Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Iată o curiozitate nemaipomenită pentru fanii istoriei: ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec? Este vorba despre Universitatea Oxford (Anglia).
Deși data înființării este necunoscută, Universitatea Oxford a fost un loc de predare cel puțin din anul 1096. Capitala aztecă Tenochtitlán a fost fondată în jurul anului 1325, făcând ca Universitatea din Oxford să fie mai veche decât imperiul aztec, potrivit Britannica.
Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Universitatea din Oxford este o instituție autonomă de învățământ superior din Oxford, Oxfordshire, Anglia, una dintre marile universități ale lumii. Se află de-a lungul cursului superior al râului Tamisa (denumit de locuitorii din Oxford Isis), la 80 de kilometri nord-nord-vest de Londra.
Există dovezi sumare că școli existau la Oxford la începutul secolului al XII-lea. Până la sfârșitul acelui secol, o universitate era bine stabilită, poate ca rezultat al interzicerii studenților englezi la Universitatea din Paris, în jurul anului 1167. Oxford a fost modelată după Universitatea din Paris, cu facultăți inițiale de teologie, drept, medicină și arte liberale.
Începuturile Universității din Oxford
În secolul al XIII-lea, universitatea și-a sporit puterea, în special în teologie, cu înființarea mai multor ordine religioase, în principal dominicani și franciscani, în orașul Oxford. Universitatea nu avea clădiri în primii săi ani; prelegerile se țineau în săli sau biserici închiriate. Diversele colegii ale universității erau inițial doar case de oaspeți pentru bursieri săraci. Erau destinate în primul rând pentru masteranzi sau studenți la licență în arte care aveau nevoie de asistență financiară pentru a-și continua studiile. Cel mai vechi dintre aceste colegii, University College, a fost înființat în 1249. Balliol College a fost înființat în jurul anului 1263, iar Merton College în 1264, conform Britannica.
În timpul istoriei timpurii a Oxford, reputația sa se baza pe teologie și arte liberale. Dar a acordat o atenție mai serioasă și științelor fizice decât a făcut-o Universitatea din Paris: Roger Bacon, după ce a părăsit Parisul, și-a desfășurat experimentele științifice și a ținut prelegeri la Oxford între 1247 și 1257. Bacon a fost unul dintre mai mulți franciscani influenți la universitate în secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Printre ceilalți se numărau Duns Scotus și William de Ockham. John Wycliffe (cca. 1330–1384) și-a petrecut cea mai mare parte a vieții ca doctor rezident la Oxford.
Vă recomandăm să citiți și:
Ozzy Osbourne, Prințul Întunericului și profetul propriei vieți, crede că mai are de trăit 10 ani