J.K. Rowling, „mama” lui Harry Potter. Cea mai bogată scriitoare din lume

21 06. 2024, 19:00

J.K. Rowling este una dintre cele mai populare scriitoare ale momentului și cea mai bogată scriitoare din lume, cu o avere de peste 1 miliard de dolari în 2023.

J.K. Rowling este creatoarea lui Harry Potter, o serie fantasy în șapte volume publicată între 1997 și 2007, cărțile Harry Potter vânzându-se în aproape 600 de milioane de exemplare și fiind traduse în cel puțin 88 de limbi diferite – nu toate autorizate – inclusiv în diverse versiuni Braille, în latină și în greaca veche (este cea mai lungă lucrare publicată în greaca veche din secolul al III-lea d.Hr.), ceea ce face ca această serie să fie una dintre cele mai traduse din istorie.

Numele ei de naștere este Joanne Rowling, K-ul a fiind adăugat ca un omagiu adus bunicii paterne, Kathleen.

Ce am putea spune, la foc automat, despre J.K. Rowling?

Rowling s-a născut la 31 iulie 1965, în Yate, Gloucestershire, Anglia și înainte de a deveni o autoare de succes, a fost cercetător și secretar bilingv pentru Amnesty International (organizație internațională neguvernamentală axată pe drepturile omului)

Ideea pentru Harry Potter i-a venit lui Rowling în timpul unei călătorii întârziate cu trenul de la Manchester la Londra, în 1990.

A scris prima versiune a cărții Harry Potter și Piatra Filozofală în perioada în care era mamă singură și trăia din ajutorul social, manuscrisul pentru prima carte Harry Potter fiind respins de mai multe edituri înainte de a fi acceptat de Bloomsbury Publishing.

Seria Harry Potter este formată din șapte cărți, cu un număr total de aproximativ 1.084.170 de cuvinte.

Rowling a devenit prima autoare miliardară din istorie, dar ulterior a ieșit de pe lista Forbes a miliardarilor din cauza donațiilor sale caritabile substanțiale. În 2009, a donat încasările din cele două cărți Harry Potter către Comic Relief – un total estimat la peste 17 milioane de lire sterline.

De asemenea, în 2010, atunci când J.K. Rowling a împlinit 45 de ani, vârsta pe care o avea mama ei când a murit de scleroză multiplă, scriitoarea a donat 10 milioane de lire sterline Universității din Edinburgh pentru a înființa o clinică în memoria mamei sale. Clinica de neurologie regenerativă Anne Rowling a fost deschisă în ianuarie 2013.

În martie 2015, Rowling a primit premiul British Red Cross Humanity Award pentru activitatea sa caritabilă și pentru susținerea cauzelor umanitare. Premiul onorează filantropi proeminenți și, în general, persoane a căror activitate a schimbat viețile oamenilor din întreaga lume.

Ultimul capitol al ultimei cărți Harry Potter, Harry Potter și Talismanele Morții, l-a scris cu ani înainte de a termina restul cărții.

Pentru a păstra secretul și a preveni „scurgerile de informații”, Rowling era cunoscută pentru faptul că folosea nume de cod pentru proiectele sale în timpul procesului de scriere. De exemplu, Harry Potter and the Deathly Hallows a fost denumită „Edinburgh Potmakers” pe calculatorul ei.

Cât despre viața ei timpurie, Rowling a crescut în Chepstow, Gwent, împreună cu părinții și sora mai mică. Încă de la o vârstă fragedă, Rowling a manifestat un interes deosebit pentru povestiri și scris, cărțile care au influențat-o cel mai mult fiind cele ale literaturii fantasy clasice, cum ar fi „Stăpânul inelelor” de J.R.R. Tolkien și „Cronicile din Narnia” de C.S. Lewis.

Rowling a studiat franceză și limbile clasice la Universitatea din Exeter, acolo unde și-a dezvoltat ideile pentru seria Harry Potter.

În 1990, în timp ce se afla într-un tren cu destinația Manchester – Londra, i-a venit în minte ideea poveștii lui Harry Potter, în următorii cinci ani planificând și schițând meticulos întreaga serie. Viața lui Rowling în perioada în care a demarat proiectul Harry Potter era departe de a fi ușoară. Îi murise mama și se confruntase cu un divorț.

În 1997, Editura Bloomsbury Publishing a riscat cu o autoare necunoscută și a publicat prima carte din seria Harry Potter, „Harry Potter și piatra filozofală”. Destinată inițial tinerilor, cartea a câștigat rapid popularitate în rândul cititorilor de toate vârstele, captivându-i cu lumea și personajele sale fantastice. Cărțile ulterioare din serie, inclusiv „Harry Potter și Camera secretelor” (1998), „Harry Potter și prizonierul din Azkaban” (1999), „Harry Potter și pocalul de foc” (2000), „Harry Potter și Ordinul Phoenix” (2003), „Harry Potter și prințul semisânge” (2005) și „Harry Potter și Talismanele morții” (2007), au consolidat locul lui Rowling ca fenomen literar.

Odată cu noul său succes, Rowling a devenit cunoscută și pentru eforturile filantropice. În 2000 a înființat Volant Charitable Trust, care sprijină o serie de cauze caritabile, inclusiv cercetarea în domeniul sclerozei multiple, bunăstarea copiilor și reducerea sărăciei.

După încheierea seriei Harry Potter, Rowling s-a aventurat în alte proiecte. A publicat „The Casual Vacancy” în 2012, un roman destinat cititorilor adulți, iar mai târziu a scris mai multe romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith. Prima carte din serie, „The Cuckoo’s Calling” (2013), a fost întâmpinată cu succes de critică.

Așa cum se întâmplă de obicei, un succes nu este complet dacă nu este asezonat și cu mici sau mai mari critici și controverse.

În 2020, J.K. Rowling s-a confruntat cu reacții negative și controverse în urma declarațiilor sale cu privire la problemele de gen și de transsexualitate. Rowling a susținut că există diferențe biologice între sexe și că identitatea de gen este determinată de sexul atribuit la naștere.

Ideile emise de scriitoare au stârnit critici și proteste din partea comunității LGBTQ+ și a susținătorilor drepturilor transsexuale, mulți acuzând-o pe Rowling de perpetuarea stereotipurilor și discriminării. Printre cei care au criticat punctele de vedere ale lui Rowling s-au aflat și câțiva actori din distribuția filmelor Harry Potter, precum Daniel Radcliffe și Emma Watson.

În ceea ce privește viața personală, J.K. Rowling a fost căsătorită de două ori. Prima căsătorie a fost cu jurnalistul portughez Jorge Arantes (din 1992 și până în 1995). Cei doi au împreună o fiică pe nume Jessica, născută în 1993.

În 2001, Rowling s-a căsătorit cu Neil Murray, un medic scoțian. Rowlinbg și Murray au împreună doi copii, David, născut în 2003, și Mackenzie, născută în 2005.

La începutul acestui an, au apărut informații în media conform cărora activiștii transsexualilor îndeamnă poliția scoțiană să o aresteze pe J.K. Rowling acuzând-o de ură și instigare la ură în ceea ce privește diferențele de gen, după ce autoarea și-a exprimat public, pe rețelele de socializare, opiniile sale cu privire la drepturile transsexualilor și la identitatea de gen, arătându-se îngrijorată cu privire la implicațiile activismului transsexual asupra drepturilor și siguranței femeilor, în special în spații precum băile publice și vestiarele. Rowling și-a apărat, de asemenea, dreptul de a se exprima pe aceste teme, citând propriile experiențe de abuz domestic și de agresiune sexuală ca factori de influență în perspectiva sa.

Activiștii și susținătorii trans au criticat-o pe Rowling pentru ceea ce ei percep ca fiind retorică transfobă și dezinformare dăunătoare despre persoanele transsexuale. Aceștia susțin că misgendering-ul – folosirea unor pronume sau nume incorecte pentru o persoană transsexuală – poate contribui la discriminare, violență și probleme de sănătate mintală în rândul persoanelor transsexuale. Drept urmare, unii activiști au solicitat acțiuni în justiție împotriva lui Rowling pentru că ar fi perpetuat discursul de ură prin misgendering.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/J-K-Rowling

https://www.cbc.ca/books/50-things-you-might-not-know-about-j-k-rowling-1.4093971

https://www.telegraph.co.uk/news/2024/03/10/trans-activists-scottish-police-arrest-jk-rowling-crime/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aldo Valleroni, unul dintre cei mai prolifici compozitori și scriitori italieni

James Joyce, scriitorul a cărui scrisoare erotică s-a vândut cu peste 400.000 de dolari. „Noapte bună, micuța mea Nora, păsărică murdară”

Antoine de Saint-Exupéry, scriitor nonconformist și aviator extraordinar. „Iubește. Probabil că iubirea este procesul prin care ești condus cu blândețe înapoi la tine însuți”

Honoré de Balzac, unul dintre cei mai mari și mai influenți scriitori. „Este ușor să stai și să observi, mai greu este să te ridici și să acționezi”