Home » Cultură » Oprah Winfrey, prima americancă de culoare miliardară. „Nu devii ceea ce vrei, ci ceea ce crezi”

Oprah Winfrey, prima americancă de culoare miliardară. „Nu devii ceea ce vrei, ci ceea ce crezi”

Publicat: 26.06.2024

Oprah Gail Winfrey, pe scurt Oprah, este cea mai cunoscută prezentatoare americancă de talk-show. Producătoare de televiziune, actriță, autoare și proprietară de media, Oprah, relizatoarea de 25 de ani a emisiunii TV „The Oprah Winfrey Show” (difuzată din 1986 și până în 2011),  e listată de Forbes drept cea mai bogată femeie din media, cu o avere netă de peste 2,5 miliarde de dolari.

Winfrey a triumfat deasupra unei copilării dificile, marcată de sărăcie și adversitate, abuzuri și discriminare.

„Toată lumea vrea să meargă cu tine în limuzină, dar ceea ce îți dorești este cineva care să te însoțească în călătoria cu autobuzul atunci când limuzina se strică”. (Oprah Winfrey)

O figură cu adevărat puternică în lumea divertismentului internațional, Oprah Winfrey a transformat peisajul televiziunii, spărgând audiențele din întreaga lume cu emisiunile ei. Winfrey a câștigat aproximativ 275 de milioane în 2008, ceea ce o înscrie în Cartea Recordurilor ca fiind persoana cu cele mai mari venituri anuale pentru un prezentator de talk-show de televiziune din toate timpurile. De asemenea, în 2003, devenise persoana cu cel mai mare contract de televiziune odată cu semnarea contractului de 279 de milioane de dolari cu ABC, pentru prelungirea emisiunii cu încă doi ani.

Show-urile vedetei TV au găzduit de la personalități din întreaga lume și toate domeniile, la persoane necunoscute pe care însă, Oprah, le-a popularizat în emisiunile ei. În 1997, de exemplu, a invitat în platou o fată cu peste 1.000 de litere în numele ei, un record la acea vreme, pentru ca în 2008, un alt invitat, David Blaine, să stabilească de asemenea un record mondial Guinness, ținându-și respirația sub apă timp de peste 17 minute.

„Marele secret în viață este că nu există un mare secret. Oricare ar fi obiectivul tău, poți ajunge acolo dacă ești dispus să muncești”.

Dincolo de succesul talk-show-ului său, Oprah Winfrey a dat dovadă de un simț excepțional al afacerilor, impunându-se ca un antreprenor media proeminent. A fondat Harpo Productions, o companie multimedia care a produs numeroase emisiuni de televiziune, filme și documentare de succes. Mai mult, imperiul ei media s-a extins odată cu lansarea Oprah Winfrey Network (OWN), un canal prin cablu dedicat conținutului edificator și de încurajare.

Oprah Winfrey s-a impus și ca activistă și filantroapă. Prin intermediul Fundației Oprah Winfrey, a sprijinit diverse inițiative educaționale, printre care Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls din Africa de Sud, oferind fetelor defavorizate acces la educație de calitate și oportunități de dezvoltare personală.

Oprah Winfrey s-a născut la 29 ianuarie 1954, în Kosciusko, Mississippi, Statele Unite ale Americii, într-o familie modestă. Mama ei, Vernita Lee, era menajeră, iar tatăl, Vernon Winfrey, miner și frizer. După ce părinții s-au despărțit când era încă mică, Oprah a ajuns în grija bunii ei, crescând în mediul rural din Mississippi până la vârsta de șase ani, după care s-a mutat în Milwaukee, Wisconsin, pentru a fi alături de mama ei.

În desele interviuri pe care le-a dat, Oprah a povestit deschis despre confruntările și provocările unei copilării dificile, marcată de sărăcie și abuzuri care au dus ulterior la traume emoționale profunde.

Oprah Winfrey a urmat cursurile Facultății de Comunicare din cadrul Universității de Stat din Tennessee, pe care a absolvit-o în 1976 cu o diplomă de licență în arta vorbirii și a spectacolului. În timpul studiilor la Tennessee State University, Oprah a lucrat la un post de radio local (avea 19 ani), dobândind o experiență valoroasă în domeniul audiovizualului.

Talentul ei, empatia de care a dat dovadă și dedicarea totală față de ceea ce făcea pe plan profesional, au dus la transferul ei în arena talk-show-urilor de zi și, după ce a propulsat un talk-show local din Chicago, de pe locul trei, pe primul loc, emisiunea a fost redenumită în „The Oprah Winfrey Show”, devenind în scurt timp un fenomen național și cel mai bine cotat talk-show din istoria televiziunii.

Winfrey este cea care a popularizat și a revoluționat genul tabloid al talk-show-ului inițiat de Phil Donahue.

În 1994, a fost inclusă în National Women’s Hall of Fame. A primit titluri de doctor honoris causa de la mai multe universități și a câștigat numeroase premii, inclusiv 18 premii Daytime Emmy (inclusiv Lifetime Achievement Award și Chairman’s Award), două premii Primetime Emmy (inclusiv Bob Hope Humanitarian Award), un premiu Tony, un premiu Peabody și premiul umanitar Jean Hersholt acordat de Academy Awards, pe lângă două nominalizări competitive la Oscar. Din 2021, Oprah Winfrey este membră a Academiei Americane de Arte și Științe în 2021.

Oprah a mai produs și jucat în miniseria dramatică „The Women of Brewster Place” (1989) și în serialul „Brewster Place”, a cofondat rețeaua de televiziune prin cablu pentru femei „Oxygen”, este președintele Harpo Productions (Oprah scris invers), o companie de producție de film și televiziune care se află în spatele emisiunilor „The Oprah Winfrey Show”, „Dr. Phil, Rachael Ray”, „The Dr. Oz Show” și multe altele, a moderat trei emisiuni speciale ABC Afterschool Specials între 1992 și 1994, în 2017 a fost cooptată în calitate de colaborator special echipei 60 Minutes din cadrul emisiunii de știri de duminică seara (a părăsit show-ul la finalul lui 2018), i-a fost dedicată o expoziție de către Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-Americană, s-a implicat într-un parteneriat cu Apple (din iunie 2018), prin s-a convenit ca Winfrey să creeze noi programe originale exclusiv pentru serviciul de streaming al Apple, Apple TV+.

Emisiunile ei au găzduit, de-a lungul timpului, invitați precum Michael Jackson  – show-ul de atunci a devenit al patrulea cel mai urmărit eveniment din istoria televiziunii americane, precum și cel mai urmărit interviu din toate timpurile, cu o audiență de 36,5 milioane de persoane (la 1 decembrie 2005), Meghan, Ducesa de Sussex, și soțul ei, Prințul Harry, Elizabeth Taylor, Tom Cruise, Katie Holmes, Beyoncé, Tom Hanks, Will Smith, Jada Pinkett Smith, Jerry Seinfeld, Jamie Foxx, Simon Cowell, Halle Berry, Queen Latifah, Rosie O?Donnell, Diane Sawyer, Patti LaBelle, Josh Groban, Tyler Perry, Dakota Fanning, Usher și, pentru prima dată în istoria emisiunii, un președinte în exercițiu și prima doamnă au apărut împreună la The Oprah Show (la 2 mai 2011).

Viața personală a lui Oprah include o relație de lungă durată cu Stedman Graham (sunt împreună din 1986), om de afaceri și autor. Oprah Winfrey nu are copii biologici.

Urăște mestecatul gumei, a fost miss, la vârsta de 17 ani, în cadrul concursului de frumusețe Miss Black Tennessee, eveniment care i-a adus primul loc de muncă în presă (la un post de radio), cartea favorită este „Cum să ucizi o pasăre cântătoare”, este prima femeie care a deținut și produs propria emisiune, suferă de glopofobie (frica de baloane), este prima femeie miliardară americană de culoare. În 2018, a dezvăluit că prima cheltuială majoră a fost un set de prosoape Ralph Lauren. „Pentru o fată care a crescut împărțind un prosop de baie cu doi frați vitregi, să aibă un dulap cu prosoape luxuriante Ralph Lauren în toate culorile, într-un apartament cu vedere la lacul Michigan, a fost ceva cu adevărat formidabil”.

Nu călătorește niciodată fără să aibă în bagaje câteva fructe de avocado pe care le cultivă în propria grădină.

„Motivul pentru care am reușit să am atât de mult succes financiar este că nu m-am concentrat niciodată, nici măcar o clipă, pe bani”. (Oprah Winfrey)

Surse:

https://www.oprahdaily.com/entertainment/g28220373/oprah-winfrey-facts/

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/66841-highest-annual-earnings-for-a-television-talk-show-host

https://www.cheatsheet.com/entertainment/oprah-still-holds-this-impressive-guinness-world-record-she-earned-10-years-ago.html/

https://ew.com/gallery/oprahs-15-hall-fame-episodes/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roberto Goizueta, fost CEO Coca-Cola, primul latino-american miliardar din SUA

Cei mai tineri miliardari din lume

Paul McCartney este primul muzician britanic miliardar

„Săracii” oameni bogați. Cu ce probleme se confruntă milionarii și miliardarii?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace