Home » Cultură » Actorul Billy Zane: „Destul de bătrân cât să spun că știu mai bine, destul de tânăr ca să nu-mi pese”

Actorul Billy Zane: „Destul de bătrân cât să spun că știu mai bine, destul de tânăr ca să nu-mi pese”

Actorul Billy Zane: „Destul de bătrân cât să spun că știu mai bine, destul de tânăr ca să nu-mi pese”
Billy Zane în „Titanic”, 1997. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.06.2024

Născut la la 24 februarie 1966 în Chicago, Illinois, într-o familie cu origini greco-croate, Billy Zane și-a făcut debutul actoricesc în filmul SF „Înapoi în viitor” din 1985, în rolul lui Match, unul dintre bătăușii lui Biff Tannen, o apariție scurtă, dar care a reprezentat un început semnificativ pentru cariera sa de actor și asta nu doar pentru că a reușit să atragă atenția prin prestația sa, dar și pentru că filmul, devenit un clasic și considerat unul dintre cele mai bune din toate timpurile, a avut un succes remarcabil la acea vreme.

Se poate spune că Billy Zane, care are la active peste 120 de roluri, a jucat în unele dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile –  „Titanic”, „Twin Peaks” și francizele „Back To The Future” și „Sniper”.

De-a lungul carierei sale, Billy Zane a apărut în producții de diferite genuri, inclusiv drame, comedii și filme de acțiune, dar poate cel mai cunoscut este rolul din 1997, Caledon Hockley, din fabulosul „Titanic”, unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Totuși, apariții notabile a mai avut și în peliculele pentru marele ecran „The Phantom”, „Dead Calm”, „The Man Who Came Back”, „Sniper: Reloaded” și „Zoolander 2” și serialele TV  precum „Charmed”, „Twin Peaks”, „The Deep End” și „Guilt”.

În afară de actorie, Zane este cunoscut pentru pasiunea sa pentru artă, fiind un pictor și desenator desăvârșit. Billy Zane a început să picteze în timpul celor șapte luni de filmare ale supraproducției „Titanic”, perioadă în care a descoperit că, de fapt, pictura nu este doar o simplă activitate și un mod de relaxare trecător, dar o pasiune mistuitoare care a continuat și continuă încă să-l însoțească serios și constant în viața sa. A înființat studiouri de artă improvizate în aproape fiecare locație în care a filmat, influențele culturale și utilizarea exclusivă a materialelor locale punându-și accentual pe reprezentările sale abstracte… spontane.

„Îmi place surpriza. Bucuria de a te mulțumi cu ceea ce ai de lucru. Magazinul de feronerie, șantierul naval, groapa de gunoi de pe marginea drumului sunt, oricare dintre ele, magazinul meu de artă și majoritatea țărilor, orașelor și satelor nu duc lipsă de astfel de provizii. Dacă nu găsesc pânză, găsesc indicatoare vechi, căptușeli de rafturi sau lăzi de transport. Dacă nu găsesc suficientă vopsea, folosesc pământ, argilă, vin, scuipat, orice care aderă”. (Billy Zane)

De asemenea, în arta sa, Zane a fost influențat inclusiv de practicarea artelor marțiale japoneze, în special ale luptelor cu sabia. „În Kendo sau, mai exact, în etica și arta samurailor de a mânui sabia, înainte de a fi deviate într-un sport după cel de-Al Doilea Război Mondial, era o regulă și anume – nu trebuia să îți insulți adversarul cu o tăietură prost executată. Trebuia să fie decisivă, eficientă, o ucidere curată, în semn de respect pentru adversar și pentru propria îndemânare. Iar în pictură, acest angajament față de sarcină este ceea ce mă interesează cel mai mult – tăietura, lovitura. Actul înlocuiește mesajul. Logica și semnificația, dacă există, apar după faptă, dar sunt inerente (…)”.

În ceea ce privește viața lui romantică, Billy Zane a fost implicat în mai multe relații, două dintre cele mai cunoscute legături ale lui fiind cu actrița Kelly Brook și modelul Candice Neil.

Kelly Brook și Billy Zane s-au cunoscut în timp ce filmau pentru thrillerul „Survival Island”, în 2004, trei ani mai târziu logodindu-se, iar un an după aceea, anulând logodna. După despărțirea sa de Kelly Brook, Billy Zane a început să se întâlnească cu modelul Candice Neil, cuplul menținând  o relație relativ privată, astfel că prea puține informații despre idila lor sunt disponibile. Cei doi, oficial împreună din 2010 și până în 2022, sunt părinții a doi copii. De asemenea, Billy Zane a fost căsătorit între 1989 și 1995 cu frumoasa actriță australiană Lisa Collins.

Billy Zane a devenit tată pentru prima dată în 2011, când iubita sa de atunci, Candice Neill, a adus-o pe lume pe fiica Ava Catherine. Trei ani mai târziu, cuplul și-a completat unitatea familială prin nașterea Giei.

  • Billy are o soră mai mare, actrița și cântăreața Lisa Zane.
  • În 1982 a urmat cursurile Școlii Americane din Elveția, ale liceului Francis Parker din Chicago, Illinois și ale Harand Camp of the Theater Arts din Elkhart Lake, Wisconsin.
  • După ce a terminat liceul, Billy Zane a hotărât să se mute în California urmându-și visul de a deveni actor, iar la trei săptămâni după aceea, a reușit să obțină primul său rol într-un film pentru marele ecran – „Back to the Future”, 1985, în 1986 primind un mic rol în filmul horror science fiction „Critters” și mai multe roluri principale în filme de televiziune.
  • Nu multă lume știe dar Billy Zane a fost inițial vizat pentru celebrul rol a lui Johnny Castle din și mai celebra drama romantică din 1987 „Dirty Dancing” însă, conform IMDb.com, în timpul audițiilor, coregraful Emile Ardolino și-a dat seama că Zane nu știa să danseze, așa că rolul i-a revenit lui Patrick Swayze.
  • Este un înotător pasionat și a început să se radă în cap pentru hidrodinamică.
  • A apărut în două filme care au fost selectate de Biblioteca Congresului pentru Registrul Național de Film ca fiind „semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”: „Back to the Future” (1985) și „Titanic” (1997).
  • Vocea lui a fost folosită ca sample în turneul Mechanical Animals Tour al lui Marilyn Manson, ca intro pentru piesa „Rock Is Dead” și poate fi auzit pe albumul live „The Last Tour on Earth” spunând: „Doamnelor și domnilor, din capitala mondială a terorii, Hollywood, California, Omega and the Mechanical Animals”.
  • A fost luat în considerare pentru rolul lui Vincent Mancini în filmul lui Francis Ford Coppola „The Godfather Part III” (1990), care i-a revenit lui Andy Garcia.
  • Pe scenă a apărut pe Broadway, în West End din Londra și Lyric Opera din Chicago. Pictor și fotograf desăvârșit, a avut expoziții la Miami, Londra, Los Angles, Budapesta, Milano și Saint Tropez.
  • Billy Zane este fondatorul și directorul executiv al Convergence Lab, un laborator și un fond de cercetare în domeniul tehnologiei, în parteneriat cu biroul de transfer tehnologic al Caltech. În demersurile sale științifice, Zane i-a reunit pe unii dintre cei mai influenți lideri de afaceri pentru a se asocia cu cele mai strălucite minți științifice și cu cei mai buni povestitori de la Hollywood, în vederea creării unui vehicul unic pentru avansarea tehnologiilor de ultimă generație, aflate în fază premergătoare pe piață.
  • De asemenea, Zane este director la RadioactiveGiant, o companie de producție și distribuție de filme și televiziune.

Cele mai recente roluri ale lui Billy Zane sunt cele din „Rupture” (2021), „Avatar. The Way of Water” (2022), „Hellblazers” (2022), „Legend of Destruction” (2023) și „The Oath” (2023).

Zane a mai jucat în producții precum „Samson” (2019), „Sniper” (1993, 2011, 2014, 2016, 2017), „Guest House” (2020), „The Believer” (2001), „The Silence of the Hams” (1994), „Barabbas” (2012), „Final Kill” (2020) etc.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Billy-Zane

https://www.imdb.com/name/nm0000708/bio/

https://www.vaultgallery.com/index.php/artists/artists/billy-zane

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost deschisă o nouă anchetă în cazul morții actorului Matthew Perry

Mark Hamill, actorul care și-a câștigat un loc etern în Universul Războiului Stelelor. „Este mai mult un basm decât un adevărat science-fiction”

De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?

Ryan O’Neal, actorul care a trăit cu leucemie și cancer peste 20 de ani. „Sunt nepăsător. Este unul dintre farmecele mele”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Aproape 200 de substanțe potențial cancerigene, găsite în ambalajele alimentare comune
Aproape 200 de substanțe potențial cancerigene, găsite în ambalajele alimentare comune
Statele Unite și Microsoft au confiscat 41 de domenii de Internet folosite de hackeri ruși
Statele Unite și Microsoft au confiscat 41 de domenii de Internet folosite de hackeri ruși
Universitatea Oxford dezvoltă primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian
Universitatea Oxford dezvoltă primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian
Prognoza actualizată de la ANM! Meteorologii anunță o lună octombrie caldă
Prognoza actualizată de la ANM! Meteorologii anunță o lună octombrie caldă
Elon Musk a pierdut o bătălie legală în Australia. Ce amendă trebuie să plătească?
Elon Musk a pierdut o bătălie legală în Australia. Ce amendă trebuie să plătească?
Astronomii au descoperit un nou posibil loc de formare al asteroidului Ryugu
Astronomii au descoperit un nou posibil loc de formare al asteroidului Ryugu
Geologii au descoperit o zonă misterioasă sub Oceanul Pacific
Geologii au descoperit o zonă misterioasă sub Oceanul Pacific
Genomul uman, stocat într-un „cristal” indestructibil care ne-ar putea readuce la viață după dispariție
Genomul uman, stocat într-un „cristal” indestructibil care ne-ar putea readuce la viață după dispariție
Ce este „argintul viu” și cum este folosit în extragerea aurului?
Ce este „argintul viu” și cum este folosit în extragerea aurului?
Ce animal poate naște simultan cei mai mulți pui?
Ce animal poate naște simultan cei mai mulți pui?
Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am zis, dacă ea merge, merg și eu”
Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am ...
Laika, primul animal trimis în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului. „Nu am învățat suficient din misiune pentru a justifica moartea câinelui”
Laika, primul animal trimis în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului. „Nu am învățat suficient ...
Câte joburi poate înlocui Inteligența Artificială? Un economist răspunde!
Câte joburi poate înlocui Inteligența Artificială? Un economist răspunde!
Până în 2050, miopia ar putea afecta aproape 40% dintre tineri
Până în 2050, miopia ar putea afecta aproape 40% dintre tineri
De ce unii oameni se bâlbâie?
De ce unii oameni se bâlbâie?
Megastructurile din spațiu detectate de un telescop NASA ar putea fi cu totul altceva
Megastructurile din spațiu detectate de un telescop NASA ar putea fi cu totul altceva
Ce ar fi găsit echipa fostului prim-ministru britanic Boris Johnson după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu
Ce ar fi găsit echipa fostului prim-ministru britanic Boris Johnson după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu
Cercetătorii au descoperit că delfinii „zâmbesc” atunci când au chef de joacă
Cercetătorii au descoperit că delfinii „zâmbesc” atunci când au chef de joacă