Home » Cultură » Patrick Swayze, o fantomă iubită care a dansat seducător de „murdar”. „Un lucru pe care nu am de gând să îl fac este să urmăresc să rămân în viață”

Patrick Swayze, o fantomă iubită care a dansat seducător de „murdar”. „Un lucru pe care nu am de gând să îl fac este să urmăresc să rămân în viață”

Patrick Swayze, o fantomă iubită care a dansat seducător de „murdar”. „Un lucru pe care nu am de gând să îl fac este să urmăresc să rămân în viață”
Credit foto: ©Artisan Entertainment/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 30.05.2024

În 1991, revista People l-a desemnat cel mai sexi și mai frumos bărbat în viață. În 1997, a primit o stea pe celebrul bulevard hollywoodian Walk of Fame. În 1990 a jucat în rolul principal masculin într-unul dintre cele mai îndrăgite filme „Fantoma” (Ghost), avându-le alături pe nu mai puțin faimoasele Demi Moore și Whoopi Goldberg. Pelicula, în regia lui Jerry Zucker a fost premiată în 1991 cu două Oscaruri. Unul a mers către doamna Goldberg, câștigând trofelul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar, iar celălalt a ajuns la Bruce Joel Rubin, pentru cel mai bun scenariu de film. Actor, cântăreț, dar și un dansator foarte talentat, toate aceste atribute fiindu-i frumos etalate și exprimate în alt film intrat în topul clasicelor de aur ale cinematografiei – „Dans murdar” (Dirty Dancing/1987). Vorbim, desigur, despre Patrick Swayze, actorul care s-a stins de cancer la 57 de ani, la 14 septembrie 2009.

Într-un interviu pentru AFI, scrie IMDb.com, Swayze explica de ce crede că Dirty Dancing a rezistat atât de mult timp. „Pentru mine”, spunea Patrick Swayze, „este un film cu atât de multe emoții. Și nu, nu este vorba despre senzualitate, ci mai degrabă despre oameni care încearcă să se regăsească pe ei înșiși. Acest tânăr instructor de dans simte că nu este altceva decât un produs și această tânără fată care încearcă să afle cine este cu adevărat într-o societate plină de restricții (…)”.

Născut la 18 august 1952, în Houston, Texas, până să devină actor, Patrick Wayne Swayze, a fost mai întâi dansator. Mama sa, Patsy Swayze, a fost instructor de dans și fondator al Houston Jazz Ballet Company astfel, crescând în acest mediu, a fost ușor pentru el să dezvolte o afinitate pentru dans de la o vârstă fragedă. Și în ciuda provocărilor cu care s-a confruntat, cum ar fi o accidentare la genunchi la 18 ani, care i-a împiedicat inițial activitățile sportive, Swayze s-a orientat spre balet ca formă de reabilitare, o decizie care nu numai că l-a ajutat să se recupereze din punct de vedere fizic, dar i-a aprins și mai mult dragostea pentru dans, hotărând să urmeze acest domeniu la nivel profesionist, pentru ca mai apoi trecerea de la dans la actorie să se realizeze firesc și ușor.

La vârsta de 19 ani, tot datorită dansului, și datorită cursurilor de la academia de dans a mamei sale, a întâlnit-o pe Lisa Niemi, care atunci avea doar 15 ani, în 1975 cei doi având să se căsătorească. Niemi i-a fost alături lui Swayze pânâ în ultimele lui clipe de viață.

Patrick Swayze a dansat pentru prima dată la nivel profesionist în calitate de Făt-Frumos în cadrul unei parade organizate la Disney, iar după ce a jucat rolul lui Danny Zuko în producția originală de pe Broadway a spectacolului „Grease”, Swayze și-a făcut debutul în film cu un rol mic în Skatetown U.S.A. (1979), iar în 1981 a fost distribuit în primul serial de televiziune, M*A*S*H (1972), interpretând rolul unui soldat diagnosticat cu leucemie.

Apoi, după multe roluri secundare și un rol principal în miniseria TV North & South: Book 1, North & South (1985), Patrick Swayze a obținut rolul care l-a propulsat la nivel internațional, și anume instructorul de dans Johnny Castle din filmul de succes Dirty Dancing (1987), pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur. Trei ani mai târziu, avea să primească o a doua nominalizare la premiile Globul de Aur pentru interpretarea lui Sam Wheat în blockbusterul Ghost (1990), filmul care a avut cele mai mari încasări din 1990 și, la un moment dat, clasându-se pe locul al patrulea în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Deși avea platforma necesară pentru a profita de popularitatea pe care o dobândise, probabil că felul modest de a fi al lui Swayze nu l-a împins mai mult în fața reflectoarelor astfel că filmele sale ulterioare, precum City of Joy (1992), Tall Tale (1995), Black Dog (1998) și Waking Up in Reno (2002), nu au avut succes la critică sau la public. În 2003, Patrick Swayze a revenit pe Broadway ca înlocuitor pentru rolul principal Billy Flynn în aclamata reluare a musicalului „Chicago” de John Kander și Fred Ebb, o producție reușită care a beneficiat inclusiv de un turneu în mai multe orașe din Statele Unite. În ianuarie 2008, a fost diagnosticat cu cancer pancreatic.

După ce a aflat diagnosticul, Patrick Swayze a încercat să țină sub control consumul de alcool și de tutun, de care abuzase ani de zile, dar după ce s-a luptat cu boala timp de mai bine de un an, perioadă în care a mai reușit să se implice în câteva proiecte profesionale, Patrick Swayze a murit la 14 septembrie 2009.

Recent, presa internațională a scris despre fosta lui soție, Lisa Niemi, care a declarat că Patrick Swayze i-a apărut în vis și i-a dat binecuvântarea pentru a se recăsători. „Patrick este încă alături de mine. Încă mai am o legătură cu el. În fiecare zi este cu mine și îl simt acolo”. Lisa Niemi este căsătorită din 2014 cu Albert DePrisco, om de afaceri american.

Tatăl lui Patrick Swayze, Jesse Wayne Swayze, fost inginer chimic într-o uzină din Houston, a murit la aceeași vârstă ca și fiul său – 57 de ani.  Patrick Swayze mai are un frate mai mic, Don Swayze, actor și el. Sora lor, Vicky Swayze, s-a sinucis în 1994, la vârsta de 45 de ani.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0099653/awards/?ref_=tt_awd

https://www.imdb.com/title/tt0092890/trivia/?ref_=ttawd_ql_3

https://ew.com/patrick-swayze-widow-lisa-niemi-says-he-came-to-her-in-a-dream-8629260

Vă mai recomandăm să citiți și:

Demi Moore, actrița care a primit o Propunere Indecentă. „Oamenii nu pot fi decât atât de buni pe cât sunt, indiferent cât de mult te iubesc”

A fost deschisă o nouă anchetă în cazul morții actorului Matthew Perry

Mark Hamill, actorul care și-a câștigat un loc etern în Universul Războiului Stelelor. „Este mai mult un basm decât un adevărat science-fiction”

Christopher Walken, singurul actor de la Hollywood care nu a avut niciodată telefon mobil și computer

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase