Home » Cultură » Gwyneth Paltrow, acuzată că promovează practici dăunătoare sănătății. „Femeile chiar trebuie să analizeze de ce sunt atât de vitriolante față de alte femei”

Gwyneth Paltrow, acuzată că promovează practici dăunătoare sănătății. „Femeile chiar trebuie să analizeze de ce sunt atât de vitriolante față de alte femei”

Publicat: 26.06.2024

Gwyneth Paltrow, actriță și femeie de afaceri americană, mamă a doi copii, s-a impus pe scena internațională ca una dintre vedetele de top din lumea filmului hollywoodian.

A jucat în peste 60 de pelicule, cariera ei de aproape 35 de ani acoperind diferite genuri de film, iar prestațiile sale aducându-i numeroase recunoașteri în domeniu, inclusiv un premiu Oscar, un premiu Globul de Aur și un premiu Primetime Emmy. Paltrow s-a făcut remarcată pentru primele sale apariții în filme precum Seven (1995), Emma (1996), Sliding Doors (1998) și A Perfect Murder (1998).

A primit critici bune și s-a bucurat de o recunoaștere mai largă și pentru rolul Viola de Lesseps din producția Shakespeare in Love (1998), care i-a adus Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, alte interpretări notabile ale ei mai fiind acelea din The Talented Mr. Ripley (1999), The Royal Tenenbaums (2001), Shallow Hal (2001), Proof (2005), Two Lovers (2008), Country Strong (2010), Contagion (2011) și Iron Man to Avengers: Endgame (2008-2019).

Pe lângă actorie, Paltrow este imaginea Estée Lauder Companies, fondatoarea și CEO a companiei de lifestyle Goop și autoarea mai multor cărți de bucate. În 2020, Gwyneth Paltrow a fost nominalizată pentru un premiu Grammy la categoria Cel mai bun album muzical pentru copii, oferit pentru cartea ei audio The Beatrice Letters, bazată pe romanul lui Lemony Snicket.

Gwyneth Kate Paltrow s-a născut la Los Angeles, la 27 septembrie 1972 (nașul ei este Steven Spielberg), fiind fiica producătorului și regizorului Bruce Paltrow și a actriței Blythe Danner, câștigătoare a unui premiu Tony. Familia din care provine are descendențe evreiești și germane.

Contactul lui Gwyneth Paltrow cu filmul a avut loc la vârsta de 11 ani, odată cu mutarea familiei în Massachusetts, acolo unde tatăl lui Gwyneth primise un nou job, ocupându-se de producții de vară în Berkshires.

A absolvit școala Spence School din New York City, rezervată exclusiv fetelor, scrie IMDb.com, imediat după stabilindu-se în California, pentru a urma cursurile UC Santa Barbara, specializarea istoria artei. Un parcurs promițător, dar care nu a rezonat cu visele tinerei Gwyneth care a decis să întrerupă studiile, pentru a se dedica actoriei, pasiunea ei de mic copil.

În cinematografie a debutat timid, dar nu fără folos. Primul rol a fost în producția Shout (1991), după care, în următorii cinci ani, s-a bucurat doar de roluri principale în filme precum Flesh and Bone (1993), Mrs. Parker and the Vicious Circle (1994), Se7en (1995), Jefferson in Paris (1995), Moonlight and Valentino (1995) și The Pallbearer (1996). În 1994 a dat o audiție pentru rolul Susannah Fincannon din Legends of the Fall, pierzând însă în favoarea Juliei Ormond. Cu toate astea, Brad Pitt (cu care a fost logodită aproape un an în perioada 1996 – 1997), unul dintre actorii principali ai filmului, a fost atât de impresionat de Gwyneth încât a ales-o ulterior să joace rolul soției sale în Se7en (1995).

Excepțională a fost performanța în rolul principal al Emmei Woodhouse din Emma (1996), datorită căreia a fost distribuită, mai apoi, în rolul Viola din Shakespeare in Love (1998) al regizorului John Madden, avându-l ca partener pe Joseph Fiennes. Pentru jocul ei actoricesc din Shakespeare in Love, Gwyneth Paltrow a fost recompensată cu Globul de Aur, Screen Actors Guild și Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal.

Gwyneth Paltrow a fost căsătorită timp de zece ani cu muzicianul Chris Martin, vocalistul trupei Coldplay, cei doi întâlnindu-se prima dată în octombrie 2002 în culise la unul dintre concertele Coldplay. La 5 decembrie 2003 s-au căsătorit în secret, în cadrul unei ceremonii foarte restrânse, în mai 2004 li s-a născut primul copil – fiica Apple Martin, iar în aprilie 2006, l-au întâmpinat pe cel de-al doilea  – Moses Martin. În 2016 și-au anunțat separarea, deși oficial divorțaseră cu un an în urmă. La 29 septembrie 2018 s-a căsătorit cu iubitul ei Brad Falchuk, într-o ceremonie de nuntă privată în Hamptons, după o logodnă care a durat 10 luni. Printre invitați s-au numărat Jerry Seinfeld, Steven Spielberg, Cameron Diaz, Benji Madden și Robert Downey Jr. Brad Falchuk este scenarist, regizor și producător american de televiziune, cunoscut mai ales pentru că a creat împreună cu Ryan Murphy serialele de televiziune Glee, American Horror Story, Scream Queens și Pose.

Doi dintre foștii ei iubiți au fost numiți cei mai sexy bărbați în viață de către revista People: Brad Pitt și Ben Affleck. A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, a fost în cărți pentru rolul lui Rose DeWitt Bukater din Titanic (1997), care i-a revenit, se știe, actriței Kate Winslet.

IMDb.com scrie că Paltrow este cea mai bună prietenă a Madonnei, îl admiră foarte mult pe Johnny Depp și este verișoară de gradul al doilea a congresmanului din Arizona Gabrielle Giffords, care a fost rănită în 2011 în timpul împușcăturilor din Tucson, Arizona.

A dat o audiție pentru rolul lui Kelly Taylor din Beverly Hills, 90210 (1990), care i-a revenit lui Jennie Garth. A refuzat rolul Emma Peel din filmul Răzbunătorii (1998), care i-a revenit Umei Thurman.

Este practicantă yoga și ține o dietă macrobiotică, un stil de viață care abordează nutriția și care își are originea în Japonia. Aceasta combină principiile budismului Zen cu o dietă predominant vegetariană influențată de stilurile occidentale. Termenul „macrobiotic” provine din limba greacă și se traduce prin „viață lungă” sau „viață mare”. Această dietă pune accentul pe alimentele naturale, organice și încorporează un aspect spiritual atât în viața de zi cu zi, cât și în alegerile alimentare.

Câștigă 3 milioane de dolari pe an din sponsorizarea Estée Lauder la televizor și în reclame tipărite, iar pentru contractual semnat cu ei pentru a promova noua linie de parfumuri Pleasures a primit 10 milioane de dolari.

Gwyneth Paltrow este una dintre cele 3 actrițe care au câștigat atât premiul Oscar pentru cea mai bună actriță (al ei fiind pentru Shakespeare in Love (1998), cât și premiul Emmy pentru cea mai bună actriță invitată într-un serial de comedie (al ei fiind pentru Glee (2009). Celelalte actrițe sunt Emma Thompson și Kathy Bates.

Este Ambasadoare a Fondului de cercetare a cancerului la femei al Fundației industriei de divertisment (EIF).

În 1998, a fost numită de revista People unul dintre cei mai frumoși 50 de oameni din lume.

Practică meditația transcendentală.

Și-a redus activitatea de actriță în 2017 pentru a se concentra pe activitatea companiei sale Goop, un brand de lifestyle ce promovează produse și practici de wellness dar care deseori a fost criticat pentru popularizarea pseudostiinței și a unor tratamente fără o bază științifică solidă. Un exemplu ar fi ouăle de jad vaginale, care ar fi trebuit să ofere beneficii pentru sănătatea femeilor, neexistând în acest sens dovezi științifice care să susțină afirmațiile. Goop a mai fost acuzat că promovează detoxuri și cure de slăbire care nu sunt doar ineficiente, ci pot fi și periculoase pentru sănătate. Ca replică adusă acuzațiilor, Gwyneth Paltrow și echipa sa de la Goop au afirmat că ei oferă doar opțiuni alternative pentru cei interesați și că fiecare persoană este responsabilă pentru propriile decizii legate de sănătate.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000569/bio/?ref_=nmqu_ql_1

https://fortune.com/2024/03/29/gwyneth-paltrow-goop-trademark-lawsuit/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Singurătatea are efecte negative asupra sănătății vârstnicilor

Singurătatea, declarată de către OMS „o amenințare la adresa sănătății”

32 de efecte nocive pe care alimentele ultraprocesate le au asupra sănătății noastre

Un consum moderat de bere face bine sănătății, arată un studiu al cercetătorilor chinezi

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase