Jesse Owens, Regele Olimpiadei din 1936 de la Berlin. „Nu am fost invitat să dau mâna cu Hitler, dar nu am fost invitat nici la Casa Albă să dau mâna cu președintele”
Jesse Owens (1913 – 1980) și-a consolidat locul în istorie prin participarea la Jocurilor Olimpice din Germania din 1936, când a devenit cel mai de succes atlet al competiției și, de asemenea, primul american care a câștigat patru medalii de aur la atletism la o singură Olimpiadă (100 m, 200 m, ștafetă 4×100 m și săritura în lungime), un record care a rămas neîntrecut timp de 48 de ani, când a fost egalat de Carl Lewis (în 1984). Mai mut decât realizările lui sportive de top, Jesse Owens este cunoscut și pentru faptul că a sfidat noțiunea de supremație ariană a lui Adolf Hitler, câștigând cele patru medalii de aur în probele de atletism și ajungând astfel unul dintre cei mai celebri atleți de la Jocurilor Olimpice din ’36.
Jesse Owens s-a născut la 12 septembrie 1913 în Oakville, Alabama, fiind cel mai mic dintre cei zece copii ai lui Henry și Emma Owens. A crescut într-o familie săracă, iar viața sa timpurie a fost marcată nu doar de luptele familiei cu lipsa banilor, dar și cu acelea legate de segregarea rasială. Owens a urmat cursurile East Technical High School din Cleveland, acolo unde a fost remarcat datorită talentului excepțional la atletism. Ulterior, s-a înscris la Universitatea de Stat din Ohio, beneficiind de o bursă.
Dar care este povestea atletului Jesse Owens și a lui Adolf Hitler în contextul Jocurilor Olimpice din 1936, cea de-a XI-a Olimpiadă, un eveniment internațional multi-sportiv desfășurat în perioada 1-16 august 1936 la Berlin. Olimpiada a fost coordonată îndeaproape de Hitler și de regimul său nazist care i-a exclus din competiție pe toți atleții evrei, Hitler simțind, de asemenea, o amenințare majoră în participarea sportivilor afro-americani, renumiți pentru determinarea și perfomanțele lor.
Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin au fost destul de controversate, nu doar prin prisma faptului că s-au desfășurat sub egida unor reguli rasiale impuse de Hitler, dar și pentru că mai mulți reprezentanți ai federațiilor sportive internaționale au spus atunci că ar fi trebuit ca sportivii străini să nu se alăture olimpiadei tocmai din cauza faptului că aceasta era susținută și coordonată de Hitler. Totuși, alții au considerat să spiritul sportiv nu are, sau nu ar trebui să aibă vreo legătură cu aspectele politice, și au continuat în demersurile lor de participare la Olimpiadă.
Hitler intenționa să folosească Jocurile ca o platformă de prezentare a supremației ariene și a ideologiei naziste, însă cu toate acestea, performanța americanului de culoare Jesse Owens la Jocurile Olimpice a contestat aceste convingeri și a devenit un simbol al rezistenței împotriva rasismului și discriminării.
În timpul Jocurilor, Jesse Owens a câștigat patru medalii de aur la 100 de metri, 200 de metri, săritura în lungime și ștafeta 4×100 de metri, victorii care nu numai că l-au transformat într-un erou în ochii multora, dar au și spulberat mitul lui Hitler privind superioritatea ariană.
Începutul Olimpiadei din 1936
În 1933, la scurt timp după preluarea puterii în calitate de cancelar al Germaniei, scrie History, Adolf Hitler a avansat cu planurile de a transforma Jocurile Olimpice de vară și de iarnă din 1936 în vitrine pentru regimul său. A ordonat construirea unui nou stadion masiv în Berlin și a direcționat fonduri către finalizarea unui aeroport care să primească vizitatori și sportivi internaționali. Anumiți vizitatori și anumiți sportivi internaționali deoarece, în ciuda faptului că Olimpiada era concepută tocmai pentru a reuni o multitudine de rase și de culturi, Hitler le-a luat acest drept evreilor, cu ocazia asta eliminând potențiali medaliați olimpici precum săritoarea în înălțime Gretel Bergmann. În plus, aproape eliminate au fost și starurile de atletism afro-americane în care Hitler vedea o mare amenințare, dar planurile în ceea ce îi privește pe americani i-au fost dejucate.
Alergătorul Jesse Owens, o mare vedetă în SUA, care avea deja câteva recorduri mondiale la activ, s-a impus în fața intențiilor lui Hitler fără ca dictatorul să mai poată face ceva. Chiar dacă SUA boicotaseră participarea propriilor sportivi la JO de vară din acel an, factorii de decizie americani fiind conștienți de politicile discriminatorii ale lui Hitler împotriva evreilor, dar nu și de amploarea ororilor care urmau să aibă loc, în urma unei ample și aprige dezbateri, șeful Comitetului Olimpic American, Avery Brundage, care a insistat că Jocurile erau pentru sportivi și nu pentru politicieni, a susținut așadar participarea americanilor în cadrul competiției. Owens la rândul său, oricum obișnuit cu nedreptățile rasile de care el însuși avea parte în patria natală, a considerat ipocrită atitudinea americanilor care-l arătau cu degetul pe Hitler acuzându-l de discriminare, și nu a fost dispus să renunțe la șansa de a străluci pe o scenă globală. Prin urmare, s-a prezentat la Jocurile Olimpice din 1936, devenind primul american care a câștigat patru medalii de aur la atletism și transformându-se nu doar în favoritul competiției, dar și într-un star internațional.
Jesse Owens a strălucit la JO de vară de la Berlin încă de la începutul lor, câștigând medalia de aur în prima sa probă, cea de 100 de metri, urmând victoria foarte mediatizată în fața campioanei germane Luz Long la săritura în lungime (o probă înfrumusețată de povestea că Long i-a oferit sfaturi pentru a-și ajuta adversarul să câștige).
După ce a stabilit un record olimpic în proba de 200 de metri în drumul spre a treia medalie de aur, scrie History, Owens a culminat cu performanța din proba de alergare 4×100 care, când a doborât recordul și a devenit primul american din orice rasă care a câștigat patru medalii de aur la atletism la o singură Olimpiadă, o realizare care a rămas nedepășită până când Carl Lewis l-a egalat în 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.
„La nivel personal, reflectoarele Jocurilor Olimpice au reprezentat un eveniment excepțional în cariera lui Owens, care s-a întors la realitatea dură a faptului de a fi un bărbat de culoare în America din epoca Marii Depresiuni. Întrucât oportunitățile sale comerciale nu s-au materializat, a fost forțat să concureze împotriva cailor, motocicletelor și câinilor, acceptând diverse slujbe înjositoare timp de ani de zile, până când, în cele din urmă, a obținut o șansă ca ambasador guvernamental în anii 1950”. (History)
„Când m-am întors în țara mea natală, după toate poveștile despre Hitler, în autobuze tot nu puteam să stau în față. Urcam și coboram pe la ușa din spate. Nu pe unde doream. Nu am fost invitat să dau mâna cu Hitler, dar nu am fost invitat nici la Casa Albă să dau mâna cu președintele”. (Jesse Owens)
„(…) Președintele (n.r., la acea vreme, președinte al SUA era Franklin D. Roosevelt) nici măcar nu mi-a trimis o telegram”. (Jesse Owens)
Jesse Owens a alergat în cadrul competiției de la Berlin în pantofi sport de fabricație germană, făcuți manual de fondatorul Adidas. „Cizmarul german Adolf Adi Dassler nu a privit Jocurile de la Berlin ca pe o oportunitate de propagandă nazistă, ci ca pe o șansă de a-și lansa umila afacere cu pantofi pentru atletism, reușind să convingă nu doar sportivii germani, ci și pe Owens, să poarte pantofii săi de atletism din piele, făcuți manual, cu crampoane foarte lungi. Triumful americanului a contribuit la lansarea afacerii sale, iar un deceniu mai târziu Dassler avea să își înființeze propria companie-Adidas”. (History)
Regele Olimpiadei din 1936 a fost invitat din nou la Berlin în anii 1960, când a vizitat același stadion unde își câștigase medaliile olimpice, fiind primit ca un erou. Primarul de atunci i-a spus emoționat: „Ultima dată când ați fost aici, Adolf Hitler a refuzat să vă strângă mâna. Astăzi, mă simt onorat și mândru să vă întind mâna mea”.
Și chiar dacă i-a învins pe cei mai buni atleți germani la Jocurile Olimpice din 1936, poporul german l-a plăcut. Peste 100.000 de oameni au l-au aclamat în acele zile pe Owens pe mărețul stadion din Berlin, mulți cerându-i autografe și dorind să îl salute când mergea pe străzi. În anul 1982, oficialii orașului Berlin au redenumit bulevardul care duce la stadionul olimpic „Jesse Owens Allee”, în onoarea sa, într-o ceremonie organizată în prezența văduvei și familiei atletului, la invitația guvernului german.
Jesse Owens, unul dintre cei mai remarcabili sportivi americani care au onorat scena mondială, a murit la 31 martie 1980 în Phoenix, Arizona, din cauza complicațiilor cancerului pulmonar, probabil cauzat de obiceiul său de a fuma un pachet de țigări pe zi. Avea 66 de ani. În memoria lui, familia a pus bazele Fundației Jesse Owens, care oferă asistență financiară și sprijin tinerilor merituoși și proveniți din medii defavorizate.
https://www.history.com/news/jesse-owens-adolf-hitler-1936-olympics
https://www.imdb.com/name/nm0654389/bio/?ref_=nmtrv_ql_1
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care țară își incinerează 99% din populație?
Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat de secole
Jakub Krystof Rad, inventatorul zahărului cubic. O afacere care a pornit de la un deget tăiat
Un zidar pe nume Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din lume