Home » Cultură » Cine este Lucius din Gladiator 2? Personajul lui Paul Mescal, erou fictiv sau real?

Cine este Lucius din Gladiator 2? Personajul lui Paul Mescal, erou fictiv sau real?

Cine este Lucius din Gladiator 2? Personajul lui Paul Mescal, erou fictiv sau real?
Paul Mescal îl joacă pe Lucius în „Gladiator II” (2024). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.07.2024

Lucius din Gladiatorul (lansat în 2000, regizat de Ridley Scott, cu Russell Crowe în rolul principal), interpretat de Spencer Treat Clark, a fost (ca și în realitate) nepotul împăratului Commodus (în film jucat de Joaquin Phoenix) și fiul uneia dintre surorile lui Commodus, Lucilla (rol jucat de actrița Connie Nielsen).

Lucius Verus al II-lea, fiul Lucillei și al lui Lucius Verus – co-guvernatorul lui Marcus Aurelius (tatăl lui Commodus), a avut două surori, Aurelia Lucilla și Lucilla Plautia, și un frate mai mic pe nume Pompeianus din a doua căsătorie a mamei sale. Din păcate, toți copiii Lucillei, cu excepția lui Pompeianus, au murit foarte tineri. Lucius însuși a murit la o vârstă foarte fragedă, chiar înainte ca unchiul său Commodus să devină împărat. Dacă Lucius ar fi trăit, ar fi putut deveni împărat, dar în schimb, funcția i-a revenit lui Septimius Severus, care a fost împărat din 193 până în 211, fondând o dinastie personală și transformând guvernul într-o monarhie militară. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă Severus este împărat în filmul Gladiator 2. La fel cum originalul, Gladiator, a schimbat fapte istorice, cum ar fi Maximus Decimus Meridius (personaj fictiv)  și sursele sale de inspirație, cel de-al doilea film va face probabil același lucru.

În filmul din 2000 al lui Ridley Scott, Lucius este arătat intrând în Colosseum împreună cu Commodus pentru a-l felicita pe Maximus după o luptă victorioasă în arenă, personajul servind ca o legătură între Maximus și Commodus, și adăugând profunzime emoțională interacțiunilor lor. Și cum în producția originală, micul Lucius, deși nepot al lui Commodus, îl adora pe Maximus, portretizarea lui în Gladiator 2 pare a fi inspirată, prin urmare, mai mult din personalitatea gladiatorului Maximus Decimus Meridius.

Din punct de vedere istoric, Lucius Verus II, cum spuneam, a fost nepotul lui Commodus, dar în realitate a murit la o vârstă foarte fragedă, din cauze necunoscute, înainte ca unchiul lui să urce pe tron în urma decesului lui Marcus Aurelius, tatăl lui Commodus. În filmul Gladiator 2, ce va apărea la sfârșitul lunii noiembrie anul acesta, personajul Lucius este portretizat, nerealist, la vârstă adultă.

Așadar, Gladiator 2 oferă un personaj foarte schimbat, deși cu toată suferința pe care Lucius a îndurat-o, povestea sa este departe de cea a unuia ca Maximus Decimus Meridius, date fiind originile unuia și ale celuilalt. De aici, va trebui să vedem cum îl plasează Ridley Scott pe eroul care, în ciuda descendențelor sale nobile, este așteptat să lupte în arenă ca gladiator. Continuarea peliculei Gladiator se desfășoară 20 de ani mai târziu, Lucius trăind acum în regiunea Numidia din nordul Africii, unde a fost trimis de mama sa, Lucilla, când era copil, deoarece regiunea era în afara Imperiului Roman, astfel protejându-l  de tulburările politice și de pericolele prezente în Roma la vremea respectivă. Evenimentele îl aduc pe Lucius înapoi la Roma, ca gladiator, unde își face noi dușmani și se reîntâlnește cu mama sa.

Din distribuția Gladiator 2 mai fac parte Pedro Pascal, în rolul lui Marcus Acacius, un general roman care s-a antrenat sub comanda lui Maximus Decimus Meridius, Denzel Washington în rolul lui Macrinus, un bogătaș cu putere în Roma care păstrează un grajd de gladiatori pentru sport, Joseph Quinn și Fred Hechinger în rolul împăraților gemeni ai Romei.

„După moartea lui Commodus”, scrie screenrant.com, în istorie a avut loc un eveniment cunoscut sub numele de Anul celor cinci împărați, în care cinci bărbați au concurat pentru titlul de împărat. Dacă adevăratul Lucius Verus II al Gladiatorului ar fi trăit, probabil că ar fi fost un candidat puternic la domnie, însă vârsta l-ar fi dezavantajat și l-ar fi transformat într-o țintă pentru contestatarii săi. Din punct de vedere istoric, Septimus Severus a fost învingătorul acestui război civil real și a domnit timp de 18 ani, până în anul 211. Este posibil ca Septimus Severus să fie împăratul din povestea lui Gladiator 2, după ce a câștigat-o atunci când Lucius al lui Paul Mescal o merita pe bună dreptate”.

Inexactitatea istorică din Gladiator a deschis deja calea pentru existența lui Lucius în Gladiator 2, care a fost descris ca având un complot de răzbunare la fel ca originalul. În istoria reală, Lucilla a fost exilată și apoi executată la ordinul fratelelui ei Commodus, pentru implicarea într-o tentativă eșuată de asasinare a lui. Dar în termenii scenariului din film, situația stă altfel. Lucilla ar fi putut fi ucisă pentru o conspirație împotriva lui Commodus, ceea ce l-ar putea trimite pe Lucius pe calea răzbunării, ori ar fi putut muri în Anul celor cinci împărați, după ce a susținut că fiul ei, Lucius Verus II, ar trebui să fie următorul împărat. În orice caz, există o serie de evenimente care l-ar putea îndrepta pe Lucius spre răzbunare în Gladiatorul 2, la fel ca în cazul lui Maximus.

Surse:

https://screenrant.com/gladiator-true-story-maximus-decimus-meridius-real-person/

https://variety.com/2024/film/news/gladiator-2-trailer-paul-mescal-pedro-pascal-1235817146/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Scurgerile antice de sub Colosseum dezvăluie oasele unui gladiator neașteptat

Top 10 detalii interesante despre gladiatorii din Roma Antică

Arenă în care aveau loc „spectacole sângeroase cu gladiatori”, descoperită în Turcia

Arheologii au descoperit graffiti printre ruinele de la Pompeii

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase