Home » Cultură » Un zidar pe nume Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din lume

Un zidar pe nume Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din lume

Un zidar pe nume Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din lume
Sursa foto: Profimedia/Domeniu Public
Publicat: 23.06.2024

Fergus Suter (1857 – 1916), un zidar scoțian născut în Glasgow, este considerat una dintre figurile de pionierat din istoria fotbalului profesionist. Născut în Glasgow, Scoția, Suter a jucat un rol important în modelarea timpurie a fotbalului ca sport profesionist, având în vedere faptul că înainte de implicarea sa, fotbalul fusese un joc pur amatoricesc.

„Suter chiar a schimbat jocul de fotbal britanic, implicând jucătorii în pase. Înainte, fotbalul era mult mai apropiat de rugby, jucându-se destul de violent”. (Julian Fellowes, scenaristul serialului din 2020 difuzat de Netflix, The English Game, a cărui acțiune se învârte în jurul lui Fergus Suter, acest muncitor necalificat devenit primul fotbalist profesionist din lume).

Potrivit The English Game, Suter și coechipierul său Jimmy Love au fost selectați pentru a juca la Darwen FC de la echipa scoțiană Partick FC în 1878, încă din primele momente șeful echipei și proprietarul fabricii de bumbac James Walsh declarându-i lui Suter că îi recunoaște și apreciază talentul și că l-a adus la club pentru ca Darwen să aibă mai multe șanse de a câștiga Cupa FA. În realitate, însă, conform digitalspy.com, Suter a făcut singur această mutare. „După ce Jimmy Love a început să joace la Darwen, Suter i-a scris secretarului clubului, Tom Hindle, pentru a-l întreba dacă ar putea avea un loc în echipă. Răspunsul fiind afirmativ, Suter s-a alăturat echipei la câteva săptămâni după Love”. Multe dintre echipele împotriva cărora Fergus a jucat erau „gentlemen amateurs”, formate din bărbați aristocrați bogați, educați la școli private precum Eton Collage, instituție înrudită King’s College, Cambridge.

Suter și-a început cariera de fotbalist jucând pentru Partick Football Club din Scoția. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Suter a făcut o mutare semnificativă în Anglia pentru a-și continua cariera de fotbalist, mutându-se la clubul de fotbal Darwen, unde a devenit unul dintre primii fotbaliști profesioniști cunoscuți din istorie. Talentele lui Suter nu au trecut neobservate, iar în scurt timp a atras atenția celor de la Blackburn Rovers Football Club, semnând cu ei și consolidându-și reputația ca unul dintre cei mai buni fotbaliști ai vremii.

Suter nu avea un salariu stabilit, și nici măcar sigur, uneori neprimind bani chiar și timp de aproape o lună, informație confirmată de un interviu pe care l-a acordat în 1902 ziarului Lancashire Daily Post, în care Suter spunea: „Ei bine, nu aveam un salariu fix, dar se înțelegea că îl apelam pe trezorier după nevoi. Posibil să stăm trei săptămâni fără nimic și apoi să cerem 10 lire sterline”.

În 1880, Suter, pe atunci căpitanul lui Darwen, a uimit clubul mutându-se la rivalii de la Blackburn Rovers, motivul pentru care a făcut pasul se bănuiește a fi o tentantă ofertă primită de la aceștia – fie salariu, fie o sumă forfetară – pe care Darwen nu a putut să o egaleze și pe care Suter nu a putut să o refuze.

Doi ani mai târziu, Fergus Suter, jucător la Blackburn, a dus echipa  în prima sa finală a Cupei FA, unde a pierdut cu 1-0 în fața celor de la Old Etonians, pentru ca în 1884 jucătorii să își revină și să iasă învingători, cu 2-1, într-un meci împotriva Queen’s Park.

„Aceasta avea să fie prima din cele trei victorii succesive în Cupa FA, Rovers învingând Queen’s Park cu 2-0 în finala din 1885 și West Bromwich Albion cu 2-0 în 1886. Până la formarea Ligii de fotbal în 1888, cariera lui Suter se apropia de final. A avut o singură apariție în campionat, intrând ca rezervă într-un meci împotriva lui West Bromwich Albion în decembrie 1888.
În afara terenului, Suter s-a căsătorit în 1883, la vârsta de 25 de ani cu Martha Almond, o tânără de 19 ani, fiica unui director de fabrici de bumbac”.

După ce s-a retras din fotbal, Fergus Suter a intrat în comerțul cu baruri, în același timp devenind proprietarul hotelului Bay Horse din Blackburn. Ulterior, a condus Millstone din Darwen și White Horse.

Fergus Suter s-a stins din viață la 31 iulie 1916, la vârsta de 58 de ani, după ce și-a scris numele în folclorul lui Blackburn Rovers Football Club și al fotbalului, în general.

Mormântul unuia dintre cei mai puțin cunoscuți pionieri ai fotbalului englez a fost restaurat după ce un fan a urmărit povestea sa în serialul Netflix, The English Game.

„Știu că nu este o rudă a mea și că, de fapt, nu are nimic de-a face cu mine, dar povestea lui mi-a atins inima și am devenit atât de pasionată de ea”. (Jacqueline McAleese)

„Milioane și milioane de oameni din întreaga lume au o mare datorie față de Fergus Suter și față de ceilalți fondatori ai fotbalului modern și mi se pare un lucru minunat că, mulțumită lui Jacqueline, mulți dintre ei vor avea acum șansa de a-și prezenta omagiile la mormântul său”. (Julian Fellowes, scenaristul filmului dedicat lui Suter, The English Game)

Surse:

https://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/english-game-true-story-fergus-21705149

https://www.digitalspy.com/tv/a31816562/english-game-fergus-suter-netflix/

https://footballmakeshistory.eu/fergus-suter/

https://www.bbc.com/news/uk-england-lancashire-56668983

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prințul Faiq Bolkiah, cel mai bogat fotbalist din lume

Cel mai bătrân și cel mai tânăr jucător de la Euro 2024

Cristiano Ronaldo, cel mai popular sportiv. Câștigă 7 dolari pe secundă! „Fără fotbal, viața mea nu înseamnă nimic”

Cel mai rapid gol din fotbalul internațional, marcat după doar 6 secunde de joc

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase