Joseph Pulitzer, creatorul celor mai importante premii jurnalistice. „Precizie! Concizie! Acuratețe!”

10 06. 2024, 20:00

Premiul Pulitzer, considerat cea mai înaltă distincție din Statele Unite ale Americii în domeniul jurnalismului tipărit, al realizărilor literare și al compoziției muzicale, a fost înființat în 1917 din fondurile create de jurnalistul și editorul de ziare Joseph Pulitzer (1847 – 1911), una dintre cele mai influente figuri în jurnalism din istorie, omul care a revoluționat acest domeniu datorită inovațiilor prezente în stilul său, dar și a simțului ascuțit în afaceri, calități care l-au ajutat să transforme St. Louis Post-Dispatch și New York World în ziare profitabile, în paginile cărora insera într-un mod deștept editoriale provocatoare, știri, reportaje polițiste și articole de interes public.

De-a lungul timpului, premiile au fost percepute ca un stimulent major pentru jurnalismul de înaltă calitate și au atras atenția la nivel mondial asupra realizărilor americane în domeniul cărților, al teatrului, al fotografiei, al jurnalismului audio și al muzicii. În momentul de față, există 23 de categorii Pulitzer, 22 dintre acestea oferindu-le câștigătorilor un premiu în bani în valoare de 15.000 de dolari și un certificat, cel de-al 23-lea premiu, câștigătorul la categoria Serviciu public din cadrul concursului de jurnalism, primind o medalie de aur și fiind întotdeauna acordat unei organizații de știri, și nu unei persoane fizice.

Joseph Pulitzer a recunoscut importanța jurnalismului de investigație și a reportajelor despre infracțiuni pentru a capta atenția cititorilor, ziarele sale fiind cunoscute pentru acoperirea în profunzime a crimelor și scandalurilor locale, cu un impact semnificativ asupra comunității. De exemplu, una dintre cele mai faimoase investigații ale lui Pulitzer a scos la iveală corupția din cadrul departamentului de poliție din New York, ceea ce a dus la numeroase arestări și reforme.

Dar dincolo de abilitățile sale editoriale, Pulitzer a fost, de asemenea, un om de afaceri priceput care a înțeles importanța de a ajunge la un public larg de cititori, recurgând prin urmare la diverse strategii pentru a-și extinde aria de acoperire, cum ar fi reducerea prețurilor abonamentelor și implementarea serviciilor de livrare la domiciliu, eforturi ce au contribuit la succesul financiar atât al ziarului St. Louis Post-Dispatch, cât și al New York World.

Joseph Pulitzer s-a născut la 10 aprilie 1847, în localitatea maghiară Mako (Macău), ce se află pe malul Mureșului, în apropierea orașului Nădlac, într-o familie formată dintr-un tată maghiar de origine evreiască și o mamă de origine germană. Alături de fratele său mai mic, Albert, și cei doi părinți, Joseph Pulitzer a crescut la Budapesta beneficiind de o educație aleasă, oferită fie de perofesori particulari, fie urmând cursurile unor instituții educaționale private.

La vârsta de 17 ani, dintr-un spirit aventurier și o dorință puternică de a începe o carieră în armată, Joseph Pulitzer a încercat să se înroleze în diverse forțe militare, inclusiv în Legiunea Străină a lui Napoleon al III-lea, în Armată Britanică și în armata austriacă, de unde a fost respins din cauza vederii sale slabe și a sănătății fragile.

În cele din urmă, Pulitzer, ajuns la Hamburg, a fost recrutat pentru a lupta în Armata Uniunii în timpul Războiului Civil American (1861-1865), în 1864 ajungând la Boston, unde în ciuda faptului că nu stăpânea limba engleză, a fost înrolat într-o unitate de cavalerie formată în principal din germani și a luptat timp de un an de partea Nordului.

Perioada petrecută de Joseph Pulitzer în armată a jucat un rol semnificativ în formarea caracterului și a viziunii sale asupra lumii, experiențele trăite în timpul Războiului Civil American nu doar expunându-l la realitățile dure ale luptei și insuflându-i simțul datoriei, al solidarității și al disciplinei, însă influențându-l mai târziu în abordarea jurnalismului, întrucât a căutat să ofere o platformă pentru diverse voci și perspective prin intermediul ziarelor sale.

Imediat după război, Joseph Pulitzer s-a stabilit în orașul St. Louis, Missouri, unde a avut diverse slujbe minore și a început să studieze engleza și dreptul. În St. Louis au fost inițiați primii lui pași în jurnalism, odată cu întâlnirea pe care a avut-o cu un important editor al unui ziar, Carl Schurz, Pulitzer impresionându-l atât de mult pe acesta, încât i-a oferit un post de reporter în 1868, an în care a fost admis și în avocatură.

La vârsta de 25 de ani, în 1872, Joseph Pulitzer a devenit redactor al ziarului Westliche Post, iar în 1878, a devenit proprietarul acestuia împreună cu St. Louis Post-Dispatch. John A. Dillon, proprietarul ziarului Westliche Post, a fost de acord să fuzioneze cu ziarul lui Pulitzer, astfel că la 12 decembrie 1878, s-a format o singură entitate numită The St. Louis Post-Dispatch, după care The Post-Dispatch, o publicație întinsă pe 8 pagini.

Mai târziu, Joseph Pulitzer a ajuns să dețină ziare în St. Louis și New York, coordonarea lor ducând la o creștere spectaculoasă a veniturilor, și asta în special datorită articolelor de investigație prin care era demascată corupția, în același timp promovându-se drepturile oamenilor obișnuiți, în conformitate cu tradiția Primului Amendament. Popularitatea acestor ziare a crescut și mai mult atunci când în paginile lor au fost introduse rubrici cu benzi animate, articole ușoare dar pe gustul tuturor și, nu în ultimul rând, reportaje sportive.

Anii 1880 au fost marcați de mari probleme de sănătate ale lui Joseph Pulitzer, când jurnalistul aproape orbise. Cu toate acestea, spiritul său antreprenorial nu slăbise, astfel că și-a extins afacerile cumpărând de la omul de afaceri Jay Gould ziarul New York World cu suma de 346.000 de dolari, investiție făcută într-un impas al lui Gould, când tirajul ziarului și inclusiv veniturile acestuia erau în cădere liberă.

În acea perioadă, Joseph Pulitzer, deja căsătorit, s-a mutat cu familia la New York, constriuind un imperiu jurnalistic într-un sediu de nu mai puțin de 16 etaje, ghidându-și oamenii după moto-ul – Precizie! Concizie! Acuratețe! și dând articolelor o linie reprezentată de simplitate și un stil direct, dar precis.

În 1884, Joseph Pulitzer a devenit senator de New York, demisionând la numai doi ani după, din cauza provocărilor legate de gestionarea publicației pe care o deținea la Washington. În ciuda scurtului său mandat de senator, ziarul lui Pulitzer a continuat să joace un rol important în politica americană, în această perioadă susținând alegerea președintelui Grover Cleveland în 1884 și, de asemenea, strângând fonduri pentru construcția piedestalului pe care a fost ridicată ulterior Statuia Libertății în 1886.

Statuia în sine, care fusese finalizată în Franța, urma să fie transportată în portul New York, însă nu existau fonduri disponibile pentru construirea unui piedestal pe care să stea. Ca răspuns la această nevoie, Pulitzer a lansat o campanie ambițioasă de strângere de fonduri prin intermediul ziarului său, strângând în final peste 100.000 de dolari de la peste 125.000 de donatori din întreaga țară și permițând construirea piedestalului și, în cele din urmă, inaugurarea Statuii Libertății la 28 octombrie 1886 (National Park Service).

În 1895, odată cu achiziționarea de către William Randolph Hearst (1863-1951) a ziarului concurent, New York Journal (1895), s-a declanșat o rivalitate puternică, ambii proprietari recurgând la tot felul de subterfugii pentru a-și menține cititorii de partea lor și pentru a-și crește vânzările, astfel că presa lor s-a transformat într-o competiție a relatărilor și fotografiilor șocante, însoțite de titluri exagerate care se îndepărtau inclusiv de la moto-ul lui Pulitzer. Această cursă nebună pentru supremație în domeniul jurnalismului s-a stins după războiul spaniolo-american (21 apr. 1898 – 10 dec. 1898), atunci când Pulitzer a conștientizat probabil inutilitatea bătăliei cu ziarul concurent și nebunia creată, revenind la crezul său și relatând în continuare doar faptele.

Joseph Pulitzer, proeminenta figură a jurnalismului american, s-a stins din viață la 29 octombrie 1911, la vârsta de 64 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace, lăsând în testamentul său o moștenire de două milioane de dolari pentru a înființa Școala de Jurnalism a Universității Columbia, ce s-a deschis la 30 septembrie 1912.

Mai mult, testamentul lui Joseph Pulitzer a dus și la crearea Premiilor Pulitzer, cele mai prestigioase distincții pentru jurnalism.

Joseph Pulitzer a fost căsătorit cu Kate Davis, cuplul având împreună șapte copii, unii dintre ei urmând pașii tatălui lor în lumea jurnalismului, iar alții urmând căi diferite.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Joseph-Pulitzer

https://www.pulitzer.org/page/history-pulitzer-prizes

https://www.pulitzer.org/prize-winners-by-category/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anne Royall, prima jurnalistă profesionistă americană. „Un dușman este un dușman, fie că este îmbrăcat în haine obișnuite, fie în straie bisericești”

Un fost jurnalist francez a spionat pentru KGB vreme de 35 de ani

Joan Didion, scenarista filmului „A star is born” și unul dintre pionierii Noului Jurnalism

Anne Frank și jurnalul care a schimbat o lume întreagă