Cei mai tineri miliardari din lume

02 06. 2024, 14:30

Cele mai tinere 25 de persoane aflate pe lista Forbes a miliardarilor lumii în 2024 au maxim 33 de ani. Averea lor netă combinată se ridică la 110 miliarde de dolari. Unii dintre ei „s-au făcut” singuri miliardari, după ce au înființat companii de succes precum Snap (fondată de Evan Spiegel, 33 de ani), Gymshark (Ben Francis, 31 de ani) și Oculus VR (Palmer Luckey, 31 de ani). Cu toate acestea, pentru prima dată din 2009, scrie Forbes, fiecare miliardar sub 30 de ani și-a moștenit averea. Această tendință semnifică începutul „marelui transfer de avere”, deoarece unii antreprenori self-made „îmbătrânesc” până la vârsta de 30 de ani.

Cea mai tânără miliardară din lume este brazilianca Livia Voigt (n.2004), încă studentă la psihologie, la vârsta de 19 ani pe care o are în prezent (2024) având o avere de 1,1 miliarde de dolari, ca acționar minoritar în cadrul firmei producătoare de echipamente electrice WEG. Compania, care a fost cofondată de bunicul ei, Werner Ricardo Voigt, împreună cu Eggon Joao da Silva și Geraldo Werninghaus în 1961, deține mai mult de 40.000 de angajați în fabricile existente în cele peste zece țări ale lumii. Alături de sora ei mai mare, Dora Voigt de Assis, cele două Voight se află în topul 25 al celor mai tineri miliardari ai lumii.

Deși în momentul de față nu deține încă un loc în consiliul de administrație sau o funcție executivă la WEG, concentrându-se pe studii, Livia Voight primește zilnic în contul ei în jur de 160.000 de dolari.

WEG susține că este unul dintre cei mai mari producători de motoare electrice din lume, producând peste 21 de milioane de unități anual. Oferă soluții globale pentru motoare electrice, acționări cu frecvență variabilă, panouri, transformatoare, generatoare etc. Compania a fost fondată de Werner Ricardo Voigt și exportă în 135 de țări.

Cei mai bogați moștenitori frați din lume, Firoz și Zahan Mistry din Irlanda, în vârstă de 27 și 25 de ani, au o avere estimată la 4,9 miliarde de dolari fiecare, datorită conglomeratului Tata Sons din Mumbai, care se ocupă de IT, comunicații, inginerie și energie.

Împreună, cei doi Mistry au o avere de peste 9,8 miliarde de dolari, banii provenind în principal din moștenirea lor, inclusiv o parte semnificativă din participația de 18,4% deținută de familia lor la Tata Sons.

În ceea ce privește educația, Firoz Mistry, fratele mai mare, a urmat studiile Universității din Warwick, iar Zahan Mistry este absolvent al Universității Yale.

Portofoliul celor doi Mistry se extinde dincolo de Tata Sons, aceștia deținând acțiuni inclusiv în Shapoorji Pallonji Group, un conglomerat proeminent din domeniul construcțiilor prezidat de unchiul lor, Shapoor Mistry.

Dar frații Mistry, scrie Forbes, nu sunt nici pe departe singurii tineri miliardari care s-au alăturat listei în ultimii trei ani în urma decesului unui tată, din acest grup mai făcând parte, printre alții, italianul Clemente Del Vecchio, în vârstă de 19 ani, care a primit o participație importantă (în valoare de 4,4 miliarde dolari) în cadrul producătorului italo-francez al Ray-Ban, EssilorLuxottica, după moartea în 2022 a lui Leonardo Del Vecchio; Sophie Luise Fielmann, 29 de ani, moștenitoarea germană a Fielmann AG, companie producătoare și distribuitoare de ochelari, lui Sophie Luise revenindu-i averea odată cu decesul tatălui ei, în ianuarie 2024.

În topul tinerilor miliardari se mai află Kim Jung-youn (20 de ani) și Kim Jung-min (22 de ani) din Coreea de Sud care. În urma acțiunilor pe care le dețin în cadrul dezvoltatorului de jocuri de noroc online Nexon, surorile se bucură de o avere de 1,4 miliarde fiecare; germanul Kevin David Lehmann (21 de ani) care are 3,3 miliarde de dolari din participația de 50% din cea mai importantă marcă de farmacii din Germania, dm-drogerie markt, acesta devenind acționar pe vremea când avea doar 14 ani. Lanțul de farmacii are peste 4.000 de magazine în Europa și a înregistrat venituri de aproximativ 17 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023; francezul Remi Dassault, de 22 ani cu o avere netă de 2,5 miliarde de dolari (bani pe care i-a moștenit odată cu decesul tatălui său în 2021, într-un accident de elicopter). Cea mai mare parte a averii sale provine dintr-o participație estimată la 2,5% în compania franceză de software Dassault Systèmes și o participație estimată la 4,1% în Dassault Aviation. Străbunicul său, un supraviețuitor al Holocaustului, a pus bazele averii familiei atunci când a inventat o elice de avion pe care francezii au folosit-o în Primul Război Mondial.

Norvegianul de 30 de ani Gustav Magnar Witzøe are o avere de 4,2 miliarde de dolari provenită din piscicultură, jumătate din acțiunile colosului piscicol SalMar revenindu-i când avea doar 19 ani. În momentul de față, compania este administrată de tatăl său, Gustav concentrându-se pe investiții imobiliare și startup-uri tehnologice. Gustav Magnar Witzøe este a cincea cea mai bogată persoană din Norvegia și cel mai mare contribuabil al țării, după ce a dat guvernului 292,4 milioane de coroane norvegiene – echivalentul a aproximativ 29,6 milioane de dolari – în 2022. Exportând în peste 50 de țări, SalMar este al doilea cel mai mare crescător de somon din lume.

Americanul de 31 de ani Palmer Luckey, un inginer de software autodidact, a făcut din realitatea virtuală peste 2,3 miliarde de dolari. Și-a început călătoria în lumea afacerilor la vârsta de 16 ani, când a lansat startup-ul Oculus VR și a vândut o cască de realitate virtuală, după care și-a mutat afacerile pe Facebook (în 2014), printr-o tranzacție de 2 miliarde de dolari. În 2017, a fondat compania de tehnologie de apărare Anduril, care a trimis drone în Ucraina.

Alt tânăr miliardar este și Michal Strnad (31 de ani, Republica Cehă) ce deține o avere de 4,4 miliarde de dolari, bani proveniți din afacerea pe care a demarat-o tatăl său, fost proprietar al unui depozit de fier vechi care a început să renoveze echipamente ex-sovietice la sfârșitul Războiului Rece. El a transformat afacerea în producătorul de apărare Czechoslovak Group, în valoare de 3,2 miliarde de dolari (venituri din 2023), pe care Strnad l-a preluat de atunci ca proprietar și director general. În timpul liber, Strnad colecționează artă, mașini sport și vehicule istorice.

Austriacul Mark Mateschitz, de 31 de ani, are o avere de 39,6 miliarde de dolari, bani moșteniți în 2022 de la tatăl său, Dietrich Mateschitz, fondatorul (în 1984) a companiei Red Bull.

Irlandezul de 33 de ani John Collison deține o avere de 7,2 miliarde de dolari. Născut din părinți savanți, împreună cu fratele său Patrick (35 de ani) au vândut primul lor start-up – software-ul de gestionare a eBay Auctomatic, pe care l-au format împreună cu frații Harj și Kulveer Taggar – pentru 5 milioane de dolari în 2007, atunci când John era încă la liceu. Abandonând apoi Harvard, au fondat Stripe, un software de plăți printre ai cărui investitori s-au numărat Fidelity și fondul suveran de dezvoltare al Irlandei, pentru ca în 2016, la 26 de ani, să devină cu aproape 10 miliarde de dolari cel mai tânăr miliardar autodidact din lume la acea vreme.

Surse:

https://www.forbes.com/sites/monicahunter-hart/2024/03/31/worlds-youngest-billionaires-2024-john-collison-ben-francis-evan-spiegel/

https://www.forbes.com/profile/livia-voigt/

https://www.financialexpress.com/life/lifestyle-meet-firoz-and-zahan-mistry-youngest-billionaire-brothers-with-a-combined-net-worth-exceeding-rs-9-lakh-crore-know-how-they-are-linked-with-cyrus-mistry-3452639/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Paul McCartney este primul muzician britanic miliardar

Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, nici nedreaptă”

„Săracii” oameni bogați. Cu ce probleme se confruntă milionarii și miliardarii?

Sam Altman a intrat pe lista miliardarilor Forbes! Ce avere are șeful OpenAI?