Home » Cultură » Fu Mingxia, regina scufundărilor

Fu Mingxia, regina scufundărilor

Publicat: 02.06.2024

Fu Mingxia (n.1978) are un trecut semnificativ în lumea scufundărilor. La vârsta de 12 ani a devenit una dintre cele mai tinere campioane mondiale din toate sporturile, obținând o medalie olimpică de aur la scufundări.

Născută la 16 august 1978 în Wuhan, China, Fu Mingxia este o înnotătoare retrasă din activitate, multiplu medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și campioană mondială. A câștigat campionatul mondial de scufundări la platformă în 1991, la vârsta de 12 ani, devenind astfel cea mai tânără campioană la scufundări din toate timpurile.

Deși primul sport practicat de Fu Mingxia a fost gimnastica, la vârsta de nouă ani s-a orientat spre scufundări, iar în 1991, la 12 ani, a devenit cea mai tânără campioană mondială din istorie.

Fu a intrat în programul de scufundări sponsorizat de stat din Beijing la vârsta de nouă ani, sub îndrumarea antrenorului său Yu Fen, fostul antrenor național de scufundări al Chinei, mentor al mai multor campioni mondiali și medaliați cu aur la Jocurile Olimpice.

„Fu a stăpânit rapid aspectele tehnice ale sportului și a dezvoltat o competitivitate acerbă. A debutat în competițiile internaționale la vârsta de 11 ani, când a câștigat proba de platformă de 10 metri la Jocurile Bunăvoinței din 1990 de la Seattle, Washington. În anul următor, a câștigat proba de platformă la campionatele mondiale de la Perth, Australia. Victoria lui Fu la campionatele mondiale a dus la instituirea unei reguli care prevede că concurenții trebuie să împlinească cel puțin 14 ani în anul în care are loc o anumită competiție internațională. Ea a îndeplinit această cerință la limită la Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona, Spania, împlinind 14 ani la mai puțin de o lună după ce a câștigat medalia de aur în proba de platformă de 10 metri”. (britannica.com)

În 1992, pentru Jocurile Olimpice de la Barcelona, tânăra chinezoaică a fost înscrisă la proba de platformă de 10 metri. În vârstă de 14 ani, Mingxia s-a impus cu ușurință cu un scor de 461,43 puncte, cu aproape 50 de puncte în fața celei mai apropiate rivale, această medalie de aur fiind prima din impresionanta ei colecție olimpică. Patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, campioana olimpică a fost înscrisă la două probe de scufundări: platforma și cei trei metri. Mingxia Fu a câștigat aurul în ambele. Nicio altă femeie nu mai reușise acest lucru de la Ingrid Krämer-Engel-Gulbin, la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960. O lună mai târziu, la vârsta de 18 ani, Fu și-a anunțat retragerea, spunând: „Sunt deja prea bătrână”, înscriindu-se la Universitatea Tsinghua din Beijing pentru a studia științele managementului. Un an mai târziu, în 1997, Fu s-a implicat și în politică fiind delegată la cel de-al 15-lea Congres al Partidului Comunist.

În 1998, Fu a început să facă scufundări cu echipa universității, urmând un program de antrenament disciplinat dar reducând numărul de ore pe zi la cinci. În calitate de membră a echipei universitare, Fu a participat la Universiada din 1999 din Palma, Spania, câștigând atât titlul la trambulina înaltă, cât și la trambulina de primăvară. La mai puțin de un an de la reluarea activității, a câștigat argintul la Cupa Mondială de scufundări. După ce și-a recâștigat locul în echipa națională olimpică, s-a apucat, de asemenea, de un nou sport – scufundări sincronizate la trei metri – în timp ce se îndrepta spre Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney, Australia. Fu și partenera ei, Guo Jingjing, au exersat împreună mai puțin de șase luni, dar au obținut o medalie de argint. Perechea rusă, formată din Vera Ilyina și Ioulia Pakhalina, care le-a învins, se antrenase împreună aproape trei ani de zile. După proba de scufundări sincronizate, Fu a continuat să concureze la trambulină. A câștigat aurul, reușind ultima săritură, un salt mortal inversat cu o săritură și jumătate, două răsuciri și jumătate, pentru un nouă, când opt ar fi fost suficient pentru a o învinge pe Guo, colega ei de echipă. Cu cele patru medalii de aur și o medalie de argint, Fu a devenit una dintre cele mai decorate scufundătoare olimpice din toate timpurile. Este una dintre cei trei scufundători care au obținut o dublă medalie olimpică în probele individuale: Pat McCormick și Greg Louganis sunt ceilalți doi.

Din 2002, Fu este căsătorită cu Antony Leung, fost secretar financiar al Hong Kong, cuplul având împreună o fiică (născută la 26 februarie 2003) și doi fii (născuți la 12 decembrie 2004 și 25 aprilie 2008). Fu și familia ei trăiesc în Hong Kong.

Deși nu a mai participat activ la scufundări, Fu Mingxia  a rămas implicată în activități legate de sport, inclusiv în comitetul pentru candidatura la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Beijingul a câștigat cu succes candidatura, iar Fu a continuat să reprezinte evenimentul în calitate de ambasador. Talentul și dedicarea sa excepțională au dus la numirea sa în China ca una dintre cele „Zece persoane tinere remarcabile” ale țării, dintr-o populație de 1,5 miliarde de oameni.

De-a lungul carierei sale, Fu Mingxia a obținut numeroase distincții și repere care i-au consolidat reputația de una dintre cele mai mari scufundătoare din istorie.

Surse:

https://olympics.com/en/athletes/mingxia-fu

https://www.britannica.com/biography/Fu-Mingxia

Vă mai recomandăm să citiți și:

O italiancă de 90 de ani deține 5 recorduri mondiale, 9 europene și 28 naționale la atletism

Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca un atlet”

Sportivii medaliați cu aur la Jocurile Olimpice de la Paris vor primii și premii în bani

Ar putea ajunge dansul la bară un sport inclus la Jocurile Olimpice?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase