David Charles Howard Bale (1941 – 2003), fost antreprenor englez, ecologist și activist pentru protecția animalelor, tatăl actorului Christian Bale și soțul Gloriei Steinem, una dintre cele mai cunoscute activiste pentru drepturile femeilor din SUA, și-a dedicat întreaga viață pentru a sensibiliza lumea cu privire la degradarea mediului.
Fost pilot comercial, venind în ajutorul comunităților africane nevoiașe, implicat în numeroase acțiuni și eforturi pentru dreptate socială și egalitate, militant neîncetat pentru drepturile animalelor, lui David Bale i-a fost interzis la un moment dat accesul pe teritoriul Africii de Sud, după ce s-a opus segregării rasiale a apartheidului.
David Bale s-a născut la 2 septembrie 1941 în Africa de Sud, din părinți englezi, tatăl lui Philip Bale fiind pilot al Royal Air Force. A crescut în Egipt, Anglia și în Insula Canalului Mânecii.
David Bale a fost căsătorit de trei ori, prima dată cu Sandra Kreunen (între 1960 – 1964), cuplul având un copil, Erin Bale, a urmat căsătoria, în Anglia, cu Jenny James Bale (din 1972 și până în 1991), în urma căreia au rezultat doi copii – Christian Bale și Louise Bale, pentru ca în final să se îndrăgostească și să se căsătorească cu una dintre cele mai mari feministe din SUA, în anii 1960 – 1970, Gloria Steinem, jurnalistă și scriitoare. Nunta lor a avut loc în Oklahoma, în cadrul unei ceremonii private în casa prietenei miresei, Wilma Mankiller, prima femeie șef al națiunii Cherokee. În perioada în care s-au căsătorit, Bale se confrunta cu problema deportării, după ce depășise perioada de ședere a vizei sale în SUA, astfel că unii au speculat pe tema acestui mariaj, spunând că a fost făcut doar pentru a-l salva pe Bale. Atât Steinem, cât și Bale au negat că statutul de imigrant al lui Bale a fost motivul căsătoriei. Cei doi au rămas împreună până la moartea lui Bale, la 30 decembrie 2003.
David Bale a fost membru al consiliului de administrație al Ark Trust, care se ocupă de bunăstarea, respectarea și protecția drepturilor animalelor, punând accentul pe sensibilizarea cu privire la mai multe aspecte, inclusiv abuzul asupra animalelor sălbatice și sporturile de sânge în care sunt implicate animale.
A întreprins deseori acțiuni de salvare a animalelor sălbatice rănite, ajutând la îngrijirea și salvarea lor în clinici dotate din Statele Unite ale Americii. De asemenea, s-a ocupat și de înlesnirea adopțiilor pentru animalele fără adăpost.
A susținut în mod activ legislația și inițiativele de protecție a animalelor. Eforturile sale au inclus susținerea unor legi mai puternice privind bunăstarea animalelor, promovarea unor politici prietenoase cu animalele și susținerea campaniilor împotriva cruzimii față de animale sub diverse forme, cum ar fi creșterea în fabrici și testarea pe animale.
În timpul unui val de căldură din New York, Bale a organizat o campanie prin care s-a pus la dispoziția păsărilor suficientă apă pentru a le ajuta să facă față temperaturilor extreme. S-a implicat în mod activ pentru a proteja Westland – o zonă importantă pentru păsările migratoare – de dezvoltatorii imobiliari, opunându-se împotriva tăierii copacilor de pe plaja Manhattan Beach.
În 2002, Bale a expus modul în care oamenii de știință din domeniul marin marcau grav focile pentru a le putea urmări în cadrul emisiunii de televiziune sindicalizate Celebrity Justice.
David Bale a făcut parte din consiliul de administrație al Dian Fossil Gorilla Fund, o organizație înființată în scopul de a proteja gorilelor de munte pe cale de dispariție și pentru a opri și preveni braconajul.
David Bale a murit la 30 decembrie 2003, în urma unor complicații cauzate de limfomul cerebral. Înainte de a se stinge, și-a exprimat dorința de a nu fi ținută nicio slujbă de înmormântare în memoria sa.
„Nu-i plăceau înmormântările și nu ar fi mers niciodată la ele. Prefera să iasă în natură și să se gândească la persoana care a murit”, spunea soția lui, Gloria Steinem.
David Bale a jucat și într-un film de televiziune – Little Dorrit (1987), o adaptare cinematografică a romanului cu același nume al lui Charles Dickens.
Până la O.J.: Made in America, 2016, cu o durată de șapte ore, acest film a fost cel mai lung film care a primit o nominalizare la Oscar. Pelicula durează 5h 57 min.
Surse:
https://www.nytimes.com/2004/01/01/us/david-bale-62-activist-and-businessman.html
https://www.discoverwalks.com/blog/south-africa/top-10-amazing-facts-about-david-bale/
https://www.bailiesofbennachie.co.uk/david-bale
https://www.imdb.com/title/tt0095530/
Testamentul lui Matthew Perry. Cine primește averea actorului din Friends?