Home » Cultură » Test de cultură generală. De ce poartă alb jucătorii de la Wimbledon?

Test de cultură generală. De ce poartă alb jucătorii de la Wimbledon?

Publicat: 17.07.2024

Campionatele de la Wimbledon sunt cele mai vechi și mai prestigioase dintre cele patru turnee de Grand Slam de tenis. Celelalte trei sunt Australian Open, French Open și US Open. De ce poartă alb jucătorii de la Wimbledon?

Wimbledon este plin de tradiții și de caracteristici durabile, cum ar fi: obiceiul de a numi competițiile masculine și feminine „Gentlemen’s” și „Ladies’”; Royal Box, care a fost rezervat membrilor nobilimii engleze încă din 1922; și cunoscutul (și încă fără reclame) Centre Court.

Dar, probabil, cel mai notabil aspect al evenimentului este codul vestimentar complet alb pentru toți participanții. De ce specifică turneul că jucătorii trebuie să se îmbrace „predominant în alb” sau „aproape complet în alb”?

De ce poartă alb jucătorii de la Wimbledon?

De ce poartă alb jucătorii de la Wimbledon? Răspunsul scurt este „pentru că acesta este codul vestimentar”. Dar codul vestimentar este așa dintr-un motiv: atunci când a fost scris codul, în anii 1880, transpirația era considerată atât de nepotrivită și de inestetică încât s-a decis ca albul să fie purtat pentru a minimiza vizibilitatea petelor de transpirație, deoarece transpirația este mai vizibilă pe hainele colorate.

De atunci, „albul de tenis” a fost considerat îmbrăcămintea standard pentru jucătorii de tenis înstăriți, adjectiv care îi descria pe toți cei care au jucat în primele turnee de la Wimbledon. Odată ce această regulă a fost scrisă în codul vestimentar, Wimbledon, iubitor de tradiții, a fost reticent în a o elimina, potrivit Britannica.

Controverse

Deși este o parte a Wimbledonului de peste un secol, codul vestimentar complet alb nu a fost întotdeauna popular printre jucători. Cazul cel mai extrem a fost atunci când superstarul Andre Agassi a refuzat să joace la Wimbledon între 1988 și 1990, în parte pentru că codul vestimentar îl împiedica să poarte hainele strălucitoare în care se simțea cel mai confortabil (și care reprezentau o mare parte a brandului său personal la acea vreme).

Chiar și persoana considerată la scară largă cel mai bun jucător de tenis masculin din toate timpurile, Roger Federer, nu a fost deasupra codului vestimentar, fiind mustrat în 2013 pentru că purta pantofi albi cu tălpi portocalii, pe care a fost nevoit să îi înlocuiască în meciul următor.

În anul următor, legendara tenismenă Martina Navratilova a declarat că oficialii turneului „au mers prea departe” când i-au spus că fusta ei cu dungi albastre nu era conformă cu codul.

Atunci când criticile unora dintre cei mai mari jucători din toate timpurile nu sunt suficiente pentru a determina Wimbledon să-și relaxeze codul vestimentar, există o mare șansă ca să continuăm să vedem participanții de la Wimbledon îmbrăcați complet în alb pentru mult timp de acum încolo.

Vă recomandăm să citiți și:

Daniel Baldwin, scandalagiul familiei

Benny Goodman, Regele Swing-ului. A fondat prima trupă interrasială care a susținut un concert în fața publicului

Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume

Buddy Holly, pionierul Rock & Roll. „Nu vreau să fiu un star, vreau să fiu o legendă”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase