Home » Cultură » Keanu Reeves, atemporal și misterios. „Banii nu înseamnă nimic pentru mine”

Keanu Reeves, atemporal și misterios. „Banii nu înseamnă nimic pentru mine”

Keanu Reeves, atemporal și misterios. „Banii nu înseamnă nimic pentru mine”
Keanu Reeves în „Matrix Revolutions”, 2003. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.06.2024

Născut la 2 septembrie 1964, în Beirut, dintr-o mamă englezoaică și un tată american de origine hawaiană și chineză, Keanu Charles Reeves a avut parte de o educație diversă care i-a influențat foarte mult interesele și valorile. După ce mariajul părinților s-a încheiat când el avea doar trei ani, Reeves și mama lui s-au mutat frecvent înainte de a se stabili în cele din urmă în Toronto. Faptul că a crescut înconjurat de arta, mobilierul și mâncărurile chinezești, iar mama sa, Patricia Taylor, lucra ca designer de costume și interpretă, expunându-l astfel lumii teatrului, a creativității și diverselor forme de cultură, au jucat un rol semnificativ în formarea sensibilității sale artistice.

La vârsta de 22 de ani, Keanu Reeves a luat decizia îndrăzneață de a părăsi Toronto și de a se muta la Los Angeles pentru a începe o carieră de actor, acest pas fiind crucial în călătoria lui Reeves spre a deveni unul dintre cei mai iubiți actori de la Hollywood.

Pasiunea lui pentru actorie s-a născut în anii de liceu, dar introducerea în lumea divertismentului a început mai devreme, atunci când Reeves a fost descoperit de un agent de talente în timp ce juca într-o producție școlară –  „Romeo și Julieta”, o întâlnire care a dus la primul său rol de actor profesionist în serialul de televiziune canadian „Hanging In”, în 1984. Cinci ani mai târziu, când a debutat în cinematografie cu rolul lui Ted „Theodore” Logan din filmul „Bill & Ted’s Excellent Adventure” (1989), Keanu Reeves a primit recunoașterea internațională.

„Mă simt foarte norocos, într-un fel, pentru că știam de mic ce vreau să fac, iar mulți copii de vârsta aceea nu prea știu. Însă am avut și o ambiție creativă pe care am explorat-o și folosit-o în avantajul meu”, declara Keanu Reeves într-un interviu acordat celor de la The Guardian.

Reeves, care este cunoscut publicului cinefil în special pentru prestațiile din „The Matrix” (1999-2003), franciza „John Wick”, „Speed” (1994), „The Devil’s Advocate” (1997), „The Replacements” (2000) și „Sweet November” (2001),  a lucrat, de-a lungul carieri sale, cu unii dintre cei mai buni regizori printre care Bernardo Bertolucci („Little Buddha”), Kathryn Bigelow („Point Break”), Francis Ford Coppola („Bram Stoker’s Dracula”), Stephen Frears („Dangerous Liaisons”), Gus Van Sant („My Own Private Idaho”) și Richard Linklater („A Scanner Darkly”).

Este una dintre personalitățile de la Hollywood despre care nu s-a scris niciodată nimic negativ. A fost mereu admirat pentru personalitatea lui și discreția în ceea ce privește viața personală, viața lui amoroasă ajungând ocazional pe prima pagină a ziarelor.

În anii ’90, a început să se întâlnească cu actrița Jennifer Syme, în 1999, cuplul întâmpinând-o pe fiica lor, Ava Archer Syme-Reeves care, din păcate, nu a supraviețuit nașterii. La scurt timp după această tragedie, Reeves și Syme s-au despărțit, pentru ca în 2001, Jennifer Syme să-și piardă viața într-un accident de mașină. Cu ani în urmă, mai exact în 1993, Reeves mai trecuse prin suferința pierderii unei persoane dragi, odată cu moartea, la doar 23 de ani, a colegului său actor River Phoenix, cel mai bun prieten al lui Reeves, în urma unei supradoze de droguri.

Seria de tragedii care au implicat pierderea copilului și moartea prematură a fostei sale iubite au avut un impact dur asupra lui Keanu Reeves, aceste evenimente nefericite contribuind la modelarea perspectivei sale asupra vieții și a relațiilor.

Keanu Reeves nu este cunoscut doar pentru abilitățile sale actoricești, ci și pentru eforturile sale umanitare, una dintre principalele lui implicări filantropice fiind cea cu organizația Stand Up to Cancer (SU2C), o fundație non-profit înființată în 2008 de un grup de lideri din industria media și de divertisment, cu scopul de a strânge fonduri semnificative pentru cercetări inovatoare în domeniul cancerului și pentru noi tratamente. Implicarea lui Reeves în SU2C a început în 2008, când a participat la primul lor eveniment de tip teledon, transmis în direct pe mai multe rețele de televiziune. Dar despre Reeves se știe că a făcut constant donații diverse către multe alte organizații care vizează inclusiv ajutorarea persoanelor fără adăpost și a celor în nevoie, dar și protecția animalelor.

De asemenea, în calitate de co-fondator al Arch Motorcycle Company, Reeves și-a folosit pasiunea pentru motociclete pentru a contribui la cauze umanitare, organizând licitații caritabile în cadrul cărora modele moto unice, construite la comandă, au fost vândute pentru a strânge fonduri.

Foarte cunoscut și mediatizat este gestul lui Keanu Reeves făcut după filmările de la „The Matrix”, când a dat întregii echipe de cascadori care au contribuit la emblematica producție câte un Harley Davidson. În plus, martori acțiunilor de suflet ale lui Keanu Reeves au declarat că acesta le-ar fi cumpărat în fiecare zi micul dejun și prânzul muncitorilor care au avut de lucru la pelicula „Chain Reaction”.  Reeves ar fi cheltuit milioane de dolari din propriile salarii (în jur de 125 de milioane) pentru a salva locurile de muncă aflate în pericol în mai multe dintre filmele sale.

În ceea ce priveșe viața sa amoroasă, în 2019, Keanu Reeves a fost surprins la o gală de film din Los Angeles alături de artista Alexandra Grant, în acea vreme în presă apărând informații conform cărora cei doi ar fi fost împreună deja de câțiva ani. Informație reală, de altfel.

Deși actorul din „John Wick” nu a vorbit public la acea vreme despre relația sa cu Grant, ilustratoarea a două cărți scrise de Reeves (Ode to Happiness, 2011 și Shadows, 2016) și, de asemenea, co-fondatoarea, alături de Reeves, a editurii X Artists’ Books, cei doi s-au afișat recent la un eveniment monden, sărutându-se în fața camerelor de luat vederi și a aparatelor foto.

Actorul, care are o avere estimată la peste 380 de milioane de dolari, a câștigat chiar și 15 milioane de dolari pentru un film, Reeves obținând un total de aproximativ 250 de milioane de dolari doar din primele trei filme Matrix.

Surse:

https://www.businessinsider.com/keanu-reeves-greatest-person-ever-2019-8

https://www.theguardian.com/film/2019/may/18/keanu-reeves-grief-loss–bill-ted-john-wick-actor-tragedy

https://people.com/movies/keanu-reeves-dating-history-every-woman-the-actor-has-dated/

https://parade.com/1309778/jessicasager/keanu-reeves-net-worth/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tehnologia „desprinsă din Matrix” ne-ar putea conecta la o lume virtuală

Google a lansat o nouă Inteligență Artificială care „gândește” mai bine decât ChatGPT

Ce au fost laserele verzi observate pe cerul deasupra Hawaii? Nu au fost cauzate de NASA

„Jamais vu”, opusul senzației de deja-vu. Ce înseamnă și ce spune asta despre tine?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase