Home » Cultură » Jane Goodall, cea mai bună prietenă a cimpanzeilor. „Iată-ne aici, cea mai inteligentă specie care a trăit vreodată. Cum se face că putem distruge singura planetă pe care o avem?”

Jane Goodall, cea mai bună prietenă a cimpanzeilor. „Iată-ne aici, cea mai inteligentă specie care a trăit vreodată. Cum se face că putem distruge singura planetă pe care o avem?”

Publicat: 19.06.2024

„Nu poți lăsa nicio zi să treacă fără să ai un impact asupra lumii din jurul tău. Ceea ce faci va face o diferență, iar tu trebuie să decizi ce fel de diferență vrei să faci”.

Dame Jane Morris Goodall DBE, fostă baroneasă Jane van Lawick-Goodall, primatolog și antropolog englez, este considerată cel mai mare expert mondial în cimpanzei, după ce a studiat timp de 60 de ani interacțiunile sociale și familiale ale cimpanzeilor sălbatici.

Remarcabila poveste de viață a lui Jane Goodall este una plină de pasiune, descoperiri și dedicare necondiționată pentru conservarea vieții sălbatice prețioase a planetei care ne găzduiește pe toți cu generozitate.

O dragoste profundă pentru natură și animale

Renumită ca unul dintre cei mai importanți primatologi din lume, Jane Goodall a revoluționat înțelegerea noastră despre cimpanzei prin cercetările și activitatea ei de o viață.

Născută la 3 aprilie 1934, la Londra, Anglia, Valerie Jane Morris-Goodall a dezvoltat o dragoste profundă pentru natură și animale încă de mică, în tinerețe petrecând nenumărate ore pentru a observa și studia animalele, dar nutrind o pasiune specială pentru cimpanzei. După ce a „devorat” cu mare interes toate seriile Tarzan și Dr. Dolittle, Jane s-a îndrăgostit de Africa, din acel moment unul dintre cele mai mari vise ale ei fiind acela de a ajunge pe melagurile îndepărtatului și enigmaticului continent pentru a trăi printre animalele sălbatice, a le observa și studia comportamentele. Acest vis a devenit obiectivul ei numărul unu, astfel că după ce și-a luat mai multe job-uri (a fost, printre altele, chelnăriță și angajata unei companii de filme documentare), cu banii câștigați și economisiți, la vârsta de 23 de ani, Jane Goodall a reușit să plece în aventura ei de-o viață în Africa.

În martie 1957, Jane Goodall s-a îmbarcat pe vasul Kenya Castle pentru a-și vizita prietena și familia acesteia în Africa de Est, acolo având loc întâlnirea crucială cu Dr. Louis Seymour Bazett Leakey, un celebru paleoantropolog. Leakey, impresionat de pasiunea și cunoștințele lui Goodall despre animale și natură, i-a oferit un loc de muncă la muzeul local de istorie naturală din Nairobi, Kenya.

Goodall a acceptat propunerea și, pentru o perioadă, a lucrat în cadrul muzeului, însă Leakey avea viziuni mai largi și perspective mai mărețe în ceea ce o privea pe Jane, gândindu-se cât de potrivit ar fi pentru ea să studieze comportamentul cimpanzeilor sălbatici, având în vedere cu câtă pasiune se implica în problemele animalelor și cu cât interest trata chestiunile legate de natură.

Astfel, în 1960, Jane Goodall a fost trimisă de paleoantropologul Louis Leakey în Rezervația Gombe Stream din Tanzania, cunoscută acum sub numele de Parcul Național Gombe Stream, pas care a marcat începutul cercetărilor sale asupra cimpanzeilor sălbatici, revoluționând înțelegerea noastră în ceea ce privește comportamentul și existența acestor primate.

Munca lui Goodall în Parcul Național Gombe Stream a dus la numeroase descoperiri semnificative. De exemplu, a observat că cimpanzeii foloseau unelte, despre care se credea anterior că este o trăsătură exclusiv umană. Goodall a documentat, de asemenea, structuri sociale complexe în cadrul comunităților de cimpanzei, inclusiv ierarhii și relații familiale.

Una dintre misiunile inițiale ale lui Jane a fost îmbunătățirea condițiilor pentru cimpanzeii ținuți în centrele de cercetare medicală. A jucat un rol în crearea de refugii pentru cimpanzeii salvați din aceste facilități sau rămași orfani din cauza comerțului cu carne de animale sălbatice. În 1977, a fondat Institutul Jane Goodall (JGI), o organizație globală non-profit care promovează înțelegerea și conservarea cimpanzeilor, a altor maimuțe și a habitatelor acestora.

În 1991, a inițiat programul JGI numit Roots & Shoots, care le permite tinerilor să se implice în proiecte care protejează mediul, fauna sălbatică și comunitățile.

De-a lungul timpului petrecut în Parcul Național Gombe Stream, Jane a făcut mai multe descoperiri demne de luat în seamă care au contestat ideile științifice convenționale. Jane a observat, de exemplu, că cimpanzeii sunt omnivori, nu ierbivori, și că se angajează în vânătoare pentru carne. De asemenea, a documentat utilizarea uneltelor de către cimpanzei, care era considerată anterior o trăsătură exclusivă a oamenilor, observând că aceștia nu numai că folosesc unelte, dar le și confecționează, un comportament despre care se credea cândva că este exclusiv uman. Descoperirea revoluționară a lui Goodall a spulberat noțiunea împământenită conform căreia oamenii erau singurele specii capabile de un astfel de comportament complex, modificând în mod fundamental înțelegerea noastră despre regnul animal și locul nostru în cadrul acestuia.

Deși s-a confruntat cu opoziția unor oameni de știință de rang înalt în timpul programului său de doctorat la Universitatea Cambridge, Jane a perseverat în cercetările sale. A intrat în conflict cu practicile consacrate, denumind cimpanzeii pe care i-a studiat în loc să folosească un sistem de numerotare, vorbind despre faptul că aceștia posedă emoții și personalități, manifestând compasiune unii față de alții, având propriul lor sistem de limbaj și, de asemenea, că există legături puternice între mame și pui.

Din 1970 și până în prezent, Jane Goodall a publicat peste 30 de cărți, toate dedicate muncii ei vizavi de viața cimpanzeilor.

Pentru contribuțiile deosebite aduse lumii științei antropologice, Jane Goodall a primit numeroase distincții și premii, inclusiv titlul de Mesager al Păcii al Națiunilor Unite și Legiunea de Onoare franceză.

Jane continuă să muncească neobosit, dedicând aproximativ 300 de zile pe an pentru a călători, a ține discursuri și a se angaja în mai multe proiecte și acțiuni cu oficiali guvernamentali și lideri de afaceri din întreaga lume, îndemnându-i să sprijine conservarea faunei sălbatice și păstrarea habitatelor critice.

Institutul Jane Goodall ajută aproximativ 300 de cimpanzei și gorile să primească îngrijire într-un sanctuar. În 2021, instituția Jane Goodall a protejat peste șase milioane de hectare de habitat pentru cimpanzei.

„Dacă îți dorești cu adevărat ceva și muncești din greu, dacă profiți de oportunități și nu renunți niciodată… găsești o cale”. (Jane Goodall)

Jane Goodall a fost căsătorită de două ori. În martie 1964, s-a căsătorit cu un nobil olandez, fotograful de animale sălbatice, baronul Hugo van Lawick, la Chelsea Old Church, Londra, în timpul mariajului cu acesta devenind cunoscută sub numele de baroneasa Jane van Lawick-Goodall. Cei doi au avut un fiu, Hugo Eric Louis (născut în 1967) și au divorțat în 1974. Un an mai târziu, Jane Goodall s-a căsătorit cu Derek Bryceson, membru al parlamentului Tanzaniei și director al parcurilor naționale din această țară. Bryceson a murit de cancer în octombrie 1980.  Datorită poziției sale în guvernul Tanzaniei, ca șef al sistemului de parcuri naționale al țării, Bryceson a putut proteja proiectul de cercetare al lui Goodall și a putut pune în aplicare un embargo asupra turismului practicat în Gombe Stream National Park.

Surse:

https://education.nationalgeographic.org/resource/jane-goodall/

https://www.britannica.com/biography/Jane-Goodall

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce sunt oamenii diferiți de cimpanzei deși împărtășim 98,8% din ADN?

Limbajul primitiv al cimpanzeilor, descoperit cu ajutorul unui șarpe fals

Prima dovadă că până și cimpanzeii trec prin menopauză

Test de cultură generală. Cât ADN împărtășesc oamenii cu cimpanzeii?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Lege adoptată în Parlament: Fără alcool, tutun și băuturi energizante vândute minorilor
Lege adoptată în Parlament: Fără alcool, tutun și băuturi energizante vândute minorilor
Evreii ultra-ortodocşi nu mai sunt scutiți de serviciul militar, a decis Curtea Supremă din Israel
Evreii ultra-ortodocşi nu mai sunt scutiți de serviciul militar, a decis Curtea Supremă din Israel
Prețuri mai mari la biletele de avion pentru a fi îndeplinite cerințele de mediu
Prețuri mai mari la biletele de avion pentru a fi îndeplinite cerințele de mediu
Julian Assange a ajuns în Australia, așteptat pe aeroport de familie și susținători
Julian Assange a ajuns în Australia, așteptat pe aeroport de familie și susținători
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
NASA lansează „o stea artificială” pe orbita Pământului. De ce va fi mai bună decât una adevărată?
NASA lansează „o stea artificială” pe orbita Pământului. De ce va fi mai bună decât una adevărată?
Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul
Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul
Microbul „Monstrul din Loch ness” își întinde gâtul până la 30 de ori lungimea corpului
Microbul „Monstrul din Loch ness” își întinde gâtul până la 30 de ori lungimea corpului
Arheologii din Cehia au scos la suprafață o structură monumentală uriașă
Arheologii din Cehia au scos la suprafață o structură monumentală uriașă
(P) Inteligență artificială sau comunicare umană? Care va fi viitorul serviciilor de tip Customer Service?
(P) Inteligență artificială sau comunicare umană? Care va fi viitorul serviciilor de tip Customer Service?
(P) Cum poate inteligența artificială să ia decizii despre creditul tău?
(P) Cum poate inteligența artificială să ia decizii despre creditul tău?
De ce hainele din bumbac „intră la apă”?
De ce hainele din bumbac „intră la apă”?
Surpriză! Medicii au descoperit că semaglutida vindecă și alte boli
Surpriză! Medicii au descoperit că semaglutida vindecă și alte boli
Test de cultură generală. Când au ajuns europenii în America de Nord?
Test de cultură generală. Când au ajuns europenii în America de Nord?
O familie a dat în judecată NASA după un incident extraordinar
O familie a dat în judecată NASA după un incident extraordinar
De ce trauma ne poate lăsa „amorțiți emoțional”
De ce trauma ne poate lăsa „amorțiți emoțional”
Pentru Ucraina, „pacea poate fi bazată doar pe dreptul internațional”
Pentru Ucraina, „pacea poate fi bazată doar pe dreptul internațional”
Doi bărbați au încercat să șantajeze familia legendarului pilot de Formula 1 Michael Schumacher
Doi bărbați au încercat să șantajeze familia legendarului pilot de Formula 1 Michael Schumacher