Home » Cultură » Giancarlo Giannini, al doilea actor italian, după Rudolph Valentino, care a primit o stea la Hollywood

Giancarlo Giannini, al doilea actor italian, după Rudolph Valentino, care a primit o stea la Hollywood

Publicat: 13.07.2024

Giancarlo Giannini, actor italian de film de cinema, televiziune și teatru, câștigător al premiului Festivalului de Film de la Cannes pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din Love and Anarchy (1973) și nominalizat la Oscar pentru Seven Beauties (1975), este cunoscut, de asemenea, pentru rolurile principale (cele mai multe dintre ele) în filme regizate de Lina Wertmuller, prima regizoare femeie nominalizată la un Oscar la categoria cel mai bun regizor, pe lângă cele două filme menționate mai sus, Giannini mai jucând în peliculele de succes Swept, The Seduction of Mimi, A Night Full of Rain și Francesca e Nunziata.

Giancarlo Giannini s-a născut la 1 august 1942 în La Spezia, Italia. A studiat la Accademia Nazionale d’Arte Dramatica din Roma și a debutat în film într-un mic rol în Fango sulla metropoli, în 1965. În 1971, a jucat în E le stelle stanno a guardare, o adaptare pentru televiziune a romanului lui A. J. Cronin, The Stars Look Down. Giannini a dublat vocea lui Jack Nicholson atunci când The Shining și Batman au fost lansate în Italia și, de asemenea, dublura vocală oficială în italiană a lui Al Pacino.

La Hollywood, fluența sa în limba engleză i-a adus o serie de roluri în filme americane, printre care se numără cele din Hannibal (al lui Ridley Scott), A Walk in the Clouds, Man on Fire (regizat de fratele lui Ridley, Tony Scott, în care apare alături de actorul Denzel Washington), Casino Royale – un film cu James Bond în care Giannini joacă rolul lui Rene Mathis un aliat de încredere al Bond, Quantum of Solace, continuarea acestuia.

L-am întâlnit odată pe Marlon Brando la New York, trebuia să facem un film împreună, regizat de Francis Ford Coppola. Eram în Central Park. Văzuse „Love and Anarchy” și a vrut să lucreze cu mine. L-am întrebat pe Brando: „Care este secretul tău?” Iar el a spus: „Nu citesc scenariul.” Avea dreptate. L-am întrebat și pe Marcello Mastroianni dacă a citit scenarii. Și mi-a spus: „Le-am citit înainte de culcare, m-au adormit ca printr-un farmec.” Era ceva ce contrasta cu stilul meu. Deoarece până atunci citisem toate scenariile cu meticulozitate. Fiecare silabă. Dar după ce i-am întâlnit pe Brando și Mastroianni, mi-am schimbat puțin perspectivele. M-am gândit că dacă tipii ăia sunt stăpânii, atunci cu cât știi mai puțin, cu atât știi mai multe. (Giancarlo Giannini)

Giancarlo și-a început cariera de actor la sfârșitul anilor 1960, câștigând rapid recunoaștere pentru talentul și carisma sa.

A colaborat cu regizori italieni renumiți, precum Lina Wertmüller, amintită mai sus, și Federico Fellini, și a devenit unul dintre cei mai importanți actori ai cinematografiei italiene în anii 1970 și 1980. A mai jucat și în rolul împăratului Padishah Shaddam IV în miniseria Dune din 2000, doi ani mai târziu apărând în filmul de groază Darkness.

Conform IMDb.com, după ce a dublat vocea lui Jack Nicholson în versiunea italiană The Shining (1980), a primit o telegramă de felicitări de la Stanley Kubrick – considerat unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor.

Giannini, pe lângă actorie, a mai fost pasionat și de invenții, în 1992 fiid cel care a creat jacheta electrică pe care a purtat-o regretatul Robin Williams în filmul Toys, o comedie americană fantastică regizată de Barry Levinson, alături de Williams mai jucând actorii Michael Gambon și Joan Cusack. Intriga filmului se învârte în jurul familiei Zevo și a companiei lor de jucării, Zevo Toys, unde apar diverse conflicte când generalul Leland Zevo preia controlul și începe să producă jucării de război.

Filmul a primit recenzii mixte la momentul lansării și a fost un eșec la box-office. În ciuda acestui fapt, unii telespectatori îi apreciază creativitatea vizuală și povestirea unică. Revenind la Giancarlo Giannini, la 6 martie 2023 i s-a acordat o stea pe Hollywood Walk of Fame, singurul actor italian care s-a mai bucurat de acest privilegiu fiinde Rudolph Valentino.

Este fluent în italiană, engleză, franceză și spaniolă, în 2003, pentru serviciile sale în domeniul artelor, fiind botezat Mare Ofițer al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, cea mai înaltă onoare civilă a Italiei.  Giancarlo Giannini a fost căsătorit cu Livia Giampalmo (din 1967 și până în 1975), cuplul având doi copii, iar din 1983 este căsătorit cu Eurilla del Bono, actriță italiană cunoscută pentru rolul din La piovra/Caracatița (1984), SuperAndy, il fratello brutto di Superman (1979) și Il camorrista (1986).

Giancarlo Giannini s-a numărat printre actorii cărora le-a fost oferit rolul dușmanului lui Indiana Jones, Rene Belloq, în Raiders of the Lost Ark (1981), rol care, într-un final, i-a revenit lui Paul Freeman.

Înainte să se îndrepte către actorie, Giancarlo Giannini a studiat ingineria electronică, o abilitate pe care se știe că o folosește chiar și pe platourile de filmare (de aici și priceperea în crearea sofisticatei jachete futuriste pe care a purtat-o Robin Williams în The Toys”.

Surse:

https://www.empireonline.com/people/giancarlo-giannini/

https://www.imdb.com/name/nm0316284/trivia/?ref_=nm_ql_3

https://variety.com/2023/film/global/giancarlo-giannini-marlon-brando-marcello-mastroianni-james-bond-1235540695/

Vă mai recomandăm să citiți și:

William Baldwin: „Actoria este cariera mea, iar activismul, pasiunea”

Judith Love Cohen, singura și prima balerină care a devenit inginer aerospațial. Mama actorului de comedie Jack Black

Jack Black, un actor de neînlocuit. „Aș prefera să fiu regele copiilor, decât prințul proștilor”

Donald Sutherland, actorul care a murit de două ori. A iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit. „Și nu se poate cere mai mult de atât”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase