Home » Cultură » Tom Petty și The Heartbreakers, un pilon de bază al rockului. „Majoritatea lucrurilor pentru care îmi fac griji, oricum nu se întâmplă niciodată”

Tom Petty și The Heartbreakers, un pilon de bază al rockului. „Majoritatea lucrurilor pentru care îmi fac griji, oricum nu se întâmplă niciodată”

Publicat: 02.07.2024

Tom Petty (1950 – 2017), cel mai bine cunoscut ca legendarul lider al trupei Tom Petty & the Heartbreakers, s-a bucurat de asemenea de succes și ca artist solo, cu hituri precum Free Fallin și Runnin’ Down a Dream.

Muzica este probabil singura magie reală pe care am întâlnit-o în viața mea. Și nu este vorba de niciun truc. Este pură și este reală. Emoționează, vindecă, comunică. Face toate aceste lucruri incredibile.

Free Fallin’ a fost lansat în 1989 ca single principal de pe albumul de debut solo al lui Tom Petty, Full Moon Fever, piesa fiind scrisă în colaborare de Tom Petty și Jeff Lynne, care a fost și coproducător al albumului. A devenit unul dintre cântecele emblematice ale lui Tom Petty și rămâne, de altfel, una dintre cele mai cunoscute și iubite piese ale sale. Free Fallin’ a ajuns pe locul 7 în topul Billboard Hot 100, de atunci devenind un clasic al rock-ului.

Runnin’ Down a Dream, piesă inclusă tot pe albumul de debut al lui Petty, scrisă de Tom Petty, Mike Campbell și Jeff Lynne, a beneficiat de un videoclip regizat de Jim Lenahan, prezentându-i pe Tom Petty și The Heartbreakers într-o călătorie rutieră suprarealistă, cu diverse elemente simbolice și onirice. Runnin’ Down a Dream a devenit un hit, ajungând pe locul 23 în topul Billboard Hot 100.

Tom Petty & The Heartbreakers

Tom Petty & the Heartbreakers a avut numeroase albume de succes, vânzând milioane de discuri în toată lumea, cele mai cunoscute piese ale lor fiind Don’t Do Me Like That (1979), Refugee (1980), The Waiting (1981), Don’t Come Around Here No More (1985) și Learning to Fly (1991).

În semn de recunoaștere a contribuției sale la muzică, Tom Petty & the Heartbreakers au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 2002.

Tom Petty a încetat din viață la 2 octombrie 2017, la vârsta de 66 de ani, în urma unei supradoze accidentale de droguri.  La 16 octombrie 2017, a fost înmormântat la cimitirul Westwood Village Memorial Park din Los Angeles, California. El suferea, de asemenea, de ateroscleroză coronariană și emfizem.

Tom Petty a fost unul dintre membrii fondatori ai super-grupului The Traveling Wilburys, format în 1988, și care a inclus artiști remarcabili precum Bob Dylan, George Harrison de la trupa The Beatles, Jeff Lynne de la Electric Light Orchestra și Roy Orbison.

The Traveling Wilburys a fost o colaborare unică între toți acești muzicieni de talie mondială care au lansat două albume de studio, Traveling Wilburys Vol. 1, în 1988 și Traveling Wilburys Vol. 3, în 1990. Grupul a fost apreciat pentru sunetul lor distinctiv și pentru combinația de stiluri și talente ale membrilor săi și s-au remarcat prin hituri precum Handle with Care și End of the Line, foarte bine primite de public și de critici.

După ce în 1988, Roy Orbison a trecut neașteptat în neființă, grupul a continuat ca un cvintet.

În 1999, Tom Petty a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

British Summer Tour

La 9 iulie 2017, Tom Petty & The Heartbreakers a fost capul de afiș al ultimei seri a festivalului British Summer Tour din Hyde Park din Londra, fiind susținut de Stevie Nicks, care li s-a alăturat pe scenă pentru interpretarea piesei „Stop Draggin’ My Heart Around”.

Colaborarea sa și a trupei Heartbreakers cu Johnny Cash, pentru albumul acestuia din 1996 – Unchained, a fost considerată unul dintre cele mai bune proiecte ale lui.

Tom Petty a fost clasat pe locul 43 în topul VH1 100 Greatest Artists of Rock & Roll, s-a născut în aceeași zi cu Viggo Mortensen și Snoop Dogg și, așa cum a povestit în diverse rânduri, s-a apropiat de muzică într-un gest disperat de a scăpa, în adolescență, de bătăile pe care i le administra tatăl său.

Dragostea pentru rock ‘n’ roll s-a născut în vara anului 1961, când avea doar 11 ani și l-a întâlnit pe Elvis Presley, super starul filmând pentru o peliculă, undeva în apropiere de locul său natal.

„Radia ca un înger. Părea că strălucește și plutește deasupra pământului. Nu mai văzusem așa ceva în viața mea. Eram la 50 de metri de el. Și cu toții eram uimiți de cum arăta tipul ăsta. Am ascultat obsesiv discurile lui Elvis, lucru ce a declanșat dragostea mea pentru muzică”. (Tom Petty)

A existat o perioadă în care consuma heroină, acele vremuri tumultoase inspirând crearea Echo, cel mai întunecat dintre albumele lui Petty, cu melodii precum Room at the Top, Counting on You și Free Girl Now.

În 2014, conform CBC, Petty a prezis că turneul lui din acel an va fi ultimul. Turneul a durat trei ani, a avut loc în SUA și în câteva orașe din Canada, respectiv, Vancouver, Toronto și Ottawa.

„Mă gândesc că ar putea fi ultima călătorie în jurul țării , spunea la începutul turneului Petty. „Este foarte probabil că vom continua să cântăm, dar să mai avem 50 de spectacole într-un singur turneu? Nu prea cred. Aș minți dacă nu aș spune că mă gândeam că acesta ar putea fi ultimul mare turneu. Avem cu toții în jur de 60 de ani. Acum sunt bunic, am o nepoată pe care aș vrea să o văd cât de mult pot. Nu vreau să-mi petrec viața pe drumuri”.

https://www.imdb.com/name/nm0678816/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.cbc.ca/radio/q/blog/tom-petty-8-fascinating-facts-about-the-beloved-rock-icon-1.4319632

https://www.britannica.com/biography/Tom-Petty

Vă recomandăm să citiți și:

Maurice Hilleman, vânătorul de microbi. A creat vaccinul împotriva oreionului

Robert Hooke, teoria celulelor, microscopul și alte invenții

Alice Ball, femeia care a ajutat la tratarea leprei. Prima femeie și primul afro-american care a obținut o diplomă de master în chimie

Rachel Carson, femeia care a dus cruciada împotriva pesticidelor

Tags:
Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase