Lois Smith, cea mai în vârstă actriță care a primit premiul Tony. „Iubirea adevărată, am învățat, este o formă foarte, foarte puternică de iertare”

10 06. 2024, 14:30
Lois Smith în filmul Twister (1996). Sursa foto: Profimedia

Lois Smith (n.1930), actriță de teatru și de film a cărei carieră se întinde pe parcursul a opt decenii, aclamată de critici pentru rolul Partita Dupea, sora personajului lui Jack Nicholson din Five Easy Pieces (1970), însă foarte cunoscută și pentru prestațiile din Minority Report (2002), Lady Bird (2017) și Twister (1996), și-a făcut debutul pe Broadway în 1952, la vârsta de 22 de ani, în piesa Time Out for Ginger, în rolul lui Joan, alături de Nancy Malone.

Lois Smith a câștigat în 2020 Premiul Tony pentru cea mai bună actriță în rol principal într-o piesă de teatru pentru interpretarea sa din The Inheritance, devenind astfel, la 90 de ani, cea mai în vârstă actriță care a câștigat această distincție pentru interpretare, asta după cele două nominalizări la Tony primite pentru The Grapes of Wrath (1990) și Buried Child (1996).

The Inheritance, piesă de teatru în două părți scrisă de dramaturgul, regizorul și scenaristul american Matthew López (n.1977), și considerată cea mai importantă piesă de teatru a secolului, a avut premiera la Young Vic din Londra în 2018, înainte de a se lansa în 2029 pe Broadway, la Teatrul Ethel Barrymore. Piesa este o epopee care se inspiră din romanul lui E. M. Forster „Howards End” și explorează teme legate de epidemia de SIDA și de impactul acesteia asupra unui grup de homosexuali care trăiesc în New York City. Din distribuție mai fac parte, în afară Lois Smith, starul spectacolului, actorii Kyle Soller, Andrew Burnap, Samuel H. Levine și Paul Hilton și Lois Smith. Smith interpretează rolul îngrijitoarei Margaret.

„Iubesc întreg procesul pieselor de teatru live. Am lucrat pentru prima dată la The Inheritance într-un atelier în care Matthew López a relizat această piesă despre epidemia de SIDA, bazată parțial pe cartea lui E.M. Forster Howards End, care a fost romanul meu preferat de când mă știu”, declara actrița la scurt timp după ce i-a fost decernat premiul, citată fiind de New York Times care, printre altele, menționează și faptul că în recenzia sa la piesa din The Times, jurnalistul, scriitorul și criticul de teatru Ben Brantley a numit interpretarea lui Smith în rolul singurului personaj feminin al spectacolului „discret de strălucitoare”.

Odată cu Premiul Tony pe care l-a câștigat la venerabila sa vârstă de 90 de ani, Lois Smith le-a devansat pe Jane Alexander, în vârstă de 81 de ani, care a fost nominalizată pentru Grand Horizons, precum și pe Cora Vander Broek („Linda Vista”), Annie McNamara („Slave Play”) și Chalia La Tour („Slave Play”). Cicely Tyson, care a murit la începutul lui 2021 la 96 de ani, a deținut anterior acest record. Tyson avea 88 de ani în 2013, când a câștigat la aceeași categorie pentru rolul din reluarea piesei The Trip to Bountiful de Horton Foote.

Lois Smith, născută la 3 noiembrie 1930, în Topeka, Kansas, a fost cea mai mică dintre cei șase copii ai familiei, în prezent ea fiind singura supraviețuitoare. După decesul tatălui în 1950, când Louis avea 20 de ani, familia s-a mutat în Seattle, în urma acestei schimbări semnificative din viața ei, Smith având să se dedice educației și visului de a urma o carieră în actorie. A studiat teatrul și literatura engleză în cadrul Universității Washington din Seattle, talentul ei de actriță fiind în curând recunoscut de membrii facultății și de companiile de teatru locale, astfel începând călătoria tinerei Lois Smith în fantastica lume a teatrului, cu pași mici, dar hotărâți. A început să joace în diverse trupe de teatru regionale și, în cele din urmă, a obținut roluri în producții off-Broadway din New York City.

La 22 de ani, și-a făcut debutul profesional într-o comedie spumoasă de pe Broadway, Time Out for Ginger, criticii de teatru ai vremii numindu-i interpretarea „epatantă și încântătoare”. „La ultima reprezentație, în timp ce ieșea din scenă”, scrie New York Times, „actorul Melvyn Douglas a închis ușa în urma ei și a spus Puștoaica asta va fi o mare actriță”.

De-a lungul anilor 1960 și 1970, Lois Smith a continuat să își construiască un CV impresionant atât pe scenă, cât și pe ecran. A apărut în numeroase emisiuni de televiziune și filme în această perioadă, inclusiv în The Fugitive, Marcus Welby, M.D., MAS*H, The Parallax View și The Day of the Locust, pentru ca la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, să revină pe Broadway pentru mai multe producții de profil înalt. A primit o nominalizare la Premiul Tony pentru rolul Martha din Cui i-e frică de Virginia Woolf?, alături de Richard Dreyfuss și Julie Harris. De asemenea, a jucat rolul Blanche DuBois în reluarea operei Un tramvai numit dorință, de Tennessee Williams, interpretări care nu au făcut decât să îi consolideze și mai mult statutul de actriță de teatru valoroasă și respectată.

Smith a fost fidelă actoriei pe tot parcursul carierei sale, apărând în filme precum East of Eden, Five Easy Pieces, Resurrection, Fatal Attraction, Fried Green Tomatoes, Falling Down, Dead Man Walking, Twister, The Nice Guys și Minority Report, cel mai recent rol al ei într-un film pentru marele ecran fiind în pelicula Lady Bird, care a fost lansată în 2017, în ultimii ani apărând, de asemenea, în diferite seriale de televiziune cum ar fi Impulse, The Village, Mom, The Son, On Becoming a God in Central Florida, Law & Order: Organized Crime și altele.

„La 85 de ani, doamna Smith își asumă două dintre cele mai provocatoare roluri din cariera sa în piesa futuristă Marjorie Prime a lui Jordan Harrison, finalistă la Premiul Pulitzer, interpretând Marjorie, o fostă violonistă care își pierde memoria. Pentru a-i oferi confort și a-i ține companie, fiica și ginerele îi pun la dispoziție un program holografic sofisticat de inteligență artificială – Prime – care are forma și aspectul soțului ei decedat, Walter. Acesta o poate implica în conversații și, de asemenea, este capabil să îi readucă în memorie evenimente din viața ei”.

Lois Smith a fost căsătorită o singură dată, cu Wesley Dale Smith, pe care îl cunoscuse încă din timpul facultății, cei doi fiind împreună din 1948 și până în 1970, anul în care au divorțat. În 1958, au devenit părinții unei fiice – Moon Elizabeth Smith – singurul copil al lui Lois Smith.

Surse:

https://www.nytimes.com/2021/09/26/theater/lois-smith-wins-tony-award.html

https://www.nytimes.com/2015/11/22/theater/lois-smiths-year-of-working-constantly.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Demi Moore, actrița care a primit o Propunere Indecentă. „Oamenii nu pot fi decât atât de buni pe cât sunt, indiferent cât de mult te iubesc”

Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”

Tilda Swinton, o actriță aristocrată și o femeie androgină. „Sunt de pe aceeași planetă cu David Bowie”

Actrița Charlize Theron: „Mă consider o creatură foarte sexuală”