Home » Cultură » Cristiano Ronaldo, cel mai popular sportiv. Câștigă 7 dolari pe secundă! „Fără fotbal, viața mea nu înseamnă nimic”

Cristiano Ronaldo, cel mai popular sportiv. Câștigă 7 dolari pe secundă! „Fără fotbal, viața mea nu înseamnă nimic”

Publicat: 06.06.2024

Cel mai bun jucător de fotbal din lume la ora actuală, sportivul cu peste jumătate de miliard de dolari în bancă, tatăl a cinci copii, fostă vedetă a cluburilor de fotbal Real Madrid (între 2009 și 2018), Juventus (între 2018 și 2021), Manchester United (între 2021 și 2022) și în prezent starul clubului saudit Al Nassr, dar și căpitanul echipei naționale a Portugaliei, Cristiano Ronaldo a marcat un număr record de 873 de goluri în cariera de senior, pentru club și propria țară (Portugalia).

Ronaldo este ultra cunoscut pentru performanțele sale remarcabile pe teren și pentru numeroasele recorduri pe care le-a stabilit de-a lungul carierei, unul dintre aceste recorduri impresionante fiind numărul său mare de prezențe în meciurile profesioniste.

Cu peste 1.200 de participări, Ronaldo se numără printre puținii jucători care au atins acest prag impresionant.

„Dumnezeu m-a ajutat mai mult”

Fără fotbal viața mea nu ar fi nimic, spunea Ronaldo care joacă fotbal de mic. Trăiesc un vis din care nu aș vrea să mă trezesc niciodată. Mulți oameni se uită la mine ca și cum mă cunosc, dar nu este deloc așa. Adevăratul Ronaldo este un om căruia îi pasă de ceilalți, o persoană sensibilă. Îmi pasă de oameni și vreau să ajut. Tata m-a învățat că atunci când îi ajuți pe ceilalți, Dumnezeu îți va da dublu. Ceea ce mi s-a întâmplat mie. De fiecare dată cânt le-am oferit o mână celor în nevoie, Dumnezeu m-a ajutat mai mult.

Este adevărat că portughezul Cristiano Ronaldo s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile de-a lungul carierei sale, făcând donații semnificative pentru diverse cauze și organizații. În 2016, a donat 600.000 de euro pentru a finanța un centru de oncologie la Spitalul Universitar Central de Asturias din Oviedo, Spania, unde mama sa fusese tratată de cancer. De asemenea, a sprijinit organizații precum UNICEF, Save the Children și World Vision și s-a implicat activ în inițiative de strângere de fonduri scoțând la licitație obiecte personale, inclusiv ghetele și tricourile cu care a jucat în meciuri. În 2015, și-a vândut Gheata de Aur europeană pentru 1,5 milioane de euro pentru a sprijini Fundația Make-A-Wish. Pe lângă contribuțiile bănești, pentru a sensibiliza publicul cu privire la diverse probleme, Ronaldo și-a folosit platformele de socializare (pe Facebook este urmărit de peste 160 de milioane de fani, pe Instagram are aproape 620 de milioane de urmăritori, ceea ce-l poziționează pe primul loc în topul celor mai populare conturi de pe această platformă, iar pe Twitter se situează pe locul 4, cu peste 110 milioane de urmăritori). Ronaldo a participat la campanii împotriva foametei în rândul copiilor și a susținut public inițiative legate de eforturile de ajutorare în caz de dezastre, sănătate și educație.

„Părinții mei m-au botezat după Ronald Reagan”

Deseori a menționat în aparițiile sale publice și în interviuri că se simte norocos și binecuvântat să se afle într-o poziție în care îi poate ajuta pe cei aflați în nevoie, amintind despre copilăria sa modestă, începuturile umile și despre provocările cu care s-a confruntat în timpul copilăriei și până a ajuns vedetă.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro s-a născut la 5 februarie 1985 în Madeira, Portugalia, într-o familie modestă (mama sa era bucătăreasă, iar tatăl, un grădinar care s-a luptat cu alcoolismul și a murit în 2005 din cauza unei insuficiențe hepatice).

Părinții mei m-au botezat după Ronald Reagan. Amândoi au apreciat acest nume și au crezut că are o rezonanță aparte. Înainte să devină președintele SUA, tata l-a admirat mult. Era actorul lui preferat. 

Prima sa echipă de fotbal a fost clubul local Andorinha, unde Ronaldo era poreclit Abelinha („Albinuță”) datorită dimensiunilor mici și faptului că era foarte rapid.

„Voi fi cel mai bun din lume într-o zi”

Este adevărat, eram slab. Nu aveam mușchi. Așa că am luat o decizie la vârsta de 11 ani. Știam că am mult talent, dar am decis că voi munci mai mult decât toți. Aveam de gând să nu mai joc ca un copil. Să nu mă mai comport ca un copil. Îmi pusesem în gând să antrenez ca și cum aș putea fi cel mai bun din lume. Nu știu de unde a apărut acest sentiment, dar exista în interiorul meu. Este ca o poftă care nu dispare niciodată. (…) De la un moment dat, am început să mă furișez noaptea din cămin pentru a mă antrena. A, crescut. Am devenit mai rapid. Dar când intram pe teren, oamenii obișnuiau să șoptească: „Da, dar e atât de slab”. Se uitau la mine de parcă ar fi fost sfârșitul lumii.

La 15 ani, le-am spus unor colegi în timpul antrenamentelor. Și îmi amintesc foarte clar. Le-am spus: „Voi fi cel mai bun din lume într-o zi”. Iar ei se cam amuzau pe tema asta. Nici măcar nu eram încă în prima echipă a lui Sporting, dar aveam această convingere. Chiar vorbeam serios”. (Diagnosticat cu tahicardie, la vârsta de 15 ani, Cristiano Ronaldo a fost supus unei operații pe cord. La câteva zile după operație, Ronaldo a putut juca fotbal).

Ronaldo a jucat primul său meci într-o echipă de seniori la vârsta de 17 ani, când deja abilitățile sale fuseseră remarcate de cluburi din toată Europa. Primul meci pentru Portugalia (împotriva Kazahstanului) l-a jucat la 20 august 2003, iar primul său gol internațional a venit un an mai târziu, într-un meci jucat împotriva Greciei, în timpul turneului UEFA EURO 2004.

Cristiano Ronaldo se află pe primul loc în topul celor mai multe prezențe din toate timpurile în UEFA Champions League, cea mai prestigioasă competiție de club din lume.

Manchester United „l-a cumpărat” cu 12 milioane de lire sterline

Ronaldo a jucat mai mult de jumătate din meciurile sale din toate timpurile (101) pentru Real Madrid, precum și 23 pentru Juventus și 59 pentru Manchester United în cele două perioade petrecute pe Old Trafford. În total, 183 de apariții în 19 sezoane din Liga Campionilor. Internaționalul portughez este, de asemenea, cel mai bun marcator din toate timpurile al competiției.

În 2016, sub conducerea lui Cristiano Ronaldo, echipa națională a Portugaliei și-a asigurat primul trofeu internațional din istorie, ieșind victorioasă la Campionatul European UEFA, un rezultat care nu doar că a marcat o etapă importantă pentru fotbalul portughez, dar l-a transformat pe Ronaldo într-unul dintre cei mai mari jucători ai generației sale.

În 2003, Manchester United „l-a cumpărat” pe Ronaldo cu 12,24 milioane de lire sterline, după ce jucase într-un meci împotriva lor. La Manchester United, Ronaldo s-a impus ca unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume, câștigând numeroase trofee, inclusiv trei titluri în Premier League, o Cupă a Angliei și o Ligă a Campionilor UEFA, pe lângă un Balon de Aur, un premiu individual acordat în fiecare an celui mai bun jucător din lume.

Cele mai multe goluri marcate într-un sezon de Liga Campionilor

După șase sezoane petrecute în Anglia, Ronaldo s-a alăturat echipei spaniole Real Madrid pentru 80 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), o sumă record la acea vreme. Performanțele lui au continuat și la Madrid, devenind nu doar cel mai bun marcator al echipei din istorie (cu 450 de goluri în 438 de meciuri), dar în același timp și un rival al lui Lionel Messi, care juca pentru FC Barcelona. Între 2008 și 2021, Balonul de Aur a fost câștigat în fiecare an fie de Messi, fie de Ronaldo (cu excepția anului 2018, când a câștigat croatul Luka Modric).

Ronaldo a mai câștigat Liga Campionilor UEFA de patru ori. A stabilit un record pentru cele mai multe goluri marcate într-un sezon de Liga Campionilor în 2013/14, când a înscris de 17 ori în doar 11 meciuri.

Și, după ce a câștigat tot ce se putea câștiga la Real Madrid, după cum titrează presa, Ronaldo a ales să se mute la echipa italiană Juventus, acolo unde a câștigat două titluri din Serie A.

În 2021, a revenit la Manchester United, unde a terminat sezonul ca cel mai bun marcator și și-a extins recordurile în Liga Campionilor pentru cele mai multe goluri (140) și cele mai multe prezențe (183).

Cel mai rapid fotbalist

În septembrie 2022, Cristiano Ronaldo a făcut o mutare surprinzătoare la clubul Al Nassr din Saudi Pro League. Se pare că transferul lui Ronaldo la Al Nassr a implicat un pachet financiar semnificativ. Deși suma exactă nu a fost dezvăluită oficial, se crede că Ronaldo primește pe an un salariu de aproximativ 213 milioane de dolari, adică 17 milioane $ lunar, aproape 5 milioane $ pe săptămână, 633.928 $ pe zi, 24.414 $ pe oră, 406.88 $ pe minut și 6.78 $ pe secundă.

La prima sa apariție publică sub egida noului club, Ronaldo declara: „Mă simt foarte bine. Sunt foarte mândru că am luat această decizie importantă în viața mea. (…) În Europa, munca mea s-a terminat; am câștigat totul, am jucat la cele mai importante cluburi de acolo și pentru mine acum este o nouă provocare. (…) Este o mare oportunitate. Nimeni nu știe acest lucru, dar am avut multe oportunități în Europa, multe cluburi în Brazilia, în Australia, în SUA și chiar în Portugalia. Multe cluburi au încercat să semneze cu mine, dar eu mi-am dat cuvântul pentru acest club pentru a dezvolta nu doar fotbalul, ci și alte părți ale acestei țări uimitoare”.

Cristiano Ronaldo a avut probleme cu legea

În septembrie 2021, Ronaldo a înregistrat 32,51 km/h, devenind cel mai rapid fotbalist care a reușit această performanță într-un meci (se întâmpla în meciul împotriva lui West Ham, când i-a devansat pe coechipierul său de la Manchester United, Aaron Wan-Bissaka, și pe Jarrod Bowen, atacant la West Ham United).

În 2005, Cristiano Ronaldo a avut probleme cu legea fiind arestat pentru un presupus viol asupra a două femei într-un hotel din Londra. Ronaldo a negat acuzațiile. Mai târziu, în 2009 a fost din nou acuzat de o femeie care, la fel, a susținut că ar fi fost violată în Las Vegas, însă Ronaldo a susținut că au avut relații sexuale consimțite.„Povestea a ieșit la iveală abia în 2017, când ziarul german Der Spiegel a dezvăluit că a fost semnat un acord de confidențialitate datând din ianuarie 2010, cu o plată de 375.000 de dolari, cu condiția ca presupusa victimă să nu facă publică acuzația. Întrucât niciun dosar penal nu a ajuns la o concluzie, Ronaldo nu a fost niciodată găsit vinovat sau achitat de vreo acuzație de viol”, scrie www.portugal.com.

În ceea ce privește viața privată, Cristiano Ronaldo are o relație de lungă durată cu Georgina Rodriguez din 2016. În momentul de față, cei doi sunt părinții a cinci copii, cel mai mic dintre ei – o fetiță numită Bella Esmeralda – venind pe lume la 18 aprilie 2022. În octombrie 2021, Ronaldo și partenera sa anunțaseră că așteaptă gemeni, dar ulterior, starul fotbalului a dat vestea tristă care dezvăluia că dintre gemeni, băiețelul nu a supraviețuit. Cristiano și Georgiana s-au cunoscut când aceasta avea 22 de ani (Ronaldo, 31) și era vânzătoare într-un magazin Gucci din Madrid.

Fostul star de la Manchester United a devenit tată pentru prima dată la vârsta de 25 de ani, când primul său copil, Cristiano Jr, s-a născut în iunie 2010, fotbalistul nedezvăluind până acum cine este mama lui Cristiano Jr. În iunie 2017, la șapte ani de la nașterea lui Cristiano Jr, familia lui Ronaldo s-a mărit cu doi membri, Mateo Ronaldo and Eva Maria Dos Santos, internaționalul portughez dezvăluind că are un set de gemeni concepuți cu ajutorul unei mame surogat, pentru ca la 12 noiembrie 2017 să se nască Alana Martina, al patrulea copil (al lui Ronaldo și al Georgianei).

În afara terenului, Cristiano Ronaldo este cunoscut pentru pasiunea pentru modă și stil. Are propria linie vestimentară și a colaborat cu diverse branduri de modă.

Cristiano Ronaldo, care și-a asigurat picioarele pentru suma de 100 de milioane de dolari, are un contract pe viață cu Nike, începând cu anul 2016. Contractul semnat cu Nike este în valoare de 1 miliard de dolari.

Surse:

https://kids.guinnessworldrecords.com/records/hall-of-fame/cristiano-ronaldo

https://www.espn.com/soccer/story/_/id/37634713/cristiano-ronaldo-al-nassr-saudi-arabia-pro-league-explainer

https://news.sky.com/story/cristiano-ronaldo-says-he-joined-saudi-arabian-football-club-al-nassr-after-he-won-everything-in-europe-12779358

Vă mai recomandăm să citiți și:

Copiii lui Maradona vor ca trupul marelui fotbalist să fie într-un mausoleu

Arabia Saudită și-a lansat oficial candidatura pentru Cupa Mondială de fotbal din 2034

Loviturile cu capul în meciurile de fotbal, asociate cu declinul funcției cerebrale

Singură țară în lume care nu are echipă națională de fotbal

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase