrison Ford, de la dulgher la star de cinema. Meseriașul de la Hollywood

Frații Lumière și Revoluția Cinematografică

Mary Pickford, „iubita Americii” și primul star de cinema care a semnat un contract de 1 milion de dolari

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace