Erik Weihenmayer, prima persoană nevăzătoare care a cucerit Everestul

15 06. 2024, 14:30

Erik Weihenmayer, atlet american, aventurier și vorbitor motivațional, născut la 23 septembrie 1968 în Princeton, New Jersey, este primul nevăzător din lume care a reușit să ajungă pe Everest, cel mai înalt vârf montan din lume, la 25 mai 2001.

Erik Weihenmayer, alpinist experimentat, până la data la care să obțină acest record (ca membru al unei echipe conduse de renumitul alpinist Eric Alexander) escaladase deja vârfuri precum Denali (Muntele McKinley) din Alaska și Kilimanjaro din estul Africii. În 2008, când a ajuns în vârful Piramidei Carstensz, Weihenmayer și-a încheiat misiunea de a escalada toate cele șapte vârfuri – cel mai înalt vârf de pe fiecare dintre cele șapte continente (Everest – Asia, Aconcagua, America de Sud, Denali – America de Nord, Kilimanjaro – Africa, Elbrus – Europa, Vinson – Antarctica și Kosciuszko Australia).

(Everest, cel mai înalt vârf din lume, se află la o altitudine de 8.848,86 metri deasupra nivelului mării. Este situat în Himalaya, la granița dintre Nepal și China (Tibet). O mare tentație de-a lungul timpului pentru alipiniști și temerari, Muntele Everest prezintă provocări semnificative din cauza altitudinii sale extreme, a condițiilor meteorologice dure și a secțiunilor tehnice de escaladă. Până în decembrie 2023, 6.664 de persoane diferite au escaladat Muntele Everest și au ajuns pe vârf, Kami Rita Sherpa din Nepal deținând recordul de a fi atins vârful de cele mai multe ori – 29. De asemenea, potrivit bazei de date Himalaya, cel puțin 322 de persoane au murit pe Muntele Everest de la începutul înregistrărilor, în 1922, ceea ce reprezintă o medie de aproximativ 4,4 decese pe an, iar acest număr crește lent în fiecare an).

Erik Weihenmayer a fost diagnosticat cu retinoschizis (afecțiune oculară rară care afectează retina), la vârsta de 13 ani, pentru ca până la 30 de ani să își piardă complet vederea.

Cum a reușit Weihenmayer performanța de a cuceri Everestul? În primul rând având încredere în capacitățile și abilitățile sale, și apoi motivat fiind de dorința puternică de a face performanță și de a-și depăși statutul.

„Lumea realității are limitele sale; lumea imaginației este nelimitată”, spunea Jean-Jacques Rousseau. Iar Weihenmayer și-a imaginat un vis, pe care a reușit apoi să-l transforme în realitate.

De asemenea,Weihenmayer a făcut parte dintr-o o echipă de alpiniști profesioniști, în care se afla inclusiv prietenul și partenerul său de alpinism Eric Alexander, care i-a servit drept ghid pentru nevăzători. Aceștia au folosit un sistem de frânghii și tehnici de comunicare pentru a urca pe munte, iar Weihenmayer se baza pe celelalte simțuri ale sale, cum ar fi atingerea și auzul, pentru „a aduna” informații despre mediul înconjurător în care se afla și pentru a decide care sunt următorii pași pe care trebuie să-i facă. Călătoria lor a fost documentată în filmul „Blindsight”, iar în 2010, Erik și echipa sa de pe Everest au condus prima ascensiune Soldiers to Summits până pe vârful Lobuche din Himalaya, o călătorie documentată în filmul „High Ground”.

Escaladarea Everestului necesită o aclimatizare atentă la altitudinea mare pentru a preveni răul de altitudine și alte riscuri pentru sănătate. Expedițiile durează de obicei câteva săptămâni sau chiar luni pentru a fi finalizate, implicând mai multe tabere instalate la diferite altitudini de-a lungul muntelui. Alpiniștii se confruntă cu numeroase pericole, inclusiv avalanșe, crevase, vânturi puternice, frig extrem și niveluri scăzute de oxigen, iar pentru a depăși aceste provocări, folosesc echipament specializat, cum ar fi crampoane (crampoane de metal purtate pe cizme pentru tracțiune), pioleți, hamuri, frânghii și butelii de oxigen pentru a suplini aerul rarefiat de la altitudinile mari. De asemenea, urmează rute stabilite, cunoscute sub numele de „linii de escaladă” și se folosesc de frânghii fixe care au fost instalate de expedițiile anterioare pentru a ajuta la ascensiune.

Urcarea spre vârf implică de obicei mai multe etape, inclusiv traversarea cascadei de gheață înșelătoare Khumbu, urcarea pe fața abruptă Lhotse, parcurgerea provocatoare a trecerii Hillary Step (o stâncă aproape verticală) și, în cele din urmă, atingerea crestei care duce spre cel mai înalt punct.

„Ca alpinist nevăzător, nu mă aventurez singur pe munții mari sau chiar pe stâncile din jurul orașului meu natal. Dar succesul ca alpinist și succesul în viață, în general, s-a datorat construirii unor echipe grozave și învățării frânghiilor de la alții. De la părinții mei, la consilierii care m-au dus pentru prima dată la cățărat în urmă cu mai bine de 30 de ani și la partenerii mei de urcări pe munte de lungă durată cu care am stat în vârful lumii. Toți acești mentori mi-au oferit timpul lor, expertiza și prietenia lor. Dar scopul acțiunilor mele este să încurajez și să vin alături de alți tineri cățărători pentru a-și asuma propriile ambiții și a cuceri munții. Este felul meu de a-i îndruma pe tinerii care se confruntă cu fel și fel de provocări, de la nevăzători și surzi, la copiii din centrele de plasament și cei care și-au pierdut părinții în război. Indiferent de provocare, cu toții ne lovim de bariere, dar atunci când ne coalizăm cu oameni extraordinari, putem face mai mult decât să ne transformăm propriile vieți, putem transforma lumea”. (Erik Weihenmayer)

În același an în care a devenit prima persoană nevăzătoare care a cucerit Everestul, Erik Weihenmayer a lansat o carte autobiografică – „Touch the Top of the World”, care a inspirat apoi realizarea unui film de televiziune omonim, în regia lui Peter Winther, și publicarea altor cărți semnate chiar de el.

Weihenmayer este foarte cunoscut și ca vorbitor motivațional la nivel internațional.

În septembrie 2014, Erik Weihenmayer și Lonnie Bedwell, un veteran orb al Marinei, au efectuat o expediție în caiac pe râul Colorado în Marea Canion, călătorie ce a implicat parcurgerea a 277 de mile ale Marelui Canion, cunoscut, de altfel, a fi unul dintre cele mai dificile locuri pentru practicarea sporturilor acvatice din întreaga lume.

În 2005, Erik Weihenmayer a co-fondat organizația non-profit „No Barriers” pentru a le oferi celorlalți posibilitatea de a depăși adversitățile și de a-și atinge cele mai mari obiective.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Erik-Weihenmayer

https://ndmc.pyd.org/hall-of-fame/class-of-2019/erik-weihenmayer/

https://nobarriersusa.org/about-us/founders/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Record mondial! Un nepalez a escaladat vârful Everest pentru a 30-a oară

Test de cultură generală. Câte grade sunt pe Everest?

Test de cultură generală. Cine a fost primul om pe Everest?

Sunete îngrozitoare, auzite pe timp de noapte de cei care escaladează Everestul