Home » Cultură » Dalida, artista adorată de trei nații – Egipt, Franța și Italia. „Viața a devenit de nesuportat. Iertați-mă”

Dalida, artista adorată de trei nații – Egipt, Franța și Italia. „Viața a devenit de nesuportat. Iertați-mă”

Publicat: 05.06.2024

3 mai 1987, la vârsta de 54 de ani, avea să moară, prin sinucidere, una dintre artistele simbol ale Franței, italianca născută în Egipt, cântăreața pe care egiptenii au adorat-o și încă o adoră, miss Egipt (în 1954), solista care a vândut aproximativ 140 de milioane de discuri în întreaga lume, ceea ce o face una dintre cele mai bine vândute artiste de muzică din Italia.

Am trecut prin viață fără să fiu atentă la ea. Dar știu ce este viața mea. (…) Iar cântecele… acestea sunt copiii mei, a spus Dalida.

În orașul plin de viață al Parisului, un sentiment de tristețe plutea în aer în ziua de 2 ianuarie 1987, care a fost ultima zi din viața cântăreței emblematice franco-italiene Dalida, o artistă foarte îndrăgită a perioadei sale, o divă, o femeie sensibilă, talentată, dedicată cu totul scenei, dar totuși cu neîmpliniri care i-au măcinat sufletul și au făcut-o să-și dorească despărțirea de această lume. Strălucea pe scenă, dar în suflet purta o povară grea pe care nu a știut, de la un moment dat, să o mai înțeleagă, să o mai gestioneze.

Ultima zi din viața Dalidei

Dalida locuia într-un apartament luxos din inima Parisului. Durerile ei sufletești contrastau cu lumina și căldura delicate ale zilei de 3 mai 1987. Pentru mulți, o zi normală, într-unul dintre cele mai frumoase și mai populare orașe din lume, pentru Dalida, o altă zi cu zbateri interioare și, mai mult, început de final de drum.

În ciuda faimei și a admirației pe care o avea din partea publicului, Dalida se simțea singură. Era melancolică. Prea melancolică. Prea tristă. Deprimarea o adusese în pragul disperării. Trei dintre partenerii ei s-au sinucis. Însăși Dalida încercase asta mai devreme, în 1967, imediat după sinuciderea iubitului ei, cântărețul și actorul italian Luigi Tenco.

Hotărâtă să păstreze aparențele, Dalida s-a pregătit pentru o ședință foto programată pentru mai târziu în acea zi, în apartamentul ei. A sosit și echipa, gata să o facă să arate la fel de fermecătoare ca întotdeauna. Dar în spatele zâmbetului radiant, ochii ei obosiți trădau durerea pe care o simțea în interior.

Dalida a cunoscut atât înălțimi cât și coborâșuri zdrobitoare

Pe măsură ce ședința foto avansa, mintea Dalidei plutea în derivă, refăcând pașii vieții ei tumultoase. De la începuturile umile din Cairo, până la ascensiunea spre celebritate în Franța, Dalida a cunoscut atât înălțimi cât și coborâșuri zdrobitoare. Relațiile ei au fost marcate de suferințe, iar pierderea tragică, în 1967, a lui Tenco, încă o mai bântuia.

După ședința foto, Dalida s-a retras într-o cameră. Refugiul ei. Sanctuarul ei. În orele amurgului, Dalida a simțit să aștearnă pe o hârtie gândurile-i dureros de triste, ultimele cuvinte, înainte să-și ia viața cu o supradoză de barbiturice: Viața a devenit insuportabilă. Vă rog să mă iertați.

Astfel și-a luat Dalida adio de la toți, de la viață, de la lumea care o sărbătorise și o sufocase în același timp. După luni întregi de viață depresivă, ultima scenă a Dalidei este la fel de liniștită ca și moartea ei. După ce se îmbracă, îi spune menajerei să nu o trezească dimineața. În primele ore ale zilei de 4 ianuarie 1987, s-a sinucis, șocând și întristând o întreaga lume care pierduse, de-acum, un adevărat simbol muzical, un om care trăiase pentru dans și muzică.

După moarte, în 1987, Dalida a devenit a treia femeie din Franța căreia i s-a ridicat o statuie în onoarea sa, alături de Ioana d’Arc și actrița Sarah Bernhardt. De asemenea, a apărut pe un timbru în ediție limitată în 2001, iar cea de-a 20-a aniversare a morții sale a fost marcată de o expoziție la primăria Parisului.

Până în prezent, Dalida ocupă un loc foarte special în inimile fanilor săi. Pe lângă faptul că a fost o interpretă extraordinară, Dalida a fost o femeie cu care ne putem identifica în puterea și slăbiciunea ei, dar mai ales o femeie care nu s-a temut de puterea sau de slăbiciunea ei.

„Cred că visul meu a fost întotdeauna să devin cineva”

Dalida, pe numele original Yolanda Cristina Gigliotti, s-a născut la 17 ianuarie 1933, la Cairo, Egipt, din părinți italieni. Povestea vieții ei este una plină de triumfuri, suferințe și o căutare neîncetată a excelenței artistice.

Cred că visul meu a fost întotdeauna să devin cineva. Să reușesc în viață, în showbiz, nu știam exact cum. Dar știam că tot ce trebuie să fac este să cânt, să dansez, să joc în filme de cinema sau în piese de teatru.

Ce făceau părinții Dalidei în Egipt? Tatăl ei, Pietro Gigliotti, era violonist al orchestrei operei din Cairo. Dalida a trăit de mică într-un mediu artistic, unde muzica era nu doar o pasiune, dar un mod de existență în sine. A participat la piese de teatru și spectacole muzicale la școală, ieșind ușor în evidență datorită talentului nativ și a prezenței scenice care atrăgea ușor privirile.

Cânta cu atâta pasiune, încât părea că se desprinde de lume

În 1954, la vârsta de 21 de ani, Dalida a participat și a câștigat un concurs de frumusețe Miss Egipt, odată cu acest moment, începând să i se deschidă foarte mult uși în domeniul divertismentului. Tot atunci, i-a atras atenția legendarului cântăreț francez Lucien Morisse care, impresionat de abilitățile ei vocale, i-a devenit mentor și i-a sugerat să urmeze o carieră muzicală în Franța.

Dalida a sosit la Paris în 1954, și nu i-a luat deloc mult timp pentru a-și face un nume. A semnat un contract de înregistrare cu Barclay Records și a lansat single-ul de debut, „Madona”, la 28 august 1956 fiind difuzată la Radio Europa n°1, prima apariție radiofonică a Dalidei. Melodia a obținut un succes semnificativ, iar cariera Dalidei a luat avânt imens. În următoarele câteva decenii, Dalida a lansat numeroase piese, printre care „Bambino”, „Gigi l’Amoroso” și „Paroles, Paroles”, devenite hituri nemuritoare.

Dalida era extrem de îndrăgită. Probabil și datorită felului ei de a fi. Își iubea publicul, nu doar meseria. Adora să fie pe scenă. Îi plăceau succesul și aplauzele. Muzica avea un efect magic asupra ei. Cânta cu atâta pasiune, încât părea că se desprinde de lume, atunci când interpreta o piesă.

În 1956, Dalida a lansat primul din cele peste 70 de discuri de aur, „Bambino”, care a rămas în Top 10 timp de 46 de săptămâni și s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.

A avut mai multe relații eșuate

Faima Dalidei a atins cote incredibile în anii 1960. A devenit o artistă iubită și celebră, avea spectacole cu casa închisă la prestigiosul Olympia din Paris, și începuse turnee internaționale de succes.

De-a lungul carieri, pentru contribuția adusă muzicii și culturii, Dalida a primit numeroase distincții, inclusiv Medalia Orașului Paris, Ordre des Arts et des Lettres și titlul onorific de protectoare a copiilor fără adăpost din Montmartre. În mod special, a primit, de asemenea, Médaille de la Présidence de la République de la Generalul Charles de Gaulle în decembrie 1968, fiind astfel singura artistă onorată cu această distincție.

În ciuda acestei mari satisfacții – succesul profesional – viața personală a Dalidei a fost marcată de tragedii și suferințe. A avut mai multe relații eșuate și a îndurat moartea prematură a unor persoane dragi, inclusiv a fostului ei iubit Luigi Tenco și a prietenului ei apropiat, cântărețul francez Mike Brant, toate aceste pierderi având un impact profund asupra ei și contribuind la luptele sale interioare și la tulburările emoționale.

Un șir de tragedii și evenimente traumatizante

În anii 1970, Dalida s-a confruntat cu o criză profundă care a determinat-o să se gândească la retragerea din industria muzicală. Decizia venise după un șir de tragedii și evenimente traumatizante. În 1967, se sinucisese iubitul ei Luigi Tenco, în timpul Festivalului Sanremo. Cu Luigi avusese o relație foarte intense, iar dispariția lui a lăsat-o pe Dalida extrem de afectată și cu un sentiment de vinovăție. O lună mai târziu, Dalida a încercat la rândul ei să se sinucidă, printr-o supradoză de droguri, în camera hotelului Prince of Wales din Paris. Era prima ei tentativă. A petrecut cinci zile în comă și câteva luni de recuperare fizică. Sfârșitul acelui an a adâncit relația Dalidei cu pierderea după ce a întrerupt o sarcină concepută cu un student de 18 ani; avortul a lăsat-o infertilă. În septembrie 1970, fostul ei soț, Lucien Morisse, s-a împușcat în cap. Cinci ani mai târziu, prietenul ei Mark Brant s-a aruncat de pe o clădire din Paris, iar fostul ei iubit Richard Chanfray s-a sinucis. Cu prea multă tristețe pentru a lăsa loc bucuriei, Dalida a refuzat în mod neobișnuit să primească Légion d’honneur în anul următor.

În anii 1980, Dalida a susținut concerte sold-out și a lansat noi albume printre care „Les P’tits Mots” (1983) și „Dali” (1984), două albume cu un mare succes commercial. Dalida, nu doar că umplea sălile din toată lumea, cântându-și piesele în nouă limbi străine, dar a avut succes chiar și pe marele ecran, în filme, inclusiv în legendarul film al regizorului egiptean Youssef Chahine „The Sixth Day”, lansat în 1986.

Personalitățile cu cel mai mare impact asupra societății franceze

Toate aceste tragedii personale au avut un impact semnificativ asupra vieții lui Dalida și a stării sale emoționale. Traumele s-au instalat profund în interiorul artistei, nereușind, până la urmă, să le mai facă față, chiar dacă revenise pe scenă, încercând să trăiască normal și să ofere lumii talentul și pasiunea ei. Dar demonii interiori ai Dalidei nu-i dădeau pace, deveniseră prea copleșitori pentru a fi suportați, astfel că la 3 ianuarie 1987, Dalida s-a sinucis în apartamentul ei din Paris.

În Franța, acolo unde și-a trăit cea mai mare parte a vieții, era un superstar. Într-un sondaj făcut de Le Monde și publicat în 1988, Dalida fusese clasată pe locul al doilea, după generalul de Gaulle, în topul personalităților care au avut cel mai mare impact asupra societății franceze.

Surse:

https://www.arabnews.com/node/2176851/lifestyle

https://www.egypttoday.com/Article/4/96517/Dalida-One-of-a-kind-melody

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce mare artist al Renașterii a disecat 30 de cadavre?

Madonna, cea mai bine vândută artistă din toate timpurile. „Vreau să conduc lumea”

Miriam Makeba, Mama Africa și Împărăteasa Cântecului African, unul dintre cei mai importanți artiști de culoare ai secolului XX

Cyndi Lauper, artista care a vrut să se sinucidă. „În cele mai întunecate zile ale mele, port cele mai strălucitoare culori”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase