Home » Cultură » Luke Perry, cel mai iubit actor din Beverly Hills, 90210. „Nu sunt James Dean. Și nimeni altcineva nu este”

Luke Perry, cel mai iubit actor din Beverly Hills, 90210. „Nu sunt James Dean. Și nimeni altcineva nu este”

Luke Perry, cel mai iubit actor din Beverly Hills, 90210. „Nu sunt James Dean. Și nimeni altcineva nu este”
Shannen Doherty și Luke Perry în serialul „Beverly Hills 90210”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.07.2024

Poate nu mulți înțeleg astăzi ce mare lucru a fost Beverly Hills, 90210, după ce a debutat pe micile ecrane în 1990, sau cât de celebru a devenit fiecare dintre personajele sale principale, în special Luke Perry, actorul care l-a interpretat pe Dylan McKay, un tip cool, un fel de James Dean al vremurilor de atunci, nu doar atitudinea fiindu-i similară, dar și fizicul, un tânăr de o maturitate nu neapărat comună vârstei, maturitate pe care poate a dobândit-o trăind singur în timp ce tatăl său călătorea prin lume comițând crime, scrie The New York Times, descriind atât de bine personajul Dylan al actorului Perry.

A fost o vreme când, aflându-se la apogeul popularității la nivel internațional, producția lui Darren Star, cel care a creat și Melrose Place, Sex and the City, Younger sau Emily in Paris, era echivalentă cu un stil de viață. Mai ales în rândul celor de vârsta protagoniștilor. Relațiile, luptele și experiențele eroilor din Beverly Hills 90210 au rezonat pur și simplu cu publicul, devenind un fenomen cultural care a influențat moda, muzica și chiar normele sociale.

Serialul nu numai că a distrat publicul, dar a avut și un impact cultural semnificativ în timpul său, abordând diverse probleme cu care se confruntă adolescenții și tinerii, de la presiunea colegilor, relațiile, dinamica familiei și așteptările societății, la consumul de droguri, sarcina la adolescente și diferențele de clasă.

Cu greu să găseau chioșcuri de ziare fără cel puțin două reviste cu vedetele serialului pe copertă, și probabil tot cu greu se găseau, într-un anumit cartier din Brooklyn, pereți fără o poză sau un afiș cu Luke Perry, rezemat de un zid și îmbrăcat într-un tricou alb, un maiou, sau o jachetă din denim fără mâneci, cu părul vopsit și coafat în sus.

Beverly Hills i-a transformat în vedete pe toți actorii din rolurile principale, însă cel mai iubit dintre ei a fost Luke Perry, un artist a cărui viață s-a stins devreme, la doar 52 de ani. Perry a murit la 5 martie 2019, în urma atac cerebral masiv, după ce în 2015 fusese diagnosticat cu celule precanceroase. Tot în 2015 a fost diagnosticată cu cancer și Shannen Doherty, actrița care a jucat în rolul Brendei, iubita lui din Beverly Hills, 90210, aceasta decedând la 53 de ani, la 14 iulie 2024.

Născut la 11 octombrie 1966, în Mansfield, Ohio, Coy Luther Perry III, într-o familie cu posibilități modeste, la vârsta de 18 ani, Perry s-a mutat la Los Angeles, cu intenția de a deveni actor profesionist. Timp de mai mulți ani, a continuat fără succes să dea audiții pentru diverse roluri, pentru a se întreține în acea perioadă, muncind fie pentru o companie de pavare, fie într-o fabrică de clanțe, fie apărând ca figurant în videoclipuri muzicale, cum ar fi de exemplu „Be Chrool to Your Scuel” (1985) al trupei heavy metal „Twisted Sister”.

În 1987, în sfârșit i s-au deschis ușile în lumea filmului, fiind acceptat în rolul unui personaj recurent în telenovela Loving, Ned Bates, „un mecanic sărac din Tennessee de care se profita mereu”, după cum își descria singur personajul.

Din 1988 până în 1989, a jucat într-o altă telenovelă, Another World, pentru ca în 1990 să dea lovitura cu cel mai important rol din cariera sa, Dylan McKay în drama pentru adolescenți Beverly Hills, 90210, apărând într-un total de 199 de episoade. Succesul neașteptat din serial nu doar că i-a atras un număr impresionant de fane, dar i-a garantat multe oferte de muncă.

Primul său rol principal într-un film a fost drama Terminal Bliss (1990) (1992), o peliculă cu un eșec de box-office, apoi a avut un rol memorabil în comedia horror Buffy the Vampire Slayer (1992), în 1993 a avut primul său rol de actor vocal în episodul Krusty Gets Kancelled din sitcomul animat The Simpsons, a mai jucat în drama biografică 8 Seconds (1994), apoi în drama polițistă Normal Life (1996), în dramo-comedia American Strays (1996), în 1997 a avut un rol mic în The Fifth Element, unde a jucat alături de Bruce Willis și Milla Jovovich, pentru ca la sfârșitul anilor 1990, să apară în mai multe filme de televiziune, inclusiv serialul polițist Oz (1997). În 2002, Perry a obținut un rol principal în serialul post-apocaliptic Jeremiah, în 2006, a fost distribuit ca unul dintre personajele principale în serialul dramatic de scurtă durată Windfall, a jucat roluri de invitat în serialul polițist Trials (2008) și în Minimal Loss (2008), iar după 2010 a primit mai ales roluri de invitat în filme relativ obscure.

Începând cu 2015, când după un test de colonoscopie i-au fost descoperite creșteri precanceroase în corp, viața lui Perry s-a schimbat radical, urmând tratamente, având un regim alimentar total diferit și devenind purtător de cuvânt al campaniilor care solicită testarea precoce pentru cancer. Patru ani mai târziu, la 27 februarie 2019, Luke Perry a suferit un accident vascular cerebral ischemic în timp ce se afla la reședința sa din Los Angeles, fiind spitalizat imediat după aceea. Câteva zile mai târziu, a suferit un al doilea accident vascular cerebral, iar la 4 martie, la vârsta de 52 de ani, s-a stins din viață.

La 11 martie 2019, Perry a fost onorat postum, primind o stea pe Hollywood Walk of Fame. De asemenea, la câteva luni după ce s-a stins din viață, a fost lansată pe marile ecrane producția Once Upon a Time…in Hollywood, scris și regizat de Quentin Tarantino, în care fusese distribuit și Perry, alături de actori precum Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Al Pacino, Margot Robbie și Dakota Fanning. Acesta a fost ultimul său film.

Luke Perry a fost căsătorit, din 1993 și până în 2003, cu actrița Rachel Sharp, cuplul având împreună doi copii, Sophie și Jack Perry. La momentul morții sale, Perry era logodit cu Wendy Madison Bauer, un terapeut de familie care lucra în Beverly Hills.

Surse:

https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/23/magazine/luke-perry-90210.html

https://www.imdb.com/name/nm0000580/bio/?ref_=nmtrv_ql_1

Vă mai recomandăm să citiți și:

Giancarlo Giannini, al doilea actor italian, după Rudolph Valentino, care a primit o stea la Hollywood

Actorul Michael Douglas s-a declarat „dezamăgit” de Joe Biden

Judith Love Cohen, singura și prima balerină care a devenit inginer aerospațial. Mama actorului de comedie Jack Black

David Bale, tatăl actorului Christian Bale și unul dintre cei mai mari activiști pentru protejarea mediului și drepturile animalelor

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase