Test de cultură generală. Care este diferența dintre președinte și prim-ministru?
Liderii lumii pot avea multe titluri: premier, cancelarie etc. Dar două dintre cele mai comune sunt președinte și prim-ministru. Care este diferența dintre președinte și prim-ministru?
Un prim-ministru, prin definiție, trebuie să fie capabil să comande o majoritate legislativă. Într-un sistem parlamentar, prim-ministrul stabilește agenda națională, numește oficiali ai cabinetului și guvernează la cererea unui partid sau a unei coaliții de partide.
În sistemele parlamentare, președinții, dacă există, servesc în calitate de șefi de stat în mare parte ceremoniali. În monarhiile constituționale, aceste roluri sunt îndeplinite de rege sau regină. Dacă un prim-ministru își pierde mandatul legislativ, partidele de opoziție pot solicita o moțiune de cenzură în încercarea de a răsturna guvernul în exercițiu. În acest caz, președintele poate fi chemat să dizolve formal legislativul și să stabilească alegeri noi.
Care este diferența dintre președinte și prim-ministru?
Care este diferența dintre președinte și prim-ministru? Conceptul de președinte ca șef de stat și șef de guvern și-a avut originea în structurile administrative coloniale britanice din America de Nord. Liderii consiliilor coloniale erau numiți președinți, la fel cum erau și șefii unor guverne de stat.
Reprezentantul prezidat la Congresul Continental a păstrat titlul, iar când Constituția SUA a creat președinția Statelor Unite, rolul a primit puteri executive extinse considerabil. Aceste puteri s-au extins dramatic în timp, în special în perioadele de criză națională, care l-au determinat pe istoricul Arthur M. Schlesinger, Jr. să descrie biroul modern ca fiind „președinția imperială”.
Totuși, există o anumită separare a puterilor: președintele SUA nu poate introduce direct legislație, iar Congresul păstrează puterea financiară. În cel mai rău scenariu, legislativul și șeful executiv pot ajunge într-un blocaj, creând o situație în care titularii respectivi ai funcțiilor servesc practic fără a guverna, potrivit Britannica.
Poate cele mai evidente exemple ale fiecărui birou sunt președintele SUA și prim-ministrul Regatului Unit. Președinția franceză sub a V-a Republică exercită considerabil mai multă putere executivă decât omologul său american, deși poate fi totuși parțial controlată de partidele de opoziție din Adunarea Națională (camera inferioară a legislativului).
De la numirea lui Vladimir Putin ca prim-ministru al Rusiei în 1999 și alegerea sa ca președinte în aceeași an, echilibrul puterii executive în această țară a rezidat în funcție de care dintre cele două roluri era ocupat de el într-un anumit moment.
Vă recomandăm să citiți și:
Astăzi se împlinesc 138 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari pictori ai României
Test de cultură generală. Ce legătură au stelele Michelin cu anvelopele?