Home » Cultură » Lionel Messi, câștigătorul celor mai multe Baloane de Aur din istorie. „Trebuie să te lupți pentru a-ți îndeplini visul”

Lionel Messi, câștigătorul celor mai multe Baloane de Aur din istorie. „Trebuie să te lupți pentru a-ți îndeplini visul”

Publicat: 07.06.2024

Lionel Andrés Messi, cunoscut și sub numele de Leo Messi, este unul dintre cei mai populari și mai bine cotați fotbaliști ai momentului. Argentinianul Messi evoluează ca atacant la clubul Inter Miami din Major League Soccer și la echipa națională a Argentinei, al cărei căpitan este.

Messi s-a născut la 24 iunie 1987, în Rosario, Argentina, într-o familie cu posibilități modeste. Lionel, care are doi frați mai mari, Rodrigo și Matias, și o soră mai mică, Maria, a dovedit interes aparte pentru fotbal încă din copilărie, astfel că a fost înscris de timpuriu de către tatăl său la un club local de fotbal.

Tot în copilăriei, Messi a fost diagnosticat cu o deficiență de creștere, familia fiind nevoită să facă sacrificii financiare pentru a-i oferi tratamentele și dietele necesare. Cu toate acestea, deficiența de care suferea Lionel nu l-a împiedicat să-și continue pasiunea pentru fotbal și să devină, mai apoi, unul dintre cei mai buni jucători din lume.

La vârsta de 13 ani, Lionel Messi s-a mutat cu toată familia în Spania pentru a se alătura renumitei academii de tineret a FC Barcelona, La Masi, clubul oferindu-se, de asemenea, să îi plătească integral tratamentele hormonale.

Sezonul în care Messi a reușit să iasă cu totul în evidență a fost 2006-2007, când a devenit titular, marcând un hat-trick în El Clásico și terminând cu 14 goluri în 26 de meciuri de campionat. A urmat un alt sezon de succes, 2008-2009, când fotbalistul a marcat 38 de goluri având un rol principal în câștigarea trofeelor obținute de catalani: Liga Campionilor, Campionatul și Cupa Spaniei.

Messi a fost golgheterul Campionatului de tineret din 2005, la scurt timp după aceea devenind membru cu drepturi depline la prima reprezentativă.

În 2006, a fost cel mai tânăr jucător din Campionatul Mondial, câștigând medalia de argint, un an mai târziu, în cadrul Copa America, iar la Olimpiada din Beijing câștigând primul tofeu cu naționala de fotbal a Argentinei.

În trei ani consecutivi, 2009, 2010 și 2011, Messi a primit Balonul de Aur pentru cel mai bun fotbalist al anului, egalând-l astfel pe Michel Platini, singurul jucător din istorie care reușise să câștige până în acel moment 3 Baloane de Aur consecutiv. Dar cu titlul primit un an mai târziu, în 2012, Lionel Messi a depășit și performanța lui Platini, devenind singurul jucător din istorie cu 4 Baloane de Aur câștigate consecutive, în 2015 adăugându-se un al 5-lea balon de aur din cariera sa.

În iulie 2016, Lionel Messi a anunțat că se va retrage de la echipa națională a Argentinei la vârsta de doar 29 de ani, după ce a pierdut finala Copa América la loviturile de departajare. Aceasta a fost a treia finală consecutivă pe care Argentina a pierdut-o în ultimii trei ani. Decizia lui Messi de a se retrage a surprins mulți fani și a stârnit reacții puternice în lumea fotbalului.

Cu toate acestea, aproximativ o lună mai târziu, Messi și-a reconsiderat decizia și a anunțat că se va întoarce la echipa națională a Argentinei, începând pregătirile pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, care urma să aibă loc în Rusia. Din păcate, la Campionatul din 2018, Argentina nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor fanilor ei și, cu toate că echipa a trecut de faza grupelor, a fost eliminată în optimile de finală de către Franța. Messi a fost unul dintre principalii jucători către care s-au îndreptat criticile vizavi de prestația echipei.

În 2019, Lionel Messi a câștigat al șaselea său Balon de Aur, confirmându-și statutul de unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din lume, în 2021, a câștigat al șaptelea Balon de Aur, stabilind un nou record în acest sens, iar în 2023 a uimit din nou când a fost recompensat cu al 8-lea Balon de Aur, dominând lista primilor 10 favoriți la acest premiu cu 462 de voturi.

Căsătorit cu prietena lui din copilărie

La 5 august 2021, Messi și-a încheiat colaborarea cu FC Barcelona, clubul alături de care își petrecuse întreaga sa carieră profesională până atunci, transferând-se la Paris Saint-Germain și ulterior la Inter Miami CF. În 2021, transferul lui la PSG a fost poate cel mai mediatizat transfer din epoca modernă. Câștigătorul de opt ori al Balonului de Aur a plecat „pe gratis” și a acceptat un contract, pe trei ani, despre care se spune că valorează 94 de milioane de lire sterline. Anul trecut (în 2023), înainte să se multe la Inter Miami CF, clubul anunțase anterior că înțelegerea lui Messi va fi pentru două sezoane și jumătate și că îi va plăti între 50 de milioane de dolari (38 de milioane de lire sterline) și 60 de milioane de dolari pe an – ceea ce înseamnă că valoarea totală a contractului va fi cuprinsă între 125 și 150 de milioane de dolari numai în numerar. Până la sfârșitul anului 2025, scrie sportico.com, veniturile din cariera lui Messi vor ajunge la o sumă estimată la 1,6 miliarde de dolari, incluzând salariile provenite din fotbal, bonusurile și sponsorizările. Cifra sa se numără printre cele mai mari cinci din istoria sportului.

La 30 iunie 2017, Lionel Messi s-a căsătorit, după o relație de zece ani, cu iubita sa argentinianca Antonela Roccuzzo. Cei doi se cunosc încă din copilărie, fiind originari din aceeași localitate, și au împreună trei copii. Primul lor fiu, Thiago Messi Roccuzzo, s-a născut la 2 noiembrie 2012. A urmat Mateo Messi Roccuzzo (11 septembrie 2015), după care Ciro Messi Roccuzzo, care a venit pe lume la10 martie 2018.

Controverse pentru Lionel Messi

În 2016, Lionel și tatăl său au fost acuzați de fraudă în Spania, prin intermediul fundației lui Messi, unul dintre angajați susținând că fondurile fundației care ar fi trebuit fi folosite pentru acțiuni sociabile și caritabile ar fi fost, de fapt, utilizate în scopuri proprii. În vara lui 2021, procesul s-a încheiat, Messi și tatăl său fiind declarați nevinovați.

În 2019, după ce marchează, în ianuarie, al 400-lea său gol în liga spaniolă la a 435-a apariție, extinzându-și recordul de cel mai bun marcator din toate timpurile din La Liga, devenind primul jucător care marchează de 400 de ori în oricare dintre cele „cinci mari” ligi din Europa, în august, același an, Messi este suspendat din toate competițiile timp de trei luni și este amendat cu 50.000 de dolari de către Tribunalul Disciplinar al CONMEBOL. Pedeapsa vine după ce Messi a acuzat organismul de conducere al fotbalului sud-american de corupție, sugerând că ediția 2019 a Copa America a fost trucată în favoarea gazdei Brazilia.

Pasiuni pe patru roți

Messi are o colecție impresionantă de mașini, care include vehicule de lux precum Ferrari F430 Spider, Maserati GranTurismo MC Stradale, Bentley și Audi R8 Spyder. În ceea ce privește proprietățile, el deține mai multe reședințe, inclusiv case în Barcelona, Castelldefels și în orașul său natal, Rosario.

Messi este unul dintre sportivii care a beneficiat de cele mai avantajoase contracte de publicitate. A fost ambasador de lungă durată pentru Pepsi, din 2006, are un contract încă activ cu Adidas, a apărut, de asemenea, în reclame pentru Turkish Airlines, Huawei și Lay’s.

În 2023, averea netă a lui Messi era estimată la aproximativ 620 de milioane de dolari.

Pe Instagram, contul lui Messi este al 3-lea cel mai urmărit, după Instagram și Cristiano Ronaldo.

Recordurile lui Lionel Messi

Messi a stabilit recordul pentru cele mai multe goluri date într-un an calendaristic, marcând 91 de goluri în 2012, depășind recordul anterior de 85 de goluri stabilit de Gerd Muller în 1972.

Messi a câștigat de șase ori premiul european „Gheata de Aur” pentru cel mai bun marcator din ligile interne europene, stabilind recordul pentru cele mai multe victorii ale acestei prestigioase distincții individuale.

Din septembrie 2021, Messi deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate pentru un singur club, având peste 670 de goluri marcate pentru FC Barcelona.

Messi a stabilit un record în sezonul 2011-2012, marcând 73 de goluri în toate competițiile pentru FC Barcelona, depășind recordul anterior de 67 de goluri stabilit de Gerd Muller.

În 2012, Messi a marcat un total de 79 de goluri atât pentru FC Barcelona, cât și pentru echipa națională a Argentinei, stabilind un nou record pentru cele mai multe goluri marcate într-un singur an calendaristic pentru club și țară.

Messi deține recordul pentru cele mai multe hat-tricks (marcarea a trei goluri într-un singur meci) din istoria La Liga, cea mai importantă ligă profesionistă de fotbal din Spania.

În 2012, Messi a marcat 79 de goluri pentru FC Barcelona, stabilind recordul pentru cele mai multe goluri marcate de un jucător pentru un singur club într-un an calendaristic.

Messi a devenit cel mai tânăr jucător care a ajuns la 200 de goluri în La Liga, atingând această bornă la vârsta de 25 de ani și 217 zile.

Messi a câștigat premiul FIFA Ballon d’Or (cunoscut în prezent sub numele de Cel mai bun jucător masculin FIFA) timp de patru ani consecutivi, din 2009 până în 2012, devenind primul jucător care reușește această performanță.

În sezonul 2011-2012, Messi a marcat 73 de goluri în toate competițiile pentru FC Barcelona, depășind recordul anterior de 67 de goluri stabilit de Gerd Muller.

Messi deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate în faza grupelor din UEFA Champions League într-un singur sezon. În sezonul 2011-2012, a marcat un număr remarcabil de 14 goluri în doar șase meciuri din faza grupelor.

În sezonul 2011-2012, Messi a marcat 73 de goluri în toate competițiile pentru FC Barcelona, stabilind un nou record pentru cele mai multe goluri marcate de un jucător într-un singur sezon al unui club în primele cinci ligi europene (La Liga, Premier League, Bundesliga, Serie A și Ligue 1).

Messi a marcat 12 goluri pentru echipa națională a Argentinei în 2012, stabilind un record pentru cele mai multe goluri marcate de un jucător pentru o singură echipă națională într-un an calendaristic.

Messi a câștigat de trei ori (2009, 2011 și 2015) Balonul de Aur al Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA pentru cel mai bun jucător al turneului, ceea ce reprezintă un record.

Messi a marcat peste 120 de goluri pentru FC Barcelona în UEFA Champions League, stabilind un record pentru cele mai multe goluri marcate de un jucător pentru un singur club în această competiție.

Surse:

https://www.forbes.com/profile/lionel-messi/

https://www.britannica.com/biography/Lionel-Messi

https://edition.cnn.com/2014/07/08/world/europe/lionel-messi-fast-facts/index.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rezoluție ONU: Când va fi sărbătorită Ziua Mondială a Fotbalului?

Copiii lui Maradona vor ca trupul marelui fotbalist să fie într-un mausoleu

Cel mai rapid gol din fotbalul internațional, marcat după doar 6 secunde de joc

Loviturile cu capul în meciurile de fotbal, asociate cu declinul funcției cerebrale

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase