Home » Cultură » Chris Espinosa, cel mai tânăr angajat de la Apple

Chris Espinosa, cel mai tânăr angajat de la Apple

Chris Espinosa, cel mai tânăr angajat de la Apple
De la stânga la dreapta: Guy Kawasaki, Chris Espinosa și jurnalistul Steven Levy la o conferință, ianuarie 2024. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.06.2024

Chris Espinosa (n. 18 septembrie 1961) este cel mai longeviv angajat al Apple Inc., alăturându-se companiei  la vârsta de 14 ani, în 1976, pe când aceasta funcționa încă în garajul părinților lui Steve Jobs. Espinosa este oficial angajatul nr. 8 și, în același timp, cel mai tânăr, în 1976, și cel mai longeviv, în momentul de față, angajat al companiei Apple Inc. A studiat la Universitatea din California, iar pe Jobs l-a întâlnit într-un magazin de calculatoare. După ce a fost implicat direct în proiectul Macintosh, Espinosa a lucrat câțiva ani în cadrul diviziei de marketing a Apple, apoi s-a alăturat proiectului Kalieda. În prezent, este manager al departamentului de componente și scripting.

Espinosa, care deține o avere de peste 50 de milioane de dolari, l-a cunoscut pe Steve Jobs la Paul Terrell’s Byte Shop, în timp ce Jobs instala un Apple I, iar mai târziu s-a împrietenit cu Steve Wozniak (cunoscut și sub porecla „Woz”, Steve Wozniak, inginer, programator, filantrop și inventator american, a cofondat în 1976 Apple Computer împreună cu Steve Jobs, primul său partener de afaceri).

„ (…) L-am cunoscut pe Steve Jobs, iar de atunci am fost încurajat să merg la Homebrew Computer Club. Cred că am convins-o pe mama să conducă. La club, ea stătea undeva în spate, citea, în timp ce toți acești oameni ușor murdari și periculoși discutau lucruri care nu îi erau cu totul străine. (…) Lucrase în cadrul departamentului de informatică de la Stanford pentru a pune la punct programul prin care se realiza tragerea la sorți a locuințelor pentru studenți. În anii care au urmat, a fost reprezentant de vânzări și apoi trainer pentru procesoarele de text Lanier, iar în cele din urmă a fost angajată la Apple pentru a se ocupa de trainingul pentru programul nostru de procesare a textelor. A lucrat la Apple timp de zece ani. La sesiunile de la clubul Homebrew Computer, am stat în spate lângă singura persoană pe care o cunoșteam acolo, Steve Jobs, el făcându-mi apoi cunoștință cu Steve Wozniak și cu o altă persoană pe care o văzusem în liceu, Randy Wigginton  (n.r , al șaselea angajat al Apple Computer, creatorul MacWrite, Full Impact și a numeroase alte aplicații Mac. A lucrat în domeniul dezvoltării la eBay, Quigo, Inc și Move.com.) Astfel, reușisem să formăm acolo un fel de comunitate Apple (…)”.

„M-am angajat la Apple, am început să lucrez cu Steve în 1976, iar când s-a format compania, în 1977, am fost unul dintre primii angajați. Am lucrat acolo după orele de școală, pe tot parcursul liceului. Am scris unele dintre primele documentații tehnice pentru unele produse – ApplePlot, tableta grafică. Am scris chiar și ceva software”. (Chris Espinosa)

În ciuda faptului că fusese sfătuit de către profesorii săi de la Liceul Homestead (unde, de altfel, studiaseră și Jobs și Wozniak) să nu se alăture celor doi, Espinosa și-a urmat intuiția și, la doar 14 ani, a început să lucreze pentru Apple. Fiind unul dintre primii membri ai echipei Macintosh, Chris Espinosa a jucat un rol crucial în dezvoltarea primului computer personal Apple și, de asemenea, în timpul primelor sale zile la Apple, a avut ocazia unică de a asista la lansarea computerului Apple II, unul dintre cele mai de succes și mai influente produse ale companiei. Mai mult, Chris Espinosa a fost implicat în crearea celebrului logo Apple, mărul căruia îi lipsește o mușcătură, jucând un rol esențial în brainstorming-ul și proiectarea logo-ului care avea să devină unul dintre cele mai ușor de recunoscut simboluri din lume.

A scris programe BASIC în garajul lui Jobs și a continuat ca angajat al companiei întreaga sa viață, cu excepția unei scurte pauze în timpul căreia a studiat la Universitatea din California, Berkeley. În 1981, Jobs l-a convins pe Espinosa să renunțe la școală pentru a lucra cu normă întreagă în departamentul de publicații al Apple.

Deși nu a participat la oferta publică inițială a companiei, Wozniak oferise până la 2.000 de acțiuni înainte de oferta publică inițială la 5 dolari pe acțiune unui grup de 40 de angajați, printre care și Espinosa, pe care îi considera subevaluați, ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Planul Woz”, Espinosa a fost de-a lungul timpului unul dintre angajații de bază ai Apple Inc.

Espinosa a lucrat în diverse poziții în timpul petrecut la Apple, inclusiv ca inginer AppleScript și în cadrul serviciului de asistență pentru dezvoltatori. Printre alte contribuții ale sale la companie se numără munca la Mac OS clasic, A/UX, HyperCard, Taligent, Kaleida Labs, AppleScript, Xcode, macOS și sistemul de partajare a familiei iOS. Este un vorbitor frecvent la Conferința mondială a dezvoltatorilor Apple și, ocazional, apare ca membru al grupului de experți la sesiunea Stump the Experts. Începând cu 2018, Espinosa a lucrat la sistemul Sign in with Apple din iOS.

Pe lângă discursurile susținute în cadrul Conferințelor Apple, Chris Espinosa apare ocazional și în calitate de consultant la „Stump the Experts” a Apple, o sesiune interactivă care permite participanților să adreseze întrebări tehnice provocatoare unui grup de experți, pe teme complexe legate de produsele și tehnologiile Apple.

Espinosa a fost portretizat de Eddie Hassell în dramatizarea cinematografică „Jobs” din 2013, un film în regia lui Joshua Michael Stern care l-a avut în rolul principal pe actorul Ashton Kutcher, iar în 2015 a apărut în documentarul lui Alex Gibney, „Steve jobs: the man in the machine”, care analizează viața și moștenirea co-fondatorului Apple, decedat la vârsta de 56 de ani, la 5 Octombrie 2011.

Surse:

https://apple.fandom.com/wiki/Chris_Espinosa

https://facts.net/celebrity/12-astonishing-facts-about-chris-espinosa/

https://web.stanford.edu/dept/SUL/sites/mac/primary/interviews/espinosa/trans.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Apple anunță reduceri de sute de dolari la unele modele de iPhone

Acord între Apple și OpenAI! ChatGPT, introdus în sistemul de operare iOS

Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple

Steve Jobs, părintele Apple. „Dacă tu crezi că nu meriți, nu vei avea nimic”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase