Home » Cultură » Buddy Holly, pionierul Rock & Roll. „Nu vreau să fiu un star, vreau să fiu o legendă”

Buddy Holly, pionierul Rock & Roll. „Nu vreau să fiu un star, vreau să fiu o legendă”

Buddy Holly, pionierul Rock & Roll. „Nu vreau să fiu un star, vreau să fiu o legendă”
Foto: Profimedia
Publicat: 04.07.2024

Buddy Holly, născut Charles Hardin Holley, a fost un cântăreț și compozitor american care a jucat un rol crucial în apariția rock and roll-ului. S-a născut la 7 septembrie 1936 în Lubbock, Texas, Statele Unite, fiind al patrulea copil al lui Lawrence Odell Holley și al Ellei Pauline Drake Holley.

Buddy Holly este cunoscut pentru abordarea sa inovatoare și influentă a muzicii rock and roll. A obținut un mare succes la sfârșitul anilor 1950 cu hituri precum „That’ll Be the Day”, „Peggy Sue” și „Oh, Boy!”, muzica lui fiind caracterizată de un stil vocal distinctiv, melodii ritmate și de abilitatea de a cânta la chitară.

Cariera lui Buddy Holly a fost relativ scurtă, dar foarte influentă. A semnat un contract de înregistrare cu Decca Records în 1956 și mai târziu și-a format trupa The Crickets, alături de el din grup mai făcând parte chitaristul Niki Sullivan, basistul Joe B. Mauldin și bateristul Jerry Allison, melodiile ritmate, un amestec de elemente country, rockabilly și rhythm and blues și performanțele energice având un mare success la public. (Inițial, trupa a fost formată din Buddy Holly, Jerry Allison și Joe B. Mauldin și s-a numit The Two Tones).

Hit-ul de debut al celor de la The Crickets a fost „That’ll Be The Day”, lansat în 1957, piesă care a consolidat locul trupei în istoria muzicii.

Buddy Holly, unul dintre primii muzicieni care a folosit suprapunerile

În timpul sesiunilor de înregistrare, scrie facts.net, Buddy Holly a experimentat suprapunerile, o tehnică prin care mai multe „straturi” de sunet sunt înregistrate unul peste altul, o abordare inovatoare care i-a permis să creeze un sunet mai texturat în muzica sa.

The Crickets au fost incluși în 2012 în Rock and Roll Hall of Fame, pentru contribuțiile și valoarea aduse muzicii.

Buddy Holly era asociat cu imaginea lui reprezentată de ochelarii cu rame groase, care au devenit un simbol al stilului și o parte distinctivă a personalității sale, devenind, în același timp, sinonimi cu epoca rock and roll, cu rebeliunea și individualitatea.

De-a lungul timpului, artiști precum cei din The Beatles și Bob Dylan l-au citat pe Buddy Holly ca fiind o influență majoră asupra muzicii lor, în vreme ce muzica celor de la The Crickets este considerată un precursor al invaziei britanice din anii 1960, care a dus la apariția unor trupe precum cei mai sus amintiți – The Beatles – dar și The Rolling Stones.

După moartea prematură a lui Buddy Holly în 1959, membrii rămași ai trupei Crickets au continuat să cânte și să înregistreze muzică, au lansat mai multe albume, dar au avut un succes moderat, nereușind să ajungă la același nivel comercial de care s-au bucurat alături de Buddy Holly.

Ziua în care a murit muzica

De-a lungul anilor, componența trupei Crickets s-a schimbat, diferiți muzicieni alăturându-se și părăsind formația.

Viața lui Buddy Holly a fost întreruptă în mod tragic la 3 februarie 1959, când a murit într-un accident de avion în apropiere de Clear Lake, Iowa, împreună cu prietenii și colegii săi Ritchie Valens și J.P. „The Big Bopper” Richardson. Acest eveniment a fost denumit în mod obișnuit „Ziua în care a murit muzica”. Buddy Holly avea doar 22 de ani.

Legat de circumstanțele în care a avut loc accidentul aviatic, s-a scris că în acea noapte, condițiile meteorologice erau neprielnice zborului, ceața intensă reducând semnificativ vizibilitatea. Dar în ciuda îngrijorărilor exprimate de alte persoane cu privire la condițiile meteo, Buddy Holly, Ritchie Valens și J.P. Richardson, împreună cu managerul lor de turneu, Dion DiMucci, au luat decizia de a zbura spre următoarea destinație, Moorhead, Minnesota.

Avionul s-a prăbușit la scurt timp după decolare, la câteva minute după miezul nopții, căzând într-un lan de porumb din apropierea Clear Lake. Muzicienii și pilotul au fost uciși pe loc în momentul impactului. Cauza prăbușirii a fost atribuită ulterior unei erori de pilotaj, deoarece Peterson nu era instruit corespunzător în zborul instrumental, nedescurcându-se în condițiile meteo nefavorabile.

Moartea lui Buddy Holly, Ritchie Valens și J.P. Richardson a avut un impact profund asupra industriei muzicale și a fanilor acestora. A fost o pierdere imensă a unor tinere talente care câștigaseră deja popularitate și care erau pe punctul de a avea un succes și mai mare. Evenimentul este amintit ca o tragedie care a schimbat pentru totdeauna cursul istoriei rock and roll-ului.

În 1996, Buddy Holly a fost onorat cu un premiu Grammy postum pentru întreaga carieră.

În ciuda carierei sale scurte, impactul lui Buddy Holly asupra muzicii populare a fost unul enorm, abordarea inovatoare în ceea ce privește compoziția, producția și interpretarea cântecelor contribuind semnificativ la formarea genului rock and roll și influențând nenumărați muzicieni care i-au călcat pe urme.

https://www.goldradiouk.com/hall-of-fame/buddy-holly-age-songs-death-facts/

https://www.britannica.com/biography/Buddy-Holly

https://facts.net/history/people/19-facts-about-buddy-holly-and-the-crickets/

Vă recomandăm să citiți și:

J.K. Rowling, „mama” lui Harry Potter. Cea mai bogată scriitoare din lume

Tracy Chapman, artista care își ascultă muza, nu cererea pieței

Donald Sutherland, actorul care a murit de două ori. A iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit. „Și nu se poate cere mai mult de atât”

Lewis Howard Latimer, inventatorul aerului condiționat. „Mâine s-ar putea să fie frumos, oricât de furtunos se arată cerul azi”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase