Home » Cultură » Lydia Canaan, primul star rock din Orientul Mijlociu

Lydia Canaan, primul star rock din Orientul Mijlociu

Lydia Canaan, primul star rock din Orientul Mijlociu
Sursa foto: CC BY 4.0/Wikimedia
Publicat: 09.07.2024

Lydia Canaan este primul artist din Orientul Mijlociu care a cântat și compus versuri numai în limba engleză și a avut videoclipuri care au apărut la MTV Global, MTV Southeast Asia, MTV Russia și MTV Middle East.

De asemenea, cântăreață, compozitoare, poetă, activistă umanitară și diplomată libaneză, Lydia Canaan a dobândit un succes global, devenind prima artistă libaneză din istoria muzicii care a obținut recunoaștere internațională, fiind considerată pe scară largă primul „star rock” din Orientul Mijlociu, inclusă în Arhivele Rock and Roll Hall of Fame and Museum’s Library and Archives.

Lydia Canaan Canaan s-a născut în Brummana, Liban, în timpul unei perioade tumultoase, marcată de războiul civil libanez. În ciuda circumstanțelor dificile de a crește într-o țară devastată de război, și-a găsit alinarea și pasiunea în muzică și în scris încă de la o vârstă fragedă, folosindu-se de aceste pasiuni ca de niște canale de exprimare. Călătoria lui Canaan spre faimă a fost remarcabilă, deoarece a început să cânte muzică rock în limba engleză, o îndepărtare de muzica tradițională arabă, mai frecventă la acea vreme. Stilul ei unic și vocea puternică au captat rapid atenția publicului atât în Liban, cât și la nivel internațional.

Unul dintre aspectele remarcabile ale carierei Lydiei Canaan a fost rezistența ei în fața adversităților. A susținut concerte în zone din Liban care erau atacate în timpul Războiului Civil, cu forțe militare inamice aflate deseori în apropiere. În ciuda pericolului și a haosului din jur, Canaan a continuat să cânte, aducând speranță și inspirație celor care au asistat la spectacolele ei și devenind un simbol în rândurile tinerilor libanezi.

Povestea Lydiei nu este doar una a talentului muzical, ci și a curajului și a rezistenței în fața unor provocări puternice.

Lydia Canaan a făcut parte dintr-o apreciată familie creștin ortodoxă greacă de pe Muntele Liban. A urmat cursurile liceului din Brummana, iar mai târziu a studiat la Lebanese American University.

La vârsta de opt ani a primit premiul întâi (în cadrul școlii sale primare franceze, College des Saints-Coeurs, Bikfaya) pentru o poezie pe care a compus-o despre un copil supărat că a fost certat pentru niște lucruri banale.

Crescută într-o familie conservatoare, Canaan nu a avut parte de încurajarea părinților în dorința ei de a cânta muzică rock, aceștia interzicându-i să urmeze orice fel de studii muzicale. Dar cu toate acestea, tânăra Canaan și-a cultivat abilitatea de a compune melodii și versuri în limba engleză doar din memorie și folosindu-se de talentul nativ. Pentru primul ei concert rock, Lydia Canaan aproape că a evadat din casă pentru a fi prezentă acolo, iar hainele – o fustă scurtă din piele neagră și alte accesorii potrivite – le-a aruncat de la geam, pentru ca mai apoi să le recupereze de pe jos, să se echipeze corespunzător și să fugă la concertul pe care avea să îl susțină „din toată inima ei de adolescent” cu trupa Equation.

Despre primul concert al Lydiei, un jurnalist de la The Gulf Today, citat de kids.kiddle.co, scria „primul spectacol a produs o reacție fenomenală… Este incredibil cum, în mijlocul stării de război civil care exista în Liban la acea vreme, când cei mai mulți oameni habar nu aveau dacă vor mai prinde ziua de mâine, ea a reușit să își mențină ambițiile în viață”. Biletele se epuizaseră, iar mai mulți adolescenți au luat cu asalt sălile pentru a o vedea pe tânăra Angel, așa cum își spunea, în spectacol.

A devenit faimoasă la mijlocul anilor 1980 în calitate de cântăreață rock adolescentă și membră a trupei amintite – Equation, în timpul războiului civil libanez, Canaan susținând concerte în cartierele aflate sub bombardament și devenind un simbol al speranței și al sfidării prin muzică.

Performanțele lui Rock Star Canaan cu Equation au atras o atenție semnificativă, cu peste 25 de concerte sold-out și succese la radio în Liban. A fost aclamată ca fiind prima „vedetă rock” din Orientul Mijlociu datorită aspectului ei îndrăzneț, stilului și talentului muzical. Ultimul ei concert cu Equation a avut loc în 1986.

În 1987, Lydia Canaan a pornit o carieră solo, compozițiile originale precum „To Oblivion and Back”, „Does it Need Some Action”, „A Hard Situation” și „The Christmas Wish” devenind hituri radio și propulsând-o către o popularitate și mai mare. În vreme ce Libanul se afla sub ocupație siriană, concertele lui Canaan au fost organizate în estul Beirutului, în Muntele Liban și în nordul țării. În Tripoli, al doilea oraș ca mărime din Liban, Canaan a cântat în fața unei mulțimi cu casa închisă, în condiții de securitate strictă, în ciuda faptului că a primit amenințări cu moartea. În 1987, peste 20.000 de spectatori au asistat la show-ul ei susținut în cadrul Festivalul Beirut Rock, pentru ca în 1988 să aibă concerte sold-out timp de trei nopți consecutive la Casino du Liban, fiind ultima artistă care a urcat pe scena acestuia până când localul și-a reluat activitatea după încheierea Războiului de Eliberare în 1990.

Succesul ei s-a extins dincolo de Liban, aducându-i recunoaștere în Europa și în Marea Britanie, fiind percepută ca o voce a păcii și a rezilienței și folosindu-și platforma pentru a sensibiliza publicul cu privire la situația dificilă a celor afectați de conflicte.

În 1989, Lydia Canaan s-a mutat la Zurich, în Elveția, în scurt timp devenind cetățean elvețian naturalizat. Acolo a luat lecții de canto cu soprana Anita Monti, iar din 1991 a început să lucreze cu producătorul de discuri David Richards (producătorul formației Queen și a lui David Bowie), în același an semnând un contract  cu compania de producție Spinny Music din Londra (condusă de managerul trupei Queen, Jim Beach) în cadrul căreia a compus piese precum „Shine”, „Never Set You Free”, „So Much to Give”, „Desire”, „Love” și un cover al versiunii englezești a lui Shirley Bassey „Never Never Never Never”, produs de David Richards la Mountain Studios din Montreux, Elveția.

Din 1995, a renunțat la numele de scenă Angel, începând să performeze sub numele ei Lydia Canaan. Tot în 1995, a avut loc lansarea single-ului „Beautiful Life”, care i-a adus un succes de critică la nivel internațional și care a fost inclus în turneul de promovare în Anglia și, de asemenea, difuzat la radio în Marea Britanie, Europa, Africa de Sud și Orientul Mijlociu.

După ce a interpretat piesa la evenimentul de lansare a MTV Global, care a avut loc la Beirut la 12 mai 1995, presa a numit-o „diva din Orientul Mijlociu”, iar în timpul conferinței de presă, președintele MTV Global, Peter Einstein a spus că este „mândru și privilegiat să difuzeze videoclipurile Lydiei la Music-Non-Stop Show. Toți cei de la MTV s-au îndrăgostit de Lydia, de cântecele și de interpretarea ei”.

Cel de-al doilea single al lui Canaan, „The Sound of Love”, produs de Barry Blue și The Rapino Brothers (înregistrat la Maison Rouge Studios din Londra), a fost lansat în 1997, în anul următor melodiile ei fiind prezentate pe billboardtalentnet.com și intrând în topul 10 al RadioBTN.

Albumul de studio de debut al lui Canaan, „The Sound of Love”, a fost lansat în vara anului 2000 și a fost distribuit în Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar, Oman, Egipt, Iordania și Liban, iar turneul de promovare a avut loc în diverse locații din Beirut, inclusiv la Jumeira Beach Hotel din Dubai, Savage Garden Club și Rifaa Golf Club din Manama, Bahrain.

În 2004, una dintre piesele Lydiei Canaan, „Libnan”, a fost aleasă pentru a reprezenta coloană sonoră a spotului publicitar „Rediscover Lebanon”, produs și difuzat de CNN și comandat de Ministerul libanez al Economiei și Comerțului pentru a promova Libanul ca destinație turistică.

De atunci și până în prezent, Lydia Canaan s-a implicat în diverse acțiuni și proiecte umanitare, a fost delegat al Organizației Națiunilor Unite pentru Centrul de reabilitare Khiam pentru victimele torturii (KRC) la Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite (UNHRC), a ținut discursuri pentru încetarea politicilor nedrepte și în apărarea victimelor civile ale atacurilor antiteroriste, a vizitat tabere de refugiați palestinieni cântând în fața acestora, a donat bani de-a lungul vieții sale, a susținut multe organizații caritabile, în special pentru cele se ocupă de copii, animale și bătrâni și multe altele, pentru realizările sale fiind premiată de nenumărate ori, inclusiv de președintele libanez Emile Lahoud, în 2002, care a primit-o la Palatul Prezidențial din Baabda, Liban.

Surse:

https://kids.kiddle.co/Lydia_Canaan

https://en.wikipedia.org/wiki/Lydia_Canaan

https://about.me/lydiacanaan

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cel mai înalt diplomat al UE se teme de o escaladare în Orientul Mijlociu

Europa s-ar putea confrunta cu un val de migranți din Orientul Mijlociu

O femeie din Orientul Îndepărtat al Rusiei a trăit 80 de ani cu un ac înfipt în creier

Ce consecințe ar putea avea în lume un conflict de amploare în Orientul Mijlociu?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?